sâmbătă, 7 ianuarie 2012

DN2D - Lepsa - Ojdula, iarna

Cine doreste sa calatoreasca de dinspre Focsani, Galati, Braila sau alte localitati din sud-estul tarii inspre Targu Secuiesc sau Miercurea Ciuc foloseste adesea o ruta care trece pe la Adjud si Oituz. Mai putini sunt cei care se aventureaza pe o ruta alternativa, pe DN2D.

DN2D este unul din drumurile nationale care au avut (si inca au) portiuni neasfaltate, desi au rang de drum national. Aceasta sosea traverseaza muntii Vrancei de la est la vest, intre localitatile Focsani si Targu Secuiesc. Pe parcusul acestui drum sunt mai multe repere de interes: Cascada Putna, Cheile Tisitei, Manastirea Lepsa, Pastravaria Lepsa.

Parcurgerea soselei dinspre Focsani nu pune nici o problema deosebita pana la localitatea Tulnici, pana aici drumul este in stare impecabila. De aici inainte urmeaza o portiune de drum care inca nu a fost reabilitat, ce dureaza pana la Lepsa. Pe acest sector nemodernizat se poate face accesul la Cascada Putna (coordonate GPS: 45.929789,26.598233) si la cheile Tisitei. Accesul la cheile Tisitei se poate face pe podul care traverseaza Putna la (coordonate GPS: 45.937311,26.59672)

Continuand parcurgerea DN2D spre vest, urmeaza o portiune mai lunga de traseu montan, cu serpentine si privelisti largi. Se pot vedea panorame spectaculoase catre SSV incepand de la vest de localitatea Gresu, in apropierea limitei judetului Covasna, care trece prin pasul Musat, in apropiere de Varful Musat si Varful Inzapezit.

Drumul este in conditii bune pentru inca aproximativ 10-12 Km de la intrarea in jud. Covasna, dupa care urmeaza o portiune de drum neasfaltat ce se incheie in localitatea Ojdula. De aici, drumul continua in conditii bune catre DN11 si Targu Secuiesc.

Cea mai spectaculoasa portiune a drumului are aproximativ 27 Km, vezi mai jos traseul pe harta.


Vizualizare hartă mărită

Iata ce peisaje se pot vedea de-a lungul acestui drum
DN2D - In apropiere de Lepsa

DN2D - In apropiere de Lepsa
Cascada Putna, iarna
DN2D - Peisaj la vest de Lepsa
DN2D - Peisaj intre Gresu si Ojdula
DN2D - In portiunea Gresu - Ojdula



DN2D - Peisaj spre Sud-vest
DN2D - Peisaj in apropiere de Ojdula

Slideshow peisaje DN2D:

25 de comentarii:

  1. De vis, minunat drum. In orice anotimp, descoperi ceva nou!
    Toamna trecuta camp de branduse!

    RăspundețiȘtergere
  2. salut!

    stii cumva daca s-a mai asfaltat ceva la drumul asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am noutăţi, dar nu mi-ar fi teamă să mai fac o tură pe acolo. Presupunând că nu s-a asfaltat, se pot întămpla următoarele:
      - să te prăfuieşti în porţiunea neasfaltată
      - să aduni stropi de apa cu noroi, dacă nimereşti pe acolo după o ploaie

      Ștergere
    2. Tocmai ce am trecut pe DN2D pe la sfarsitul lui iulie 2012, drumul era in starea in care il stiam. Desi se fac lucrari in zona, la intrarea si iesirea din lepsa sunt cateva gropi (care erau si in vara lui 2011), iar portiunea neasfaltata de la intrarea in Ojdula e in continuare jalnica. Trebuie mers cu atentie pe acolo. In rest, e un pic mai deteriorat decat asta vara, sunt portiuni unde nu incap doua masini una langa alta, insa in general e OK.

      Ștergere
    3. Si eu am trecut pe acolo la sfarsitul lunii noiembrie dinspre Ojdula catre Lepsa. Portiunea neasfaltata masoara in jur de 5 km si e sub orice critica, bate si "calitatea" unui drum forestier, mai ales cand urci cu o masina mica incarcata..

      Ștergere
  3. link-ul cu articolul dvs este acum vizibil pe site-ul statiunii Lepsa, la sectiunea marturii:
    http://lepsa.ro/marturii/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez acest lucru și mulțumesc pentru vizită :)
      Vă rog să corectați link-ul care acum are ca țintă adresa http://inromaniasepoate.blogspot.ro/2012/01/dn2d-lepsa-ojdula-iarna.html#more astfel încât sa rămână http://inromaniasepoate.blogspot.ro/2012/01/dn2d-lepsa-ojdula-iarna.html, fără fragmentul '#more', pentru ca vizitatorilor să le fie mai ușor să vizualizeze și textul postării.
      Mulțumesc anticipat

      Ștergere
  4. Actualizare, decembrie 2012
    - portiunea de langa Ojdula e destul de dificilă, greu de rulat cu mai mult de 20 Km/h
    - portiunea dintre Tulnici si Lepsa este mai nasoală, se poate rula cu 40-80 Km/h pe alocuri, însă sunt din ce în ce mai multe surprize.
    Data viitoare voi ocoli zona, cel puțin până se termină oficial lucrările.
    Am încărcat aici un album făcut între Ojdula și Tulnici în decembrie 2012.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stie cineva daca s-a mai rezolvat ceva cu acest traseu? ms.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultima dată am trecut pe acolo asta iarnă. Nu am observat schimbări în bine, decât la limita localităţii Ojdula.

      Ștergere
  6. Azi am trecut pe acolo... din Odjula eu estimez ca drumul e in lucru cca 10km... eu l_am parcurs in 20 min la urcare... in rest este practicabil, dar cu dese portiuni scurte ce necesita incetinirea vitezei.
    Da, cei 10km de la Odjula sunt mai rai ca un drum forestier, as zice impracticabil pt masini cu garda joasă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un pic off-topic: dacă vrei să vezi drum forestier, încearcă să ajungi la Paltiniș dinspre cheile Cibinului, încearcă să mergi de la Ojdula spre Soveja, pe așa-zisul DN2L sau incearcă să urci de la Andreiașu de Jos spre Andreiașu de Sus pe vreme ploioasa, pe DJ114 in Vrancea. Eu le-am încercat pe toate cele de mai sus, și cred că trebuie un 4x4 cu garda înaltă pentru toate cele enumerate mai devreme.

      Ștergere
  7. Aveti ceva noutati in legatura cu acest traseu?

    Caut un itinerariu <> intre Brasov si Focsani, pentru inceputul lui august 2013. Daca aveti alte propuneri, va multumesc anticipat ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am zis că nu mai trec pe acolo până nu e gata. După cum spunea Stănescu Liviu, în mai nu era gata, am mari rezerve că s-ar fi schimbat de atunci până acum mare lucru. Porțiunile acelea "scurte" necesită atenție mare și scăderea serioasă a vitezei.

      Ștergere
    2. Pe 1 August m-am intors din concediul petrecut pe Valea Prahovei, alegand(m-a mancat in c..r!) ca ruta Brasov - Tg Secuiesc - Ojdula - Lepsa....Din Ojdula incepand e jale!COSMAR!!! Ala nu se poate numi DN!! Am plecat la ora 13.00 din Busteni si am ajuns in Galati la ora 20.00! Am facut 3 opriri pe drum de cate 5 min fiecare. Intr-adevar, peisajele sunt superbe fara doar si poate!
      Pana nu se reface in totalitate acest drum, nici nu mai calc pe acolo! Mai bine ma duc prin Onesti ca e mult, mult mai bine.

      Ștergere
    3. Dacă DN2D e coșmar, înseamnă că nu ai văzut cum e DN2M :)
      E adevărat, DN2M e închis (oficial) circulației publice!

      Ștergere
  8. Ultimul drum l-am avut facut in 20 februarie 2014,e dezastru,mai ales portiunea neasfaltata,te ingropi cu masina in noroi pana la usa,aveti grija,mai ales ca puteti sparge baia de ulei si multe alte stricaciuni la masina.Mergeti pe ruta Oituz-Tg.Secuiesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Este la fel de rau drumul si acum. Eu am trecut pe acolo cu un Golf6 variant si un BMW 320 care nu au garda la sol prea generoasa. Am ales Lepsa-Ojdula, astfel incat sa cobor pe drumul neasfaltat. Am mers incet, nu am atins niciodata solul cu altceva decat rotile. Si plouase, era noroi

    Mai periculoase mi se par segmentele celelalte unde este asfaltat 95%, dar din cand in cand sunt portiuni nesemnalizate cam de 300m lungime unde inexplicabil, lipseste asfaltul si este plin de gropi. Daca nu este FOARTE atent si intri acolo cu orice viteza peste ~20km/h, kaput masina.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare! Am fost chiar ieri pe acest drum si am crezut ca nu mai ies in veci de acolo! Portiunile de drum neasfaltate au cratere. Pana ieri, nu stiam ca poate exista asa ceva in Romania. Indiferent de ce se poate vedea in acea zona, nu sfatuiesc pe nimeni sa se aventureze decat cu un tractor. Daca te prinde ploaia in zonele neasfaltate, acolo ramai.

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru pagina si multumesc tuturor pentru comentariile postate. Am parcurs acest traseu cred ca prin 2012. Din ce vad aici, absolut nimic nu s-a schimbat. Inteleg din diverse articole ca anul asta vor sa-l finalizeze (se estimeaza circa 4 luni, adica Septembrie). Evident, asta daca nu apar iar diverse scuze si motive. Citeam undeva ca investitia ar fi de 300 mil euro. Mi se pare incredibil cum se c**ca pe ei ani de zile pentru asa o suma cand multe alte miliarde s-au dus dracului aiurea prin alte parti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere!
      Eu din 2012 stiam ca se va finaliza treaba "La anu'!", că așa scria pe panoul cu descrierea lucrării, montat prin Lepșa pe undeva. Însă cei care s-au încumetat să mai treacă pe acolo mereu spun că nu există progres, din păcate.

      Ștergere
    2. Salut,
      Ceva noutati despre drum ? Luni 8 septembrie plec in concediu la Lepsa. Ce ma sfatuiti prin Focsani sau prin Targu Secuiesc ?

      Ștergere
  12. in martie 2016 am mers pe acest drum si trebuie sa marturisesc ca si in Romania se mai termina cate o lucrare: drumul era demn de un drum intr-o tara europeana. Intentionez saptamana viitoare sa merg din nou pe el si voi reveni cu detalii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios? E bun drumul? Vreau sa merg pe acolo peste doua zile. Sunt femeie si voi avea si doi copii cu mine, deci as vrea sa traversez muntii, nu sa dorm prin vreo groapa. Daca mai aveti informatii va rog sa le scrieti. Multumesc

      Ștergere
    2. Da este bun! Am trecut pe acolo puțin după Crăciun 2015 și era terminata reparația, inclusiv în Ojdula.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...