joi, 3 iunie 2010

RCS DigiTV Cablu: "Avem TV HD gratis pentru toti, dar dăm numai cu receiverul nostru!"

În cele din urmă, oferta de televiziune digitală de înaltă definiţie de la RCS-RDS a.k.a. DigiTV Cablu a devenit concretă, fiind publicată pe sit. În momentul lansării, lista programelor HD incluse în grilă cuprindea doar:
  • Digi Sport HD
  • TVR1 HD (o fi greşeală de tipar? TVR1 HD în loc de TVR HD?)
  • National Geographic HD
  • National Geographic Wild HD
  • ProTV HD
  • Sport Ro HD
Programele evidentiate nu sunt listate pe sit, însă apar listate de receiverele digitale.
    Nu e nimic rău în oficializarea ofertei HD, însă observ că, din motive pe care deocamdată nu le înţeleg, această ofertă gratuită pentru toţi abonaţii DigiTV nu poate fi accesibilă oricui are deja mijloacele tehnice necesare pentru a recepţiona HD.
    Am să explic de unde provine nelămurirea mea. După cum am precizat pe blog, anumite televizoare pot recepționa transmisia pe standard DVB-C fără ajutorul altor echipamente. Se mai adaugă faptul că programele HD sunt accesibile tuturor abonaților (conform declarațiilor de pe site-ul RCS), însă persoanele care decid în companie stabilesc să se codifice transmisia. Adică... eu, abonatul Ion Popescu, nu pot recepționa digital direct cu TV-ul meu capabil de recepție DVB-C HD, mai bine mai cumpăr/închiriez un receiver de la ei, pe modesta suma de 350 RON sau 10 RON/lună, mai pun un cablu în priză, mai pun un cablu de la receiver până la televizor, mai ţin o telecomandă prin cameră, şi tot așa, deși digitalul e la preț identic cu analogicul şi TV HD e gratis pentru abonații pe digital, incluzându-i pe cei care au receivere HD acasă...
    De ce? N-am reuşit să găsesc o explicație logică până acum. Însă e clar că e o forțare a abonaților în a folosi receiverele lor, în contextul în care oferta e 'HD Gratuit, pentru toate abonamentele!'. Doar de dorul de a vinde 'noile decodoare HD'? Deocamdată e la fel de gratis ca o ofertă de apă de izvor de munte, care se livrează doar în recipientele cumpărate de la fabrica X, cu care are vânzătorul apei contract.

    Editare ulterioara, 14.iul.2010

    În urma comentariilor apărute la postarea iniţială, am încercat sa analizez mai profund motivaţia care stă la baza restricţionării de către cablişti la anumite decodoare. Totul are la baza următoarele fundamente:

    Interesele cablistului (RCS, UPC, Virgin Media, etc)
    • protejarea transmisiilor, astfel încât programele transmise să poată fi recepţionate doar de către utilizatorii cărora li se adresează, cu care s-a semnat contract de difuzare, în conformitate cu agrementele făcute cu difuzorii de programe şi cu legislaţia în vigoare. Acesta este scopul final al codificării programelor.
    • aducerea de 'valoare adăugata' serviciilor, prin modificarea receptoarelor, astfel încât să ofere funcţii extinse, în afara funcţiilor elementare de recepţie. Aici s-ar putea enumera servicii premium, tip 'video-on-demand'. Fiind vorba de servicii premium, care nu pot funcţiona fără aceste funcţii speciale, e evident că aceste servicii nu pot fi accesate fără respectiva valoare adăugată. Problema e că aceste funcţii speciale nu sunt implementate decât într-un număr foarte mic de receivere, iar utilizatorul nu prea are de unde alege, fiind nevoit să opteze dintr-o gamă foarte restrânsă de opţiuni, mai exact unul, maxim două modele (mă refer la cele capabile de a recepţiona HD).
    Prin implementarea 'valorii adăugate' în multiple receptoare/PVR-uri, în locul colaborării cu doar unu-doi producători, ar creşte costurile legate de dezvoltare/mentenanţă a softului din aceste receptoare. Operatorul, fiind agent economic, are tot interesul de a reduce costurile 'inutile' legate de lucrul pe mai multe fronturi cu aceeaşi tematica, ma refer aici la implementarea particularităţilor legate de serviciile speciale în echipamentele mai multor producători decât unul singur sau maxim doi.

    Interesele dezvoltatorului tehnologiei de codificare (Nagravision, Viaccess, etc)
    • ne-divulgarea metodelor folosite pentru codificarea transmisiei, prevenind astfel spargerea rapidă a schemelor de codificare folosite. Din acest motiv, se evită folosirea de CAM-uri.
    Prin folosirea modulelor CAM s-ar putea facilita accesul mai usor al hackerilor la sistemele de codare, implicând cicluri mai scurte de spargere cod/dezvoltare de versiuni noi, care în final implică alte costuri legate de mentenanţă, înlocuire de cartele, etc. Aceste costuri probabil că tot în sarcina operatorului ar trebui să ajungă, iar în final în costul abonamentului.

    Interesele utilizatorului
    • Să recepţioneze în condiţii optime programele difuzate. 
    • Să nu plăteasca mai mult decât e cazul.
    Condiţiile optime variază de la un caz la altul, dar pentru unii asta înseamnă: recepţie de programe în format HD, comoditatea folosirii unei singure telecomenzi pentru TV si receiver, folosind receiverului digital HD integrat în TV, sau să folosească PVR-ul pe care l-a achiziţionat de la magazinul de electronice, din diverse motive (sa zicem ca ar avea anumite funcţii avansate).
    Implicând, în esenţă, un cost adiţional, folosirea unui receiver separat în locul celui integrat în TV, care oferă capabilităţile esenţiale de recepţie şi interoperabilitate (conform standardelor, vezi DIRECTIVA 2002/22/CE), sau pe lânga un ipotetic PVR achiziţionat din altă parte, utilizatorul încearcă să evite achiziţionarea/inchirierea inutilă a receiverului oferit de cablist. Eu unul n-aş da banii pe un echipament de recepţie atât timp cât am deja altul care face acelaşi lucru cel puţin la fel de bine. Singura lipsă a receptorului din TV este modulul de decriptare, care s-ar putea ataşa prin 'Common Interface'.

    Cum (nu) se rezolvă problema? Oarecum simplu. Cablistul aduce unele modificări aparatelor de transmisie-recepţie, prin folosirea de firmware personalizat, astfel încât fluxurile transmise nu mai respectă integral standardele originale de transmisie. Nerespectând integral standardele de transmisie (DVB), abonatul nu mai are suficient temei pentru a invoca posibilitatea de a folosi un echipament alternativ. Totodată, se ignoră recomăndarile europene prevazute în Directiva 2002/22/CE şi se crează monopol pe piaţa de echipamente de recepţie TV digital. Libertatea de alegere a utilizatorului final este limitată doar la ceea ce ofertează (şi în unele cazuri ipotetice, recomandă, vezi situaţia Virgin Media din UK). În România, acest tip de situaţii este gestionat de Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, ANCOM, posibil şi de Consiliul Concurenţei dar şi de ANPC. Până acum, e bine, trăim în România. Alte ţări, cum ar fi Finlanda şi Suedia, au reuşit să adere la standardul DVB-C, pare-se că fără probleme.

    Ce material trebuie văzut pe această tema
    HG 88/2003, Directiva 2002/22/CE, alte normative de la ANCOM/CE.
    Pâna în prezent, n-am gasit două lucruri în aceste două documente:
    - o dispoziţie anti-monopol în HG 88/2003
    - o impunere pentru operatorii de cablu de a folosi standarde naţionale/europene pntru interfaţa cu echipamentul clientului, şi mă refer în mod explicit la interfaţa de radio frecvenţă, nu la interfaţa A/V.
    Însă producătorilor de echipamente li se impune să pună în piaţă doar echipamente care sunt conforme cu anumite standarde (ex: DVB Common Interface), vezi directiva 2002/22/CE.

    41 de comentarii:

    1. Exista un sistem similar, in loc de decodor, un modul CAM - Conditional Access Module, compatibil cu TV-urile cu conector CI sau CI+ (adica incepand cu 2008 aprox.). Dar dupa declaratiile semi-oficiale RDS de pe forum-uri, nu vor sa accepte aceasta solutie, desi e un standard asemanator cu decodoarele clasice...

      RăspundețiȘtergere
    2. Cunosti vreun tip de CAM VERIFICAT pe RCS DigiTV Cablu? Eu am mai gasit cate ceva pe tema asta, dar se refera la satelit. Si eu prefer sa folosesc CAM, numai ca minunatii nostri cablisti:
      - prefera vanda decodoarele X si Y pe cheltuiala clientului (nu mi-e de clar de ce), desi exista multe altele compatibile, cat si cele integrate in TV;
      - refuza sa ia in considerare CAM-uri pentru cei care au TV-uri compatibile DVB-C
      - insista in a declara pe toate drumurile ca 'trebuie si decodor, cartela e imperechiata cu DECODORUL NOSTRU', desi personal ma indoiesc ca n-ar merge si cu alte CAM-uri cartelele lor.

      revenind on-topic: ma numar printre cei care pot confirma ca nu este necesar decodorul de la ei pentru a putea receptiona HD, atat timp cat nu se cripteaza transmisia. Si chiar daca s-ar transmite criptat, cred ca exista solutii si fara decodorul lor, ar trebui sa fie suficienta cartela pusa in CAM-ul potrivit.

      RăspundețiȘtergere
    3. Nu am verificat niciun CAM, dar pe forum-uri se zice cam asa:
      http://forum.softpedia.com
      /index.php?showtopic=662008 . Tehnologia de criptare e NagraVision 2. Se pare ca daca vrem CAM, trebuie sa-l obtinem ilegal :D.
      Eu vreau ca TV-ul sa-mi decodeze semnalul digital, pentru ca sigur o face mai bine decat decodorul lor turcesc. Inteleg ca tehnologia e similara, ca platforma de continut actualizabila de catre operator, dar RDS zice ca sunt prea multe probleme de compatibilitate...

      RăspundețiȘtergere
    4. Se pot obtine CAM-uri legal, le cumperi din magazine online!
      Iar ce zic ei despre compatibilitate e un bullshit total! Pentru CAM exista o singura cerinta: Sa poata decripta transmisia pe un anumit standard, folosind o cartela de un anumit tip. Punct.
      Tehnologia Nagravision presupune imperecherea cartelei cu receiverul, ceea ce face, intr-o oarecare masura, adevarata afirmatia 'merge doar cu receiverele noastre', o cartela nagra nu se poate imperechea decat o singura data, si daca ai apucat sa o imperechezi cu receiverul de la ei, atunci intr-adevar nu are cum are sa mai mearga aceeasi cartela cu alt CAM. Nu cred ca sta la fel treaba cu cartelele virgine.

      RăspundețiȘtergere
    5. E revin cu solicitarea de a începe o campanie de presiune...

      Pe web:
      - Facebook (page),
      - Twitter,
      - blog / bloguri,
      - petiții online,
      - etc.

      Apoi facem în offline scrisori către:
      - RCS-RDS, UPC, Romtelecom, etc.,
      - televiziuni,
      - reprezentanții producătorilor de TV-uri,
      - reprezentanții imporatatorilor de CAM-uri


      Ce ziceți ?
      Mă ofer voluntar pentru a începe lucrările...
      (Am un server la dispoziție putem face un blog acolo.)

      RăspundețiȘtergere
    6. Nu stiu ce influenta ar putea avea. La urma urmei, e mai costisitor sa criptezi ceva decat sa transmiti Free-To-Air. Chiar am analizat un pic situatia asta d.p.d.v. al costurilor si beneficiilor, in felul urmator:
      - Costuri comune -
      Se dau bani pe sistemul de card/ management. Asta e obligatoriu, pentru abonatii premium;
      Se dau bani pe sistemele de codificare a transmisiei. E strict necesar ca macar anumite programe sa fie criptate, ma refer la programele premium

      - Costuri si beneficii pentru criptare transmisie pe toate programele -
      Se dau bani suplimentar pe codificatoarele suplimentare.
      Se dau bani suplimentar pe cartelele SMART
      Se dau bani suplimentar pe receivere

      - Costuri si beneficii pentru transmisia Free To Air a programelor non-premium -

      Asadar... nu observ decat ca varianta transmiterii FTA a programelor nu induce costuri suplimentare, spre deosebire de varianta criptarii. Evdent, exista niste avantaje si in cazul asta, dar nu observ decat cativa beneficiari: semnatarii contractelor cu firma care furnizeaza card-management, semnatarii contractului de imprumut pentru achizitia de receivere, fabricantul de receivere 'ales'. Ca doar nu semneaza degeaba contractele alea, nu? Mai ales in cazul in care aduc costuri fara beneficii vizibile.

      RăspundețiȘtergere
    7. Milu, ai uitat ceva important: gasesti mai multa lume care sa vrea sa dea banii doar pe un TV cu DVB-C si atat, decat oameni dispusi sa plateasca suplimentar sau sa inchirieze un receiver. Chiar daca la RCS e cea mai ieftina oferta de programe HD.

      RăspundețiȘtergere
    8. Breh, analiza ta nu e tocmai corecta.

      Sa iti explic putin din experienta cu CAM-urile in televizoare ... din 3 tipuri de televizoare testate cu CAM-uri nagra "off the shelf", nici unul nu a mers (testat pe Sony, Samsung si Panasonic), asta inseamna ca, trebuie cerut la Nagra sa verifice ce probleme sunt, in speta, trimise televizoare la ei sa vada cine e de vine, cam-ul sau tv-ul ca nu suporta nustce common word, dupa care ce se intampla, facem ping-pong intre Nagravision si producatorii de TV-uri ca nu merge nustiucui in Galati cam-ul in televizor ... pe cheltuiala cui se face asta ?

      Daca tot te indoiesti ca un card Nagravision 4 ar merge cu un CAM Conax (alte CAM-uri), mai citeste nitel despre cum se intampla criptarea in DVB, ca nu e un xor obosit intre 2 cifre.

      In banii aia care zici tu ca "se vand decodoare pe cheltuiala clientului" intra foarte multe, in principal drepturile de retransmisie, care, contrar opiniilor publice, SE PLATESC catre canalele de televiziune, in afara de TVR HD, care oricum *platesti* lunar pentru Societatea Nationala de Radiodifuziune, restul costa bani.

      Inca un motiv pentru care iti trebuie STB, sunt canalele premium cat si canalele de Pay Per View. Nu este fezabil sa stai sa mentii o retea de echipamente formata din zeci de tipuri de echipamente de receptie, riscand sa pierzi si timp si bani rezolvand problemele respective. STB-urile sunt adaptate sistemelor operatorului si mi se pare foarte normal sa ai STB si un sistem de Conditional Access intr-o retea DVB, atat timp cat iti ofera flexibilitate in a oferi servicii.

      Dar asa se intampla in Romania, daca se poate sa primeasca omul bani de la operator ca sa se aboneze la servicii, ce bine ar fi.

      Nu am auzit pana acum pe nici unul sa dea 80 de euro pe Premiere Digital sa vada Formula 1 in HD, ca deh, e scump, mai bine ne plangem ca ne jupuiesc operatorii de 2 euro / luna sa ne dea HD si in acelasi timp ne dam cu parerea cat costa aia, cat costa aialalta si de ce nu face RDSu' si UPC-ul cum vrem noi, ca na, noi stim mai bine cum se face businessul cand spargem seminte la colt de strada cu sticla de Neumarkt ...

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. amice, cum rămâne cu cablurile,prizele, telecomenzile în plus utilizate. aş plăti aia 10 lei în plus fără probleme (nu mănânc seminţe şi nu beau neumarkt o zi şi astfel fac economie) dacă aş beneficia de posturile alea codate şi fără receiverul lor

        Ștergere
    9. @Anonim @30 iunie 2010, 16:57:
      Credeam ca povestea am-ul sau tv-ul ca nu suporta nustce common word e rezolvata 'Common Interface".

      Daca tot te indoiesti ca un card Nagravision 4 ar merge cu un CAM Conax
      Vrei sa spui ca un CAM Conax sau Viaccess e tot aia cu un CAM Nagra? Am dubii... Insa am auzit de CAM-uri multisistem, care pot opera concomitent cu doua cartele pe sisteme diferite de criptare, vezi descrierea pentru AlphaCrypt TC. Deocamdata nu cred poti sa iei orice CAM Conax si sa pui in el orice cartela nagra, si sa te mai astepti sa si mearga.

      In banii aia care zici tu ca "se vand decodoare pe cheltuiala clientului" intra foarte multe, in principal drepturile de retransmisie, care, contrar opiniilor publice, SE PLATESC catre canalele de televiziune: N-as fi crezut chestia asta, traiam cu impresia ca pentru asta platesc ABONAMENTUL, sau macar acolo se duce o parte din abonament. Adica... se platesc o data la digital, si inca o data la analogic drepturile de retransmisie? Credeam ca e per-abonat socoteala, nu per-mod-de-modulare. E adevarat, stiu ca modulatoarele digitale au niste costuri mari, dar ar putea include in abonament amortizarea lor. Din 1 milion abonati, in maxim 1 an luni le ies banii de modulator/criptor digital, daca ar da deoparte cate zece bani pe luna per abonat.
      Iar ce zici despre 'De aia iti trebuie STB' nu as fi asa sigur. Daca ai sa inlocuiesti in fraza pe care ai spus-o 'STB' cu 'CAM CI', deja esti de partea mea. Ce functii spectaculoase au STB-urile alea si nu le are TV-ul meu? Chiar am senzatia ca le lipseste ceva, si anume tunerul de analogic, cu care inca mai prind unele posturi care s-au criptat pe digital.
      Cat priveste 'cum se face business', e o vorba: 'Cum iti asterni, asa dormi!'. In afara de a avea pretexte pentru a semna contracte grase, chiar nu e nici un motiv justificat pentru a nu da cartele abonatilor si module CAM, celor care doresc, in locul acelor minunate conserve HD.
      Si uite asa e fericita toata lumea: bancile (sau fondurile de investitii) ca au la ce sa mai ruleze ceva banet, unii directori ca mai pot trece cateva contracte in portofoliu (cu toate implicatiile colaterale), statul ca mai incaseaza ceva taxe de import si/sau TVA, de vo' 2 ori mai mult decat daca s-ar fi pus in comercializare CAM-uri, si tot asa. Per ansamblul, e o masura buna dpdv economic. Dar nu pentru cei care platesc in final toate chestiile astea. Punctul meu de vedere e ca nu se merita sa cumperi un asemenea STB, ci doar sa-l inchiriezi daca nu exista alternativa.
      Oricum, RCS-ul cam sustine unele politici axate pe 'suport unic' cum ar fi: Vrei TV HD, da, iti dau, da' numai daca-ti cumperi STB de pe taraba mea, ce daca ai in casa 90% din ce e nevoie? Si in aceeasi politica se incadreaza si suportul de la dep. internet, despre care am mai vorbit, ideea e ca nu se poate sa ti se ia in seama vreo problema daca nu ai Windows, si pe deasupra si direct conectat la reteaua lor, si cu protocolul IP dezactivat (n-are importanta ca iti trebuie 99% din timp).
      PS: nu m-am plans ca m-ar jupui furnizorul de cablu RCS de 2eur/luna pentru HD, ci pentru ca se da zmeu ca imi trimite n canale moka, dar numai dupa ce cumpar de la ei sau le inchiriez decodorul HD, pentru care trebuie sa platesc o taxa.

      RăspundețiȘtergere
    10. bai nene ma intereseaza HD la DIGI SATELIT CAND VA FII oare peste cati ani.......

      RăspundețiȘtergere
    11. Trebuie decodor pentru ca asa este leagea venita de la UE.. interesati-va.

      RăspundețiȘtergere
    12. Digi HD la satelit probabil ca va fi atunci cand RCS va pune in vanzare si receivere DVB-S HD. In rest... procedura e aceeasi ca si la actualele receivere.

      Decodorul (sau demodulatorul) este strict necesar. Orice transmisie digitala poate fi receptionata doar daca ai receptorul, care eventual sa poata decripta respectivele programe. Vreau sa subliniez ca:
      - decriptarea e necesara doar daca s-a aplicat criptare la statia de emisie;
      - criptarea programelor se face doar daca operatorul statiei de emisie are vreun motiv. Cele mai plauzibile motive ar fi: reglementarile privind comunicatiile, normele interne ale cablistului (exprimand indirect dorintele directorilor). Criptarea inseamna cheltuiala pentru operator, asadar cine face treaba asta stie despre ce e vorba.
      - decriptarea poate fi facuta si de televizoare, in cazul transmisiilor DVB-C, daca pe acestea se instaleaza module CAM cu interfata Common Interface. 'Common Interface' nu este este vreun exotism inventat ieri de cine stie cine, e o interfata standardizata.

      RăspundețiȘtergere
    13. Milu, iti scapa ceva, iarasi :)

      Pachetul HD, este disponibil in doua variante:
      1. Daca iti iei abonament de HBO (pentru care, surprinzator, trebuie sa platesti)
      2. Daca dai 10 RON / luna, contravaloarea chiriei echipamentului, moment in care vezi doar canalele care sunt in pachetul de baza de la digicablu.

      Suprinzator, furnizorii de content din Romania, iau in considerare numarul de abonati si tipul infrastructurii pe care sunt dati ei. Nu toti accepta sa considere un abonat analogic care are si digital, ca un singur abonat.

      Referitor la CAM vs STB, o sa iti dau un exemplu simplu: ca sa faci Pay Per View, chestie care nu este definita *standard* in DVB, se folosesc descriptori custom, pe care, odata trimisi la STB, acesta le poate interpreta si face operatiuni in softul stb-ului in functie de necesitatile operatorilor, spre exemplu, facand abstractie de DVB-C si vorbind de DVB in general, la Sky UK, stb-ul are un modem, legat la telefon, prin care comanda filmele sau emisiunile in regim pay per view. Cum faci asta cu televizorul ?

      Cum ai face cu televizorul, daca operatorul trimite descriptori de acceptare sau neacceptare de folosire a PVR ? Pentru ca sunt furnizori care te lasa sau nu sa folosesti PVR, timeshifting, pause live tv, samd... daca dai asta pe un TV care nu stie sa interpreteze descriptorii, te trezesti cu CNA-ul ca iti bate la usa si iti da amenda ca ai incalcat contractul cu furnizorul.

      Sa iti mai dau un exemplu simplu, tot cu descriptori custom, poti trimite lista de canale cu frecventele necesare, fara sa mai fie nevoie de a scana intreaga retea. Lasand la o parte NIT si BAT din DVB, asta e o chestie folosita de multi operatori ca metoda anti-prost. Cum faci asta cu TV-ul ? Dai mail la Panasonic sa le ceri sa implementeze asta pentru reteaua X ? Never :)

      Cat despre CAM-uri, updateurile de software, se fac tot cu niste descriptori custom, ma refer la updateul de soft din CAM, pe care, cum o dai, tot nu o sa il vezi ca datastream in DVB. Daca e nevoie de update de firmware, cum faci cu TV-ul ... vin x sute de oameni sa updateze camruile, la operator, nu ?

      RăspundețiȘtergere
    14. @Anonim @11.07 in 10.iulie
      Nu toti accepta sa considere un abonat analogic care are si digital, ca un singur abonat.
      Ciudat... pentru ca semnalul RF modulat analogic 'patrunde' si la abonatii de servicii digitale, cel putin in retelele CATV. Spre exemplificare: TV1000 este transmis pe digital critat, dar este transmis si pe analogic, free. In acest context... utilizatorul de CATV cu receiver digital este indreptatit sa poata privi TV1000 pe analogic? Sa zicem ca nu, dar cum in prezent exista multe TV-uri care pot receptiona analogic, se poate.
      Teoria nu are cum sa se aplice la furnizori de TV digital pe alte tipuri de retele (satelit/iptv).

      Referitor la Pay-Per-View... Asa o fi pe alocuri, cu modemuri, dar nu e si la RCS. Si n-au decat sa lase canalele alea blocate, accesibile doar pentru cine a platit la ele. Sau sa le dea abonatilor de pay-per-view receivere speciale si sa vandalizeze standardul DVB cat doresc pentru aceste programe speciale. N-au decat sa puna NIT-uri si flaguri cat doresc, atat timp cat receiverul lor intelege. Dar sa lase gloata in pace, sa poata vedea si fara cele 3 milioane extra sau 10 lei/luna.

      Sa zicem ca nu se doreste exploatarea de PVR-uri provenite din alte surse. In acest caz, cum ramane cu legendara 'imperechere' a cartelelor cu receiverele (sau cu CAM-urile)? E degeaba? Nu cumva mi se restrange dreptul de a alege ce dispozitiv de receptie TV pot cumpara? Poate ca doresc sa folosesc un receiver diferit de cel pe care il au ei in oferta din varii motive, cum ar fi capabilitatea de a reda filme HD de pe stick USB, sau poate ca doresc un receiver/player integrat. Si daca tot veni vorba de CNA... cred ca deja trebuia sa bata la usa pana acum, e celebru faptul ca Nagra2 poate fi decriptat fara receiverele si cartelele operatorului, ceea ce ii aduce pe RCS in aceeasi situatie: de a transmite ceva ce poate fi receptionat de oricine doreste si are mijloacele necesare, fara a se respecta toate normele contractuale cu furnizorii de programe.

      Softul de pe CAM n-are de ce sa se schimbe prea des, daca implementarea s-a facut cu cap. Ca doar nu se schimba schema de criptare de la o zi la alta. Ce ar mai trebui sa faca CAM-ul de sa aiba nevoie de re-softare? Functia lui esentiala e de a decripta si/sau de a permite accesul la programe, in functie de 'descriptori' respectiv 'tehnologia de codificare'. Descriptorii aia, daca au fost ganditi bine, nu implica necesitatea de a resofta saptamanal/lunar s.a.m.d., iar tehnologia de codificare nu cred ca necesita doar schimbari la nivel soft, decat daca modulele CAM sunt suficient de capabile de a procesa si noua tehnologie. Ma refer aici la a upgrada un CAM care decodeaza Nagra 2 la capabilitatea de a decoda Nagra3, spre exemplificare. Daca merge... merge. Daca nu... se duce abonatul si il repara. Si acelasi lucru l-ar avea de facut in cazul upgradarii tehnologiei de criptare si in cazul receiverelor, ca eu unul am dubii ca se pot 'instrui' conservele Humax sa fie mai destepte decat Nagra2.

      Ideea e ca sistemele au probleme pe masura complexitatii lor. Cu cat le faci mai complexe si ne-standardizate, cu atat cresc sansele ca rezolutia unei probleme in acest sistem sa fie mai complicata.

      Problema esentiala ramane: operatorii de cablu incearca sa restranga drepturile consumatorilor de a alege ce receptor folosesc, de a impune modelele de receivere disponibile utilizatorului final si de a sufoca producatorii alternativi de echipamente. Iar peste toate astea se pune eticheta 'gratis' in loc de 'fara costuri suplimentare'.

      RăspundețiȘtergere
    15. Bai milule, ce pot sa zic, este inutil sa iti mai explice cineva ceva. Daca ar fi totul "dupa parerea ta" nu ar mai face nimeni nimic si totul ar functiona perfect. Din pacate, noi, ceilalti, traim pe Pamant si ne descurcam cu ce putem.

      In particular, sa iti dau un exemplu, resoftarea CAM-urilor care suportau Nagravision 2, a facut sa suporte Nagravision 3 si 4 ... doar cu un update de soft, fara prea mari chinuri, dar tu esti pornit pe o chestie si e inutil sa iti mai explice cineva, ca, din cand in cand, mai tre sa mai faci si updateuri. Ca idee, de ce nu folosesti Windows 95, ca doar ar fi trebuit sa fie facut cu cap la vremea lui, ce ar trebui sa faca altceva Windows 95 si nu face ? :)

      In fine, este inutil sa mai scriu aici, tot cu atitudinea asta ai ramas, ca tu stii cel mai bine.

      Momentan, nu lucrezi la nici un operator, nu detii vreu operator si sincer sa fiu, habar nu ai cu ce se mananca industria daca pui problemele asa cum le pui tu. Operatorii sunt in business sa faca bani, nu sa iti satisfaca tie visele erotice de a pune CAM-uri pe televizoare samd.

      Grow up kiddo, ca .. vorba aia .. o sa dai scule la mana toata viata

      RăspundețiȘtergere
    16. Multam de critica.
      Imi permit sa traiesc visand ca astia care fac televizoare nu s-au ostenit degeaba, si cred ca nici un producator de TV-uri HD n-a omis sa puna pe TV un slot CI. Si ma refer aici la TV-urile care se vand in romania, nu in alta parte.
      Da, nu lucrez la nici un operator TV si nici nu detin vreunul :) Iar nivelul meu de expertiza in ceea ce priveste CAM-urile si TV digital este 'Amator'.

      Imi permit sa sintetizez toate comentariile @anonim astfel:
      RCS insista sa sa ofere clientului o experienta completa, fara compromisuri, motiv pentru care nu se accepta ca experienta userului sa fie depreciada de lipsa unor functionalitati prezente in receiverele digitale HD ale RCS, dar absente din TV-urile clientilor. Asemenea functionalitati ar include: gruparea programelor pe categorii, accelerarea initializarii sistemului (reducerea perioadei de timp necesara pentru scanare), optimizari pentru sistemul pay-per-view. De asemenea, RCS previne ilegalitatile care ar putea fi comise prin inregistrarea neautorizata de continut digital. Descurajam folosirea altor sisteme de decriptare (CAM) pentru ca acestea nu pot fi upgradate in maniera similara receiverelor..
      Da, suna frumos. Parca ar fi extrasa de pe proiectia cincinala de la sedinta cu consiliul de administratie.
      Si uite si o varianta alternativa, de unde traiesc eu:
      RCS incearca prin orice mijloace sa blocheze posibilitatea ca programele pe care le transmit modulate digital sa poata fi receptionate de sisteme alternative, chiar daca posibilitatile tehnice ale unor televizoare permit acest lucru, cu mentiunea ca e posibil ca experienta finala a utilizatorului sa nu fie optima, in sensul pe care l-a intentionat RCS. Adesea, masurile luate de RCS-RDS vin cu un pas in urma, dand impresia ca sunt corectii ale unor scapari anterioare.
      Si ar mai fi cate ceva...
      Canalele pay-per-view (DigiFilm1 si DigiFilm2) au fost accesibile free to air pana prin martie-aprilie anul curent. Probabil ca erau in teste, nicidecum nu a fost vorba de faptul ca cei de la RCS se bazau excesiv pe sistemele 'antiprost' despre care vorbeai anterior. Si tot pana atunci, exact din acelasi motiv, erau toate programele din seria HBO free, pentru ca era promo, nicidecum pentru ca a crezut cineva in urma cu ceva vreme ca stergerea NIT (sau cine stie ce flag sau violare a standardului DVB-C) e infailibila.
      Iar intre popularitatea recenta a subiectului si criptare, iar nu e nici o legatura. In acest caz... de ce s-o fi criptat TV1000 si programele din familile Discovery si Viasat concomitent cu lansarea ofertei oficiale HD? Aaaa, uitasem, pentru a imbunatati experienta clientului. Pana atunci era o experienta incompleta. PS: Stiu ca TV1000 face parte din extra.
      Deci, draga anonim, apreciez comentariile utile pe care le faci, dar in afara aspectelor tehnice pe care le-ai mentionat, mai sunt si alte aspecte implicate in aceasta restrictionare, care duc catre un raspuns mai simplu decat pare: RCS a criptat ABIA ACUM unele programe pentru ca pana la momentul respectiv au considerat sistemul ca fiind 'fool-proof', infailibil. Probabil ca unele persoane din zona decizionala nu stiu (sau nu vor sa stie, sau trec cu vederea) ca si in prezent cei care au sculele necesare pot decripta si face ce doresc cu programele codificate. Asta inseamna ori ca nu se foloseste in prezent Nagra3 (sau mai recent), ori ca a fost spart Nagra3. Eu optez pentru prima varianta.

      RăspundețiȘtergere
    17. Orice televizor analogic cu afișaj integral, cu o diagonală vizibilă mai mare de 42 cm și scos pe piață spre vânzare sau închiriere în Comunitate, trebuie prevăzut cu cel puțin o priză deschisă pentru interfață, conform standardelor unei organizații europene de standardizare recunoscute, de exemplu conform standardului Cenelec
      EN 50 049-1:1997, care permite simpla conectare a echipamentelor periferice, în special a decodoarelor suplimentare sau a receptoarelor digitale.
      Orice televizor cu afișaj integral, cu o diagonală vizibilă mai mare de 30 cm și scos pe piață spre vânzare sau închiriere în Comunitate trebuie prevăzut cu cel puțin o priză deschisă pentru interfață (standardizată de o organizație europeană de standardizare recunoscută sau conform unui standard adoptat de o asemenea organizație sau conform unei specificații acceptate de întreg sectorul industrial în cauză), de exemplu conectorul comun de interfață DVB, care permite o simplă conectare a echipamentelor periferice și care poate permite transferul tuturor elementelor unui semnal de televiziune digitală, inclusiv informațiile privind serviciile interactive și cu acces condiționat.


      Textul citat face parte din DIRECTIVA 2002/22/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI
      din 7 martie 2002
      privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de
      comunicații (directiva privind serviciul universal)

      Documentul integral se gaseste si la ANCOM.

      RăspundețiȘtergere
    18. Experienta mea cu RCS&RDS este si mai ciudata. Eu vreau un decodor digital HD si RCS&RDS imi zice de fiecare data cand il solicit ca nu au. Deci imi ofera un serviciu "gratuit" pentru care vor 10 lei pe luna dar din nefericire nici macar nu au decodoare digitale HD. FOARTE CORECT: IN ROMANIA SE POATE!!!

      RăspundețiȘtergere
    19. @Gigi TV: Încearcă să nu apelezi la șpagă.

      RăspundețiȘtergere
    20. Referitor la cele discutate, eu am avut aceste discutii cu mai marii sefi de la RCS, dupa multe telefoane si nervi pierduti degeaba, imi ofera onoarea de a imi explica ce bun este decodorul lor DIGI + HD Humax si ca trebuie neaparat sa il iau ca este super tare si nu sa imi cumpar altceva din alta parte ca oricum dau banii degeaba.
      Ma rog, intr-un final am cedat psihic si am fost la un centru vanzari sa il i-au in custodie si surpriza "momentan stocul este epuizat, va rugam sa sunati la relatii clienti si o sa va comunice operatorul unde il gasiti, deoarece stocul se actualizeaza zilnic"..., dupa doua saptamani de sunat la relatii clienti am reusit sa imi ridic decodorul, oricum am tranversat Bucurestiul, ca doar in acea locatie era disponibil in ziua respectiva.
      Ajung acasa si surpriza, platesc un abonament extra de extra si primesc doar baza, ma enervez sunt la relatii clienti si imi spun ca trebuie sa astept pana a doua zi si ca o sa beneficiez de srviciile contractate, intradevar a doua zi totul a fost ok.
      Ce fraier am fost ca am dat banii pe un televizor cu N tunere cand puteam sa imi cumpar direct un monitor de dimensiune mare (46"")cu un pret mult mai mic.
      Ca si concluzie: cu acest decodor calitatea unor programe este mai buna,chiar si fara acest decodor puteam sa vizionez toate posturile - mai putin HBO in digital, in analogic da ca platesc abonament... dar m-am ales cu un aparat in plus in casa cosmarul sotiei - "inca o chestie de pe care trebuie sa sterg praful...", iar cel mai enervat aspect: este acela ca am doua (doua, doua - eu nu stiu d'a astea).
      Pai sa nu le dai o perversa.....

      RăspundețiȘtergere
    21. @Vici: Cam toate TV-urile contemporane sunt echipate cu 'tunerul care trebuie', doar ca TV-ul necesita anumite setari. TV-uri cu diagonala mare si care sa nu aiba tuner DVB-C integrat nu exista in prezent decat la lichidari de stoc, care probabil sunt plasme fara full hd.
      Parerea mea e ca decodoarele SD Humax Digi+C sunt net inferioare. Cu conserva HD nu am avut ocazia sa probez, asa ca nu am ce rating sa ii dau.

      RăspundețiȘtergere
    22. Dupa mine nu faptul ca mai exista inca un aparat este marea problema, ci faptul ca mai exista inca o telecomanda. De ce oare nu se implementeaza HDMI-CEC la STB-uri, care ar rezolva problema telecomenzilor

      RăspundețiȘtergere
    23. Merge şi o telecomandă Logitech Harmony 300i. Numa' ca pe la România sunt cam scumpuţe si răruţe.

      RăspundețiȘtergere
    24. Am citit cu interes discutiile dvs pe aceasta tema si lasand oarecum la o parte termenii tehnici folositi dvs as fi interesat, ca si consumator, de drepturile mele in aceasta problema. Nici eu nu consider "fair" ca investitia mea intr-un receptor DVB-C/T sa fie anulata de conditionarea achiziţionarii, chiar si gratuit, a unui decodor, transformandu-mi receptorul intr-un simplu monitor.
      În ce măsură credeţi că OPC-ul va considera această măsură ca una abuzivă, cu atat mai mult cu cât am văzut că dumneavoastră aţi constatat lipsa unor prevederi antitrust în normele legale invocate.

      RăspundețiȘtergere
    25. E cineva care a probat vreun model de cam cu cartela digi din pachetul HBO ??? acel ce vine cu un decodor Humax ??? mersi si astept un raspuns cu lamuriri daca stiti ceva referitor ! mersi si salutari

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. da ,am gasit si testat cam /r fuking ds -merge perfect si pe hd -testat pe lg ,samsung dvbc

        Ștergere
    26. @llexetordo: ANPC/OPC nu va considera nimic ilegal, cel putin nu atat timp cat nu exista legile care sa reglementeze clar de unde si pana unde incepe legalul. E problematic domeniul, pentru ca atunci cand operezi cu tehnologii 'high-tech' e posibil ca uneori legile din tara X sa apara inaintea dispozitivelor de transmisie (A se vedea DVB-C si prevederile legale din Romania in acest sens). Problema cu adevarat grava este ca forurile (in)competente care au aceasta tematica in lista atributiunilor de serviciu, in speta ANRC, nu se implica in nici un fel vizibil in a oferi niste ghiduri/recomandari privind modul in care sa se faca transmisiile TV armonizat cu legile si recomandarile europene, iar legile europene se pare ca in Romania sunt bariera la care se opresc boii.

      RăspundețiȘtergere
    27. la lg, setezi ca tara germania - cablu - alt operator si gata.
      prinzi toate programele HD, mai putin cele platite HBO, SUPER ONE, etc.
      in rest se prind toate programele si se vad fb, cand trece la scanarea analog e jale la calitatea imaginii, a si prinde si 8 posturi radio

      RăspundețiȘtergere
    28. aveti idee pe UPC ce se prinde cu un TV cu DVB-C? fara receiverul lor?

      RăspundețiȘtergere
    29. Din cate stiu, nimic. Dacă n-ai receiver de la UPC, nu prinzi nimic digital. Adica nu faci nici o facere cu tunerul digital din TV.

      RăspundețiȘtergere
    30. Pe lista de receivere alternative pentru RCS se poate include acest model.

      RăspundețiȘtergere
    31. Salut,
      Daca am un Tv Samsung 5500 cu decodor incorporat, pot folosi common interface pt a pune cartele de la RDS, si viziona HBO HD ?

      Multumesc,

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Asa ar trebui, pentru asta e facut Common Interface. Numai ca acele cartele se dau clientilor doar cu decodoare.

        Ștergere
      2. am facut rost de o cartela de la un prienten care i s-a stricat aparatul humax. Pot folosi cartela in slotul common interface al tv'ului pentru a vedea hbo hd?

        Ștergere
      3. Ma tem ca nu va fi usor. Chiar daca ai gasi un modul CI, e posibil ca acel card sa nu functioneze decat impreuna cu acel receiver care s-a defectat.

        Ștergere
    32. RDS se incapataneaza in continuare si nu ofera carduri CI, habar nu au ce piata pierd. Mie unul imi ajung aparatele si telecomenzile care isi fac veacul sub televizor (blu-ray+home cinema), nu-mi mai trebuie altele in plus! Folosesc un card pe slot CI+ de la UPC de mai bine de un an si sunt multumit.

      RăspundețiȘtergere
    33. Si eu am ramas la UPC tot din motivul acesta. Daca RDS-ul ar rezolva problema cu cardurile CI as trece fara ezitare la ei cu toate serviciile dar ... deocamdata nu cred ca RDS-ul are de gand ceva in sensul acesta.

      RăspundețiȘtergere

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...