miercuri, 17 februarie 2010

Cum se receptioneaza RCS-RDS digital TV

Mi-am achiziționat de curând un TV capabil de a recepționa digital emisiile terestre DVB-T (transmise prin unde radio propagate prin aer) și cele pe cablu DVB-C (transmise prin cablu), mai exact modelul 32LH5000 produs de LG. L-am pus în funcțiune și am observat că, pe un ecran mare, transmisiile analogice arată jalnic, spre deosebire de filmele DivX HD (mkv) redate de pe stick USB atașat televizorului. N-am rezistat prea mult în situația asta, mai ales că între imaginile HD (si chiar SD) redate de pe stick-ul USB și cele SD transmise analogic pe cablu TV era o diferență ca de la cer la pământ. După ce am încercat de cateva ori, fără succes, sa recepționez digital programele TV, începusem să mă intreb dacă RCS-RDS / Digi transmite digital, pe cablu, în zona în care locuiesc. Bineînțeles că nici acum n-am primit răspuns la întrebarea pe care le-am adresat-o prin e-mail, dar am norocul că există internet și pot găsi și pe alte căi informațiile pe care le caut. Pentru că informațiile privind recepția digitală a posturilor TV cu decodorul HD MPEG4/H264 integrat în TV sunt disparate și/sau parțiale, le-am reunit aici. Acest 'howto' este valabil pentru TV-urile LG cu decodor MPEG4 DVB-C integrat.

Cum se configurează recepția digitală pe televizoarele cu decodor MPEG4/DVB-C în rețeaua RCS-RDS/Digi
  • Se configurează televizorul pe o țară cunoscuta cu transmisii digitale prin cablu. Conform manualului TV-ului meu, acestea sunt Suedia și Finlanda. În cazul în care nu este selectată una dintre aceste țări, TV-ul LCD LG 32LH5000 (probabil că și multe alte modele LG cu tuner MPEG4 DVB-T si DVB-C) nu va afișa posibilitatea de a selecta între 'Antenă' și 'Cablu' și nu se va deranja să caute posturile transmise digital. Prefer Finlanda in loc de Suedia, pentru cî se află pe același fus orar, și ora este afișată corect. Edit 2010-09-14: O listă actualizată cu televizoare care receptionează DVB-C este aici.
  • În fereastra în care se specifică setările de scanare se selectează 'Complet' în loc de 'Implicit' și apoi se incepe 'Acord automat' (căutare) de programe.
După terminarea operației, trebuie ca numărul de programe listate în dreptul etichetei DTV să fie mai mare ca zero, și probabil că se vor găsi și câteva posturi radio. În cele cateva zile de cand am trecut pe digital, am avut ocazia să văd cum arată anumite programe transmise în HD 1080: Eurosport HD, TVR HD, etc, dar nici cu cele transmise pe definiție standard nu mi-e rușine, ba chiar sunt mult mai mulțumit de modul în care recepționez programele SD transmise digital față de analogic. Folosirea unui TV de dimensiuni mari pentru a recepționa doar în mod analogic este nejustificată, atât timp cât exista transmisiile digitale care permit vizualizare la calitate mult mai bună, comparabilă cu cea a DVD-urilor. Acum aștept cu drag să treacă și televiziunile din Europa (în afara celor din Germania) la formatul de imagine 16/9, nu de alta, dar e plicticos să tot schimb proportiile imaginii sau sa dau zoom pe imagine.

Update 2010-02-20: Mai multe detalii despre setarile necesare pentru receptia digitala DigiTV prin cablu

Setările actuale pentru recepția digitală RCS DigiTV, prin cablu, fără STB sau receptor separat

Notă: Este strict necesar ca TV-ul pe care îl folosiți să suporte DVB-C. Se poate ca acest lucru să fie implementat în aparat, dar ne-inclus în specificațiile listate de vânzatori, probabil din lipsa coerenței specificațiilor reglementate în România. Cel mai bine este să vedeți ce se zice în manualul respectivului TV pe situl producătorului.
Printre țările pentru care se suportă oficial de către producători recepția digitală DVB-C se enumeră Finlanda și Suedia, setând TV-ul pentru una dintre acestea, ar trebui ca TV-ul să activeze și recepția digitală DVB-C.
Nu vă bazați pe setările implicite ale TV-ului când faceți scanarea, frecvențele folosite de RCs/DigiTV Cablu nu se află în spectrul reglementat din Suedia sau Finlanda.


Daca există amatori de setare manuală a parametrilor de recepție, acestia sunt:
Modulare: 64QAM
Symbol rate/frecventa simbol: 6900 kS/sec
Lista de frecvențe pe care am putut recepționa programe este:

  • 306000 KHz (306 MHz)
  • 314000 KHz
  • 322000 KHz
  • 330000 KHz
  • 338000 KHz
  • 346000 KHz
  • 354000 KHz
  • 362000 KHz
  • 426000 KHz (cu modulare 256QAM, operațional din mai-iunie 2010)
  • 434000 KHz
  • 442000 KHz
  • 450000 KHz
  • 458000 KHz

Pe fiecare frecvență se transmit multiplexat minim 3 programe. Lista completă a programelor transmise digital este mai lungă în acest moment decât lista programelor transmise analogic, și probabil că pot apărea frecvent schimbări în ea, așa că nu are rost să o prezint. Deocamdată sunt cam puține programe transmise HD, la ultima căutare găsisem doar 3.


Mai jos este presentată în imagini succesiunea de operații necesare pentru a receptiona transmisiile digitale RCS-RDS (DigiTV) prin cablu TV pe TV-uri LG din seria LH5000 (posibil si alte modele xxLHyyyy.



Mai jos este o listă cu alte modele confirmate ca fiind capabile de a receptiona DVB-C transmis de RDS-RCS:
Ar mai fi de menționat faptul că recepția în mod DVB-C prin rețeaua cablu DigiTV fără a se utiliza decodorul furnizat nu are suport oficial, așadar pot apărea oricând posturi codate și/sau alte surprize. Am mai adaugat cateva ponturi referitoare la TV-urile seria LH aici.

La lista de aparate care pot recepționa DVB-C se mai adaugă şi următoarele cartele pentru PC:

Edit 2010-04-20 - Începând cu 14 sau 14 aprilie, RCS-RDS a codificat transmisia programelor: DigiFilm1, DigiFilm2, HBO, HBO Comedy, Cinemax. Pe televizoarele LG se indica 'Lipsa modul CI'/'No CI module', iar respectivele programe nu sunt afișate.Până atunci se transmiteau criptat CineStar și celelalte programe xStar, respectiv canalele xxx: Playboy TV si Private Spice.

Edit 2010-05-29 - De pe 28 mai nu mai sunt cu acces liber programele HD: TVR HD, Digisport HD, National Geographic HD.

Edit 2010-06-03 - De pe 3 iunie oferta de programe HD este "gratuită", însă doar dacă se folosesc decodoarele lor, pentru care trebuiesc achitati 350 RON sau 10 RON/lună. A fost pus în funcțiune încă un multiplex, primul cu modulare 256 QAM folosit de RCS-RDS. În afara celor 4 posturi HD listate pe sit se mai pot receptiona încă două programe HD: Sport RO HD, respectiv ProTV HD, fiind transmise în total 6 programe HD.

Edit 2010-06-17 - Se fac modificări în grila de programe: au fost criptate posturile transmise de Viasat (TV1000, Viasat Explorer, Viasat History), aproape toate programele Discovery (cu excepţia celui de bază), National Geographic Wild şi Zone Reality. A mai apărut un post HD: U-TV HD, care deocamdată se prinde şi fără decodor, fiind transmis necriptat.

Ţi-a fost utilă această postare? Foloseşte butoanele de mai jos și distribuie şi prietenilor!

435 de comentarii:

  1. f interesant articolul... m-ar interesa si pe mine cum pot receptiona rcs-rds digital pe un tv lg 32lc51 si in alt mod decat cu stb de la rds ( apropo il astept din aug 2009). merci anticipat

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate informații am reușit să gasesc referitor la LG 32LC51, acest TV nu include decodor DVB-C, motiv pentru care cred ca nu este posibil ca acest TV să recepționeze programe transmise digital fără ajutorul unui decodor extern (legendara conserva). Dacă te iei după ce spune RCS-RDS, este nevoie de decodorul furnizat de ei. După părerea mea, ar trebui să fie suficient un decodor DVB-C, eventual echipat cu modul CAM, care să poată decoda transmisiile codificate 'Nagra'. Sugestia mea e să ai în vedere un decodor capabil si de rezoluții HD. Ar mai fi posibilitatea de a folosi un tuner digital capabil de a decoda DVB-C pentru PC, iar PC-ul să-l legi prin HDMI la televizor, dar apare problema necesității de a ține și PC-ul pornit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut,
    Spui ca poti sa vezi Eurosport HD si dupa aceea spui ca prinzi doar 3 posturi HD. Eu am facut tot ce ai zis si pot sa prind doar 2 posturi HD, tvr-ul si digi hd. Crezi ca pot sa vad si celelalte cum ar fi, protvhd, eurosporthd, discoveryhd?
    Sper sa poti sa imi raspunzi

    RăspundețiȘtergere
  4. am uitat sa specific faptul ca am un 32lh5000, deci exact tv-ul de care vorbeai

    RăspundețiȘtergere
  5. Am observat si la mine acelasi fenomen, din grila digi cablu digital a disparut Eurosport HD. Si Discovery HD nu am avut fericirea sa proid prin digi, nici ProTV, singurele posturi HD pe care le prind acum sunt TVR HD si Digi HD. Probabil ca le-or fi scos, din cauza ca receptoarele conserva sunt in cea mai mare parte SD :))
    Oricum, parca ProTV si Discovery HD doar UPC-ul zice ca ar transmite, pentru modesta suma de (ceva peste 90 RON) pe luna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-un viitor apropiat (peste 2 luni) doresc sa imi achizitionez un Sony Bravia KDL-40V5500.. acesta are decodor HD si digital incorporat.

    Momentan eu am RCS cablu normal (fara cutia magica ce am dus-o inapoi si le-am trantit-o pe tejghea pln de nervi). Citind pe diverse forumuri am citit pareri si sfaturi diverse...intrebarea mea ar fi :
    - in confuguratia actuala (analog) pot prinde posturi transmise digital sau/si HD ( cand spun HD ma refer strict la pro tv si tvr)

    trebuie o antena separata de camera pt asa ceva / sa trec din nou pe digitalul de la rcs...

    pls astept sfaturi...nu de alta dar cum se misca astia de la rcs tre'sa fac o cerere cu 1 luna inainte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai... se pare ca pana una-alta merge pe abonamentul analogic clasic. Cu alte cuvinte, chiar si cu cel mai mic abonament TV la RCS analogic, cu un tuner DVB-C am prins prin cablu cam tot ce transmit ei digital. Sunt cateva programe codate, sper sa nu se inmulteasca numarul ;)
    Adica ai acces la peste 80 de programe, inclusiv HD, plus cateva radio.
    La TV probabil ca vei lega acelasi cablu ca si pana acum, nu ai nevoie de antena decat daca o vei folosi intr-o localitate unde se transmite DVB-T (pe aer) ca sa prinzi ce s-o transmite pe acolo... un TVR... in cazul in care nu te satisface ceea ce ai prin cablu.
    Uitandu-ma prin meniul TV-ului, am observat ca atunci cand fac cautare de programe Digital TV pe mod antena (DVB-T), singurul lucru setabil este 'canalul', care probabil ca are niste paliere fixe bine cunoscute, concept similar cu generatiile anterioare TV, pe care emite 'multiplex-ul'. La cautarea pe DVB-C setarile sunt un pic mai fine, se poate seta cu precizie mai mare frecventa (la nivel de kHz), rata de symbols si tipul modulatiei.

    Un alt avantaj ale receptiei DVB-C prin RCS este posibilitatea de a receptiona Dolby Digital (AC-3, 5.1 audio), pe programele care transmit. Altfel, ramai cu traditionalul 'stereo'. Se poate dovedi util la anumite filme (sa zicem.... star wars), atunci cand ai si un receiver si niste boxe legate de TV.
    Mai sunt curios sa aflu si incotro se vor indrepta cei de la RCS privind cartelele:
    - vor pune pe piata module PCMCIA CAM / CI personalizate de ei in locul decodorului conserva sau nu, din cauza ca nu pot pretinde pe el 7 RON/luna?
    - vor putea fi folosite module PCMCIA CAM/CI aftermarket, care suporta mai multe formate de codificare (Nagravision/Viaccess) si/sau mai multe cartele (ex: modulul CAM T-Rex)
    Pentru actualul tau TV, crapu4u, nu vad cum ai putea prinde ceva HD. Din cate am auzit pe ici-colo, ar fi 2 inconveniente pentru a prinde RCS digital HD:
    - conserva nu merge la rezolutii HD
    - tv-ul tau actual nu poate prinde digital fara conserva sau alt decodor extern.
    Ai putea folosi in loc de conserva, un tuner inclus in PC, numai ca are si el pretul lui, trebuie sa poata receptiona DVB-C pe frecventele RCS si/sau DVB-T, imaginea produsa de el trebuie sa o duci in TV pe rezolutie SD.... e destul de imputita povestea. Oricum ai da-o, fara un TV digital, e nevoie de ceva care sa decodeze.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru Marius :
    Si eu am cumparat un lcd LG 32lh5000 si pot spune ca se prind cca citeva zeci de posturi digitale , citeva zeci de posturi analogice si citeva posturi radio . Calitatea ireprosabila . Setarile mi-au fost facute de tipul de la magazin , dar sunt intocmai ca cele scrise in postul de mai sus , adica : tara , limba audio si limba subtitrare este trecut Suedia , limba meniu- romaneste iar la cautare este ales complet si nu implicit .

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar mai am totusi o intrebare : pe un lcd LG model 32lg3000 se pot receptiona programe hd sau sd ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Din cate stiu, TV-urile LG din seria LG (ex: 37LG5000) au decodor integrat, insa acesta e capabil doar de a decoda la rezolutie SD, adica fluxuri transmise cu compresie MPEG2, si probabil ca doar pe palierele de frecventa specifice DVB-T, nepermitand selectarea manuala a frecventei, symbol-rate si a modulatiei. Cred ca TV-urile din aceasta familie nu au cum sa prinda digital transmisiunile prin cablu facute de catre RCS/RDS / Digi si/sau UPC, necesitand un decodor extern. Partea buna e ca au intrare HDMI, care poate fi folosita pentru transmiterea imaginii de la un PC echipat cu tuner DVB-C/T capabil de a decoda MPEG4(H264), sau de la un set-top-box extern.
    Referitor la tara pentru care sa se faca setarea: eu prefer sa setez Finlanda, iarna are acelasi fus orar ca Romania, si arata orele corect in EPG/Program Guide.

    RăspundețiȘtergere
  11. in ce oras traiesti tu? ca nu vad ... ca am tot scanat pe rds si nu exista nimic, pe acelasi model :)

    RăspundețiȘtergere
  12. am gasit intr-un final, merge pe suedia, 99 de canale digitale in bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  13. Am si eu doua intrebari:
    - Toate televizoarele noi cu decodor MPEG4 pot decoda DVB-C? Mi-e sa nu am vreo surpriza daca ma duc la cumparaturi...
    - Daca vreau sa vad programe transmise digital, trebuie sa ma mut la DigiTV? Sau merge si la UPC, tot fara decodor?

    RăspundețiȘtergere
  14. Catalin, nu stiu daca toate TV-urile noi au posibilitatea de a receptiona DVB-C. Despre LG seria LH5000 stiu sigur ca poate receptiona digital MPEG2 si MPEG4, despre seria LG5000 stiu ca poate receptiona cate ceva digital, dar nu stiu daca si DVB-C, unele TV-uri Samsung (seria 5), si altele despre care inca nu stiu ce pot.
    Despre UPC nu pot spune nimic deocamdata, nici ca merge, nici ca nu merge.

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar problema asta ma preocupa zilele astea si as avea si eu o intrebare: Am un 42LG5000, am incercat prin a seta Suedia si Finlanda si nimic; insa marea diferenta care am observat-o citind informatiile de mai sus - accesand Acord auto - nu ma intreaba Antena sau Cablu si nici cautare Implicit sau Complet ci pur si simplu daca vreau sa continui Da/Nu. Daca fac o updatare de soft am sanse?.. sau mai bine iau un receiver si gata. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnilor,TOATA seria LG 32LGxxxx fabricata incepand de la finele lui 2008 se bucura de "ultradotari" - DBV-C , DBV-T (decodare mpeg2 si mpeg 4) ,player mp3, DIVX,H264 si MKV (cu simpla activare a functiilor pe USB, din meniul de service).Mai pe scurt,dintr-un tv de 1600 de lei poti avea unul de 2800 lei; informatii ultrautile le gasiti pe AVforum .

    RăspundețiȘtergere
  17. Intrebarea era daca pentru 42LG5000, nu 32, e vreo solutie,,,Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  18. Raspunsul meu era pentru tot poporul vis-a-vis de o serie anume , doamna Cristina .Seria LG - nu brand , ci serie ! Prima cifra ,oricum , reprezinta diagonala LCD-ului.Firmware-ul e acelasi - nu conteaza diagonala .In rest , repet - pentru detalii , acelasi AVforum , fiindca povestea e lunga...

    RăspundețiȘtergere
  19. ...in plus - o versiune de firmware care functioneaza la seria LG si LH este 1.43 . Cu player , cu toate alea-alea... De aici , se poate face downgrade sau upgrade de firmware , cu posibilitatea ,pentru cei care fac downgrade,sa revina la versiunea anterioara , cu setarile salvate ...

    RăspundețiȘtergere
  20. @Cristina: Pe situl LG, referitor la modelul LG 42LG5000 zice ca TV-ul are decodor Dolby Digital (AC3), deci trebuie sa existe o sursa digitala pe care sa o poata decoda, cea mai probabila sursa fiind transmisia DVB-T. Altfel nu se mai deranjau sa implementeze functia de decodare Dolby Digital.
    In manualul modelului 42LG5000
    se vorbeste despre receptie digitala (DTV), insa pe 'canale', fara setare rata symbol, modulatia si frecventa, deci este vorba despre operarea televizorului in mod DVB-T, nu DVB-C. In manual nu am gasit nici un fel de referinta la DVB-C.
    Anonim@17 martie 2010, 14:19 se referea la faptul ca multe modele de TV entry level (ex: LG xxLH2000) sunt tehnic capabile de a face cam tot ce poate face si xxLH5000, dar ca acest lucru este dezactivat prin software de catre producator. Personal, am vazut discutii pe avforum despre cum se poate transforma portul USB din TV-urile entry-level din 'doar pentru service' in 'bun si pentru redat DivX HD', dar necesita interventie cu o telecomanda speciala, de service, eventual folosirea unei anumite versiuni de firmware. Presupun ca sugera faptul ca TV-urile din seria xxLG5000 pot fi 'convinse' prin aceasta procedura sa receptioneze in loc de 'doar DVB-T' gama completa 'DVB-C + DVB-C'. Acest tip de operatii poate duce la pierderea garantiei. Partea buna e ca inlocuirea placii de baza a TV-ului are un cost tolerabil (400-500 lei) in caz de esec.
    In momentul de fata nu pot numi nici un receiver DVB-C HD pe care sa ti-l pot recomanda, dar cred ca in directia asta va trebui sa te indrepti. Cred ca n-ar strica o intrebare la un service LG referitor la activarea DVB-C, mai ales daca TV-ul a iesit din garantie.

    @Anonim@17 martie 2010, 18:54 : Este posibil sa se activeze DVB-C prin procedura respectiva?

    RăspundețiȘtergere
  21. 1 . Un exemplu concret - LG 32LG2100 . Cautati , va rog , de curiozitate ,in manualul pus la dispozitie de site-ul oficial LG si va spun de pe acum ca nu veti gasi absolut nici un indiciu macar privind DVB-C .Bun .In orice magazin Domo se gaseste acest model.Incercati la fata locului un search complet ( Suedia ) si veti ramane uimit...
    2 . Intrarea in meniul de service NU se face cu o telecomanda speciala ci apasand DEODATA "OK" de pe telecomanda originala a TV-ului cu "OK" de la TV (lateral , de obicei).Parola este 0000 . Acolo trebuie sa stii ce parametri modifici fara nici un risc ( AVforum )
    3 . Toate - dar absolut toate modelele LG / LH fabricate de la sfarsit de 2008 pana azi beneficiaza de DVB-C !!! Fara ( in multe cazuri) nici un fel de specificatie in manual ori in alte detalii tehnice care ar privi TV-urile in discutie .In acest caz nu ai ce anume sa modifici din service menu .

    RăspundețiȘtergere
  22. Şmecheria cu telecomanda originală - OK - Ok pe TV pentru accesarea meniului de service a fost dezactivată de la firmware 3.24 sau 3.40 încoace. La mine nu merge, seria LH5000 cu versiunea 3.55.
    Soluţia rămâne telecomanda de service, un telefon cu symbian, infraroşu şi un program emulator de telecomandă, o telecomandă de service, sau una programabilă, ex: logitech Harmony. Mai e posibil ca modificarea unor anumite setări să nu fie posibilă decât cu versiuni mai vechi de firmware, ceea ce mai adaugă în lista de operaţii şi un downgrade firmware, eventual upgrade.
    Cu menţiunea că operaţiile de acest tip pot duce la pierderea garanţiei, motiv pentru care cei de la avforum sunt rezervaţi în a publica firmware pentru aceste TV-uri.

    RăspundețiȘtergere
  23. Solutia modificarii parametrilor din meniul de service este una REVERSIBILA - inclusiv cea de "downgrade and upgrade after" de firmware.Algoritmul de succedare a operatiilor este unul bine definit - prin urmare , riscuri mici (parerea mea).Gasesc,intr-un final,ca va cam pricepeti. Solutie : downgrade de la versiunea 3.24 la versiunea 3.15 si aveti acces la service menu.Diferentele de la o versiune la alta sunt de neglijat .In ceea ce priveste descarcarea oricarei versiuni de firmware , inclusiv 3.15 , le gasiti tot pe forumul amintit (incluzand si pasii de urmat).Trebuie doar cautat.Placerea a fost de partea mea sa discutam pe aceasta tema,tinand cont de faptul ca aveti cunostinte in domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  24. PANASONIC TH42PY80 la caracteristici scrie doar
    Sistem TV: DVB COFDM 2K/ 8K
    Stie cineva are si DVB-C sau doar DVB-T

    RăspundețiȘtergere
  25. (inromaniasepoate)
    Referitor la discutia de mai sus - 42LH5000 - i-am contactat pe cei de la reprezentanta, mi-au spus ca nu au dreptul sa modifice versiunea de soft si ca daca nu merge probabil nu are acel decodor (??!!). Acum am V3.33.1; poti te rog sa-mi spui ce versiune folosesti, si daca poate fi asta motivul? Vreau totusi sa incerc sa schimb versiunea..poate asa va functiona..Multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonim @19 martie 2010, 07:52:
    Voi incerca sa aflu care e povestea cu televizorul PANASONIC TH42PY80, si daca aflu ceva referitor la compatibilitatea DVB-C am sa postez.

    @Cristina @19 martie 2010, 11:28: Initial era vorba despre 42LG5000, si acum vad ca devine 42LH5000. Daca este XXLH5000, atunci ar trebui sa mearga. Daca este XXLG5000, atunci vorbim despre un TV care oficial nu este capabil de receptie DVB-C, ci doar DVB-T, care ar putea (nu am verificat personal) receptiona DVB-C daca i s-ar aplica tratamentul cu downgrade firmware + modificare setari din meniul service in vederea activarii unor functii care au fost taiate de producator prin soft.

    RăspundețiȘtergere
  27. Versiunea TV-ului meu 32LH5000 este 3.55.00, si folosind doar telecomanda, nu am reusit sa accesez meniul de service. Cred ca e posibil sa poti accesa meniul service apasand OK pe telecomanda si OK pe TV simultan. De la ver. 3.40 inainte, acest lucru nu mai este posibil, asa ca, in locul tau, nu m-as grabi cu upgrade-ul de firmware.

    RăspundețiȘtergere
  28. xx42LG5000 este model conceput si produs inainte de 2008 , an din care au inceput implementarile la scara larga de catre marii producatori de electronice ale unor noi tehnologii (aflate vreo 2-3 ani in stadiul de "optionale" pentru modelele hyperavansate , aflate la vremea aceea pe piata la scoruri astronomice)incluzand si DVB-C - ul.Realmente , inainte de 2008 nici nu prea aveai ce face cu un asemenea TV "echipat" in felul asta.RDS-ul s-a miscat repede , intradevar , dar piata romaneasca - nu.In magazine veti gasi si la ora actuala modelul in discutie , si alte sute pe langa el care nu au nici macar DVB-T ! HD , HD ready si fullHD !
    XXLH5000 e un model mai nou , produs si la aceasta ora in Polonia si Slovakia .

    RăspundețiȘtergere
  29. @Anonim @19 martie 2010, 07:52
    Luând în considerare manualul TV-ului (atât cel în Română cât și cel în engleză), reiese că TV-ul cu plasmă TH-46PY80P poate reda surse HD doar dacă intrarea se face prin coexiunile HDMI ale TV-ului. Cu alte cuvinte, este necesar un receiver extern. Teoretic, un DreamBox 800 HD PVR echipat cu modulul optional DVB-C ar trebui sa fie în stare să rezolve problema receptiei DVB-C HD MPEG4/H264 pentru TV-urile lipsite de aceste capabilități.

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu am achizitionat un 32LH3000 i-am activat usbul cu un nokia cu symbian si merge super. Deorece cablul meu MITnet nu are nimic digital am luat o antena de 40 lei am scoso pe balcon si prin 11 prog digitale din care protv hd, sport.ro hd si tvr hd. nu am cuvinte cum se vede 1080i.(restul sun sd: antena 1-3, national, realitatea, tvr1-3. cat de cat suficient)
    Singura incovenienta e ca trebuie sa schimb mufa de fiecare data si sa dau scanare (la cablu dureza minim 10 min) stie cineva cum se poate face transferul intre cablu si antena fara aceasta scanare de lunga durata?

    RăspundețiȘtergere
  31. @Pau: Ținând cont că scanarea DVB-C completă durează destul de mult, ai putea face astfel pentru a scăpa de scanările la fiecare schimbare a antenei/cablului:
    1. - Faci scanare digitală pe antenă, apoi treci pe cablu și adaugi manual câte un program TV folosind funcția de acord manual.
    2. - Începi scanare digitală/analogică completă având conectată antena, apoi schimbi pe cablu când se termină sau se apropie de sfârșit căutarea pe digital/DTV. Poți folosi și comanda 'următorul' când TV-ul deja a găsit numărul total de programe digitale, ca să nu mai aștepți să caute ceva ce nu va găsi. Chiar dacă întârzii cu manevra de schimbare antenă/cablu, mai mult de 2-3 programe nu ai cum să pierzi, pe care le poți adăuga manual mai târziu.
    3. - Faci scanare completă pe cablu, fără DTV (selectezi 'Următorul' când TV-ul scanează în mod DTV) și lași să meargă până la capăt căutarea pe analogic. Apoi adaugi manual programele digitale, folosind acord manual. Cel mai bine ar fi sa notezi canalele pe care se afla multiplexurile DVB-T, și să mergi la punct ochit/punct lovit cu căutarea manuala. Canalele pe care se află multiplex-urile le poți vedea din meniul 'Setare'/'Diagnostic', având salvate programele DTV.

    Eu aș opta pentru ultima variantă, pentru că e mai simplu de adăugat 2-3 multiplex-uri digitale decât 30-40 de programe analogice.

    Ai avut nevoie de downgrade software TV ca să poți activa USB-ul, sau a fost suficient Symbian-ul cu infraroșu și programul de 'Remote'?

    RăspundețiȘtergere
  32. am un LG 32LG2100
    nu am gasit in nici un manual cum ca ar avea DVB-C, dar dupa ce am setat la tara Finlanda si am dat scanare completa, am fost surprins sa vad ca am gasit 114 programe, printre care HD doar tvr si digi.sport
    eu am cablu de la rds din tg mures
    restul merg impecabil
    deci se poate, nu mai am nevoie de conserva Humax primita de la ei, unde calitatea nici nu se compara cu ce am acum doar direct prin cablu

    RăspundețiȘtergere
  33. TV-urile LG xxLG21xx si xxLH50xx au acelasi manual, probabil că au şi acelaşi software, respectiv aceeaşi placă de bază.... Nu m+aş mira să poţi face dintr+un xxLG2100 un LH5000 :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Intrebare esentiala pentru mine:

    Ma intereseaza receptia digitala de la RCS DOAR pe PC. Doresc sa stiu daca are rost cumpararea unui tuner dvb-c pentru PC in sensul de a fi sigur ca pachetul digital actual va fi si in viitor free. Nu ma intereseaza pachete extra, HBO, etc. Pentru HD nu am putere de calcul suficienta in calculator, asadar tot ce doresc e o calitate SD mai buna. Urmaresc foarte rar programele TV, dar as vrea sa vad Formula 1 (TVR1), MotoGP(Digisport)si WTCC (camp. de turisme - Eurosport) la o calitate mai buna. Deci, intrebarea mea este: vor ramane aceste programe de baza free pe digital?

    RăspundețiȘtergere
  35. Chiar acest lucru mă intreb şi eu. Oficial, e nevoie de decodorul lor, şi cred că o pagină cu instrucţiuni precum aceasta le pică greu la stomac ;-).
    Umblă zvonuri că urmează să se codeze posturile, mai umblă şi zvonuri că noile decodoare digitale HD pentru cablu nu au cartelă, deci ar trebui să meargă în continuare... Nu ştiu ce să zic referitor la perenitatea recepţionării DVB-C fără a folosi decodorul lor. Chiar dacă se va întâmpla să le codeze, teoretic se pot folosi module CAM PCMCIA capabile să decripteze formatul lor de codificare, numai că din cât am căutat referitor la CAM-uri (care se pot pune şi pe unele tunere pentru PC, sau monitoare/TV) am tras următoarele concluzii:
    - un modul CAM PCMCIA se poate găsi 'aftermarket' pe la aprox. 80 euro, afară, şi mai adaugi şi costul livrării;
    - cartelele de criptare tip Nagravision (cum se pare că folosesc cei de la RCS) se împerechează cu receptorul (sau modulul CAM), o singură data, urmând a se folosi doar impreună cu acel decodor/STB. Cine e curios să testeze module CAM să nu se aştepte să poată folosi cartela impurificată de decodorul lor împreună cu alt aparat.

    RăspundețiȘtergere
  36. Multumesc pentru raspuns.

    Ce nu prea inteleg eu este e ce ar fi nevoie de decodoare pentru pachetul baza. De vreme ce iti platesti factura, de ce ar fi nevoie de codare? Eu unul vad necesitatea codarii doar in doua cazuri specifice:
    1)Content premium sau pachete suplimentare(HBO, canale filme, porno...)
    2)Pentru HD.
    Adica, vrei HBO? Codam, ca cei ce nu au pachetul respectiv sa nu poata vedea. Tu, platitor, primesti un decodor sa poti decoda si vedea ce ai platit. Vrei HD? OK, pana ajunge HD-ul mainstream o consideram tehnologie premium, plateste, te rog, un pic mai mult.
    Pentru ceilalti, zau ca nu vad rolul codarii. Platesc deja pentru programele de baza. Ce rost are sa codezi si apoi tot tu, firma, sa faci o cheltuiala SUPLIMENTARA cu mine dandu-mi un decodor pentru a vedea ce...exact programele pentru care platesc deja??

    Repet, nu vad logica. Cine vrea pachete extra sau tehnologie HD incheie contracte specifice si primeste decodoru'. Ailalti sa ramana sa poata vedea in digital ceea ce deja platesc.

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  37. A si eu un samsung le32b350 dar nu am reusit sa gasesc nimic.La tara nu am nici suedia si nici finlanda.Doar pe astea doua merge?

    RăspundețiȘtergere
  38. Sunt voci care afirmă ca acest model merge pe RCS digital. În manualul pe care l-am descarcăt de pe situl Samsung, la pagina 8 a secțiunii în limba română (298 din total), se pomenește ceva despre faptul că setările de căutare digitală pot varia de la o țară la alta. Cred că e esențial să te asiguri că faci scanare completa, incluzând digital. Adică după ce setezi o țară (România sau Finlanda), la Antena sursă pentru memorare îi specifici Digital & analogic sau Digital (Grila de programe pe digital include toate programele de pe analogic), iar la mod de căutare îi specifici Complet
    Poți încerca și setarea pe manual, folosind frecvențele, modulația și symbol-rate pe care le-am precizat mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  39. Inromaniasepoate, daca tot suntem aici as mai pune niste intrebari. Unele vor parea de-a dreptul prostesti. Totdeauna inainte de a intreba ceva online ma documentez mai inainte pe net. Despre receptia tv digitala, HD, DVB-C am citit zile intregi. Ceea ce voi intreba se refera nu la chestiuni tehnice, ci la aspecte practice pe care doar cei cu tv-uri digitale le-au experimentat si la care nu am gasit info pe net (sau erau ambigue). Asadar:

    1)Exista o "dublare" a programelor analogice cu variantele lor in digital?
    2)Unele programe analogice se vad foarte bine, altele au un nivel calitativ mult mai scazut (purici). La cele digitale nivelul semnalului este constant sau si aici exista programe cu probleme? (macroblocuri in loc de purici)
    3)Exista vreo conversie, codare sau recodare intre semnalul digital(SD)dintre studioul emitator-satelit emisie-satelit receptie al RCS-tunerul(tv-ul) meu? Presupun ca nu, dar daca e, va rog sa-mi spuneti.
    4)Intrebarea asta(ultima) se adreseaza in special celor care au experimentat receptia digitala SD pe calculator. Cu un tuner analogic necesarul de putere de calcul este foarte redus. Acum vreo 13 ani receptionam foarte bine pe Win 95, procesor AMD la 233MHz si 32 MB de RAM. Acum, la calculatorul(depasit bine) pe care-l am(AMD la 1,1GHz, 768 MB Ram) am incarcare 1-2% din procesor daca folosesc programul tunerului sau vreo 35% la folosirea Dscaler(dar imaginea e mult mai buna). Acum va intreb daca decodarea unui flux digital SD va cere resurse care sa puna in pericol cursivitatea, fluenta imaginii. TV-urile digitale au procesoare de imagine incorporate care decodeaza inclusiv HD hardware, de aceea as aprecia mult experienta cuiva cu un tuner DVB-C pentru PC.

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  40. @Adrian: Raspuns punctual:
    1. Există o 'dublare' a posturilor pe care le transmite RCS digital pe analogic și pe digital. Dar oricând pot dispărea programe din analogic și să existe in digital și viceversa. Cred că expresia corectă este: RCS transmite analogic doar o parte din ce transmite pe digital. După cum zice în contract, trebuie să fie un număr minim de programe pe analogic.
    2. Foarte puține programe de pe RCS digital prezintă problema macroblocurilor. Chiar cred că majoritatea macroblocurilor pe care le vedeam pe analogic erau produse de decodoarele din stațiile de retransmise din țară, a căror calitate cred ca nu e de excepție. În București (sau unde au stația principală de emisie) ar trebui să meargă mai bine treaba pe analogic. Foarte rar s-a deteriorat calitatea semnalului digital încât să mă deranjeze (sub 10 secunde in 2 luni)
    3. Nu stiu dacă se face re-codare pe traseu. Oricum, ce ajunge la mine digital și e decodat de TV, arata mult mai bine decât ce ajunge pe analogic, decodat in stațiile locale de retransmisie. Mă refer la macroblocuri in special dar și si la calitatea imaginii: contrast, zgomot, interferențe.
    4. Nu am experimentat DVB-C pe PC, invit voluntari să îmi trimită mostre plăci PC DVB-C HD spre evaluare :))
    Dar: dscaler este în esență un filtru de post-procesare. Ceea ce transmite RCS in SD e de 2 feluri: 576i 4/3 (majoritatea programelor), respectiv 576i 16/9 (cele mai multe programe germane). Nu stiu care sunt cerințele minime pentru un PC ca să poată rula dscaler pe rezoluția asta, dar ai putea să experimentezi cu dscaler pe un film MPEG2 (SVCD), ar trebui să obții rezultate comparabile.

    Pentru cei interesați de mai multe detalii tehnice privind transmisia digitală prin cablu, am compus un mic articol, se află aici.

    RăspundețiȘtergere
  41. Multumesc pentru raspuns. O ultima intrebare.
    Nu am avut niciodata ocazia de a vedea indeaproape un decodor pentru digital de la RCS(avand doar abonament la analog). Stiu ca au existat inainte si ca acum RCS nu are decodoare(din ce am citit pe forumuri).
    Este cumva posibil ca aceste
    (viitoare) decodoare sa aiba atat iesire analogica, cat si digitala? De exemplu, clientul analogic vrea sa treaca la pachetul digital(va plati putin mai mult dar va avea calitate si un numar sporit de canale). Exista doua situatii:
    -are tv analogic, deci decodorul va trebui sa-i transforme semnalul digital in analogic.
    -are tv digital, deci decodorul va trebui sa-i lase semnalul digital nealterat(dupa decodare).

    E o intrebare simpla, pe care nu as fi pus-o daca as fi avut de-a face cu STB-uri de la RCS. Asadar, ce fel de iesiri are?

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  42. Treaba decodorului este să:
    - recepţioneze DVB-C
    - decripteze programele codate
    - transmită către TV-ul tău, intr-un mod compatibil, semnalul AV
    Prin mod compatibil se intelege analogic sau digital.
    Pe situl DigiTV apar doua decodoare care par să fie pentru cablu:
    - Hyundai HSC 5170
    - Hyundai HSC 1170
    Ambele au doar ieşire analogică pentru audio stereo şi video prin conectorii Euroscart sau RCA coaxial), digital având doar o ieşire pentru audio prin cablu optic SPDIF.
    Când vor da şi RCS-RDS televiziune HD oficial, probabil că vor avea în ofertă un decodor cu ieşire HDMI şi/sau compozit, însă până atunci ar trebui să fie satisfăcătoare conexiunile Euroscart/SPDIF, Nu e musai să fie digital pe acel metru de la decodor până la TV, pierderile de calitate de pe acest segment sunt neglijabile faţă de pierderile care apar pe reţeaua de radiofrecvenţă de la studioul TV până la tine.

    RăspundețiȘtergere
  43. Un momenţel!

    Aşadar am tv digital (sau tuner DVB-C pt. PC) recepţionez digital dar STB-ul îmi furnizează semnal analogic, chiar dacă un analogic curat?

    Chiar nu vor exista programe must-carry free pe digital? Pentru mine nu are importanţă deocamdată HD-ul sau canalele care se vor coda datorită conţinutului (HBO, Cinemax, adult...).
    Dacă am tuner DVB-C pe PC semnalul digital din cablu intră în STB care-mi dă analogic...care nu poate fi vazut de tunerul digital. Ceva nu-i în regulă aici...

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  44. Tot eu.

    Cele doua decodoare la care ai facut referire sunt receptoare de satelit, nu decodoare de cablu. Pe siturile RCS si digitv am impresia ca cele doua notiuni sunt folosite alandala (echipamentele pt. satelit sunt denumite cand receptoare, cand decodoare). Nu ca n-ar fi corect dpdv tehnic, dar atunci cand ei afirma ca pt. receptia DVB-C ai nevoie de decodor, ar fi bine sa fie consecventi si sa-l numeasca tot decodor (desi si decodorul ala e tot...receptor...ufff).
    Nu am gasit la ei pe siteuri NIMIC despre decodoare de cablu.

    Sa-mi cumpar tuner...sa nu-mi cumpar...

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  45. @Adrian @ 26 martie 2010, 18:32
    - Nu stiu daca pentru cablu se aplica 'must carry' pe digital, CNA stie cel mai bine. Nu am aflat daca operatorii de cablu trebuie sa transmita digital catre abonat programele, ci doar ca studiourile TV trebuie sa emita digital. E o diferenta care pare-se ca lasa loc de interpretare, de tipul: "Eu operatorul de cablu, receptionez digital programele, si le transmit analogic pentru cei care nu au TV-uri digitale!" ;-). Sa nu uitam un lucru, e greu de spus celui care si-a luat TV-ul acum 2 ani ca din 2012 nu il mai poate folosi, si e la fel de complicat sa impui operatorilor de cablu sa cumpere receivere pentru toti abonatii care au TV-uri mai vechi de cativa ani, plus ca unele TV-urile care pot receptiona digital, nu pot receptiona DVB-C.
    - Daca ai tuner DVB-C, vei pune un splitter TV de calitate inaintea intrarii in STB si in tunerul DVB-C pe PC, si o sa te bucuri de posturile 'Free to air' (sau 'to cable'), iar pe STB-ul lor conform abonamentului.

    @Adrian @26 martie 2010, 21:08
    Cele doua receivere/decodoare la care am facut referire au numele HSC XXXX, iar cele pe care le-am considerat de DVB-S sunt cu HSS in nume. Informatiile despre ele par a fi greu de gasit, eu unul n-am reusit sa dau de mare lucru. Am gasit pe Okazii.ro referinta la un anunt de vanzare pentru Hyundai HSC 1170NA, care era descris ca decodor digital de cablu (DVB-C), dar si in alte locuri. De unde ai ajuns la concuzia ca HSC-urile sunt pentru satelit ?
    Pe situl DigiTV se face referire la o procedura de upgrade soft, care presupune accesarea unui post transmis pe 12GHz si ceva (antena1 parca). Aceasta procedura se aplica tuturor receiverelor, pare-se ca si receiverelor de cablu. N-ar fi o problema, pentru ca fluxul MPEG poate transporta si actualizarea de soft, si nu are prea mare importanta daca fluxul e transportat prin satelit sau prin cablu atat timp cat contine ceea ce trebuie ;-)

    Daca sa-ti iei sau nu tuner, tu stii. Pare-se, ca din niste motive temeinice, RCS transmite codificat putine programe, deci raman destule programe de vazut FTA. La cat i-a costat achizitionarea sutelor de mii/milioanelor de receivere, ma astept sa nu se grabeasca sa le schimbe, in cel mai rau caz sa le puna un firmware special, care sa le permita sa restrictioneze accesul la digital DVB-C pentru cine nu are receiver de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  46. Cred ca am facut o greseala. Pe site-ul digitv (http://www.digitv.ro/utile.html) apar decodoare HSS care sunt, intr-adevar, pentru satelit. De seria HSC nu scrie nimic. Dar...

    http://www.satweb.org/digitv.html

    aici atat seriile HSS cat si HSC apar ca fiind pt. satelit (DTH). A avut vreodata RCS decodoare pentru cablu? Din moment ce transmit DVB-C de relativ putin timp si pana acum a fost total liber, despre ce "decodoare de cablu" vorbim aici? Pe site la ei

    http://www.rcs.ro/oferta.php?selectat=digitvcablu

    exista asemenea notiune, dar din cate stiu n-a vazut nimeni inca asa ceva.

    Cat priveste intreruperea transmisiilor analogice in 2012(daca s-o respecta termenul) e vorba doar de transmisia aeriana. Vor fi afectati doar cei ce nu au cablu sau DTH. Obligativitate pentru operatori sa transmita digital pe cablu nu cred ca exista. Se transmite pentru ca nu-i costa nimic si pentru ca nu le strica sa aiba clienti multumiti de calitatea superioara a semnalului si de faptul ca vor fi mai mult programe disponibile. Plus ca se face economie serioasa de latime de banda, pe un canal analogic putandu-se transmite in loc 8 programe digitale.

    PS. - Foarte bun articolul despre transmisia digitala pe cablu.

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  47. Am tv-ul Sony KDL-32V5500 si sunt abonat la Rds in Iasi. Are tunner DVB-T si DVB-C. Dupa ce dau cautare pentru posturile digitale imi apare doar numele postului scris pe fundal negru cu mentiunea “programul selectat nu poate fi afisat”(in total imi gasete 102 canale dar pe fundal negru). Am dat “cautare totala” si pentru tara “Romania”. Mai am si un tv Samsung si acesta prinde fara probleme posturile digitale. Are cineva vreo idee care ar fi problema? De ce imi apare doar numele programului pe fundal negru?

    RăspundețiȘtergere
  48. Eu tot nu am reusit nimic,e posibil sa fie transmise numnai pe abonamentele extra?Am vazut la ei pe site ca sunt numai pt. abonamentele extra la baza nu.

    RăspundețiȘtergere
  49. @Dragos

    Din pacate, posesorii de Sony au ghinion. Sony nu poate receptiona pentru ca RCS nu transmite informatia NIT (Network Information Table). LG si Samsung pot receptiona fara NIT. Nu cred ca exista o rezolvare in cazul posesorilor de Sony, alta decat un eventual STB de la RCS (cand or apare...).

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  50. Eu am citit pe alte forum-uri ca cineva cu un tv Sony KDL-32V5500 din CLuj si abonat RDS a reusit sa prinda posturile digitale. Dar asta incepand din 2010. Sa fi modificat ceva la transmisia digitala cei de la RDS din Cluj?

    RăspundețiȘtergere
  51. @Dragos

    Tot din ce am citit pe forumuri se pare ca unele statii RCS din tara emit si NIT-ul, altele nu. Te poti interesa la Cluj cum este. Va trebui sa dai de cineva competent si dispus sa-ti vorbeasca, de la Serviciul Tehnic. La ca secretomanie e in firma asta, cam greu. Incearca si la relatii cu publicul, poate, cine stie...dai de cineva informat.
    Daca nu ai facut toate experimentele posibile cu tv-ul tau si tot nu prinzi...ori astepti vremuri mai bune in speranta ca RCS va emite cu NIT, ori astepti STB de la ei. Mai poti sapa pe net dupa un upgrade de firmware, desi nu cred ca exista. Sau, daca exista, pierzi garantia Sony. Sau, daca exista, nu-i obligatoriu sa-ti rezolve problema.
    Poate iti da si autorul blogului vreo sugestie, vad ca omul e in tema cu multe lucruri.

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  52. @Anonim @27 martie 2010, 21:34
    Cu certitudine exista decodoare pentru cablu. Dupa cum zice in oferta de programe DigiTV, HBO nu poate fi receptionat decat pe optiuni care au si digital. Ca ii zice DTH sau DTV, e mai putin relevant, esentialul e ca e disponibil doar cu 'decodor'.

    @Dragos @28 martie 2010, 04:34
    Sony a scos niste actualizari de firmware pentru modelul tau, citez din lista de imbunatatiri: "Această actualizare a software-ului va permite acordarea serviciilor TV digitale la o distribuţie de semnal care conţine anumite tipuri de multiplexoare de semnal TV". N-ar strica sa verifici ce versiune de firmware are TV-ul tau, eventual sa il actualizezi. Informatia o am de pe pagina de suport Sony, iar lista de modele de TV Sony carora li se aplica respectivul firmware este foarte lunga.

    @Spock @28 martie 2010, 10:37
    Stiu ca merge si pe abonamentele 'baza', cel putin pe alocuri. Nu e exclus sa existe filtre pentru frecventele de digital (306, 314 ... MHz) in unele localitati.

    RăspundețiȘtergere
  53. @inromaniasepoate

    Asa cum am mai precizat, nu ma refeream la decodoare (filtre) pentru decodarea de continut suplimentar platit, gen HBO. Ma refeream la decodoare de CABLU pentru transmisia digitala obisnuita, "de baza". Decodorul pentru programe premium nu face obiectul discutiei noastre.

    Nu stiu cum e acum, ca nu am HBO (sunt mare amator de filme bune, dar consider ca HBO nu merita-parerea mea). Vad totusi, la
    http://www.rcs.ro/oferta.php?selectat=rcs
    ca si in pachetul analogic exista HBO, evident cu un decodor aferent.

    Am sunat azi dupa-amiaza la relatii cu clientii. Asa dupa cum ma asteptam, omul mi-a spus ca emisia digitala e inca experimentala si pana nu se bate totul in cuie si se elaboreaza oferta comerciala, nimic nu poate fi sigur. Abia atunci se va putea vedea ce programe vor ramane la liber, cate se vor coda, ce pachete de programe se vor oferi si ce echipamente de receptie se vor oferi.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  54. Eu am auzit o poveste a unei persoane care spunea ca RCS nu i-a putut transmite HBO fara a i se aduce legendara 'conserva'. Transmisia digitala DVB-C nu e deloc experimentala, deoarece oferta DigiTV este cat se poate de concreta si comerciala. Daca poate fi vorba de 'experimental', e vorba despre transmiterea programelor HDTV. Nu am cunostinta sa existe vreun receiver DVB-C HD la ei in oferta, probabil ca testeaza modelul potrivit inainte de a-si pune pe piata oferta digitala HD. Sa nu uitam ca UPC are de ceva vreme in oferta comerciala programe HD.

    RăspundețiȘtergere
  55. Oferta digitala exista in sensul ca se poate receptiona, atat. Nu exista o grila fixa de programe, unele se scot, altele sunt introduse si tot asa. Unde azi receptionezi programul A maine apare in loc B sau nu apare nimic si trebuie sa rescanezi. Cat despre faimoasele receptoare-decodoare eu citesc ca nu exista niciunde in tara. Poate doar cele de satelit. Asta, dupa mine, nu inseamna oferta comerciala concreta.
    Acum ceva ani, cand am incheiat contract pentru internet au trecut, cred, vreo 6 luni de la semnare pana cand am avut sarma-n casa. La fel, acum scriu unii ca in unele zone nu au telefoane(fixe si mobile). Pe site, desigur, oferta de telefonie exista de mult.

    In mare, m-am lamurit. Asa cum am suportat pe vremuri 2 ore pe zi de atrocitati alb-negru, cred c-o sa supravietuiesc in continuare si cu tunerul analogic actual. Astept sa vad ce scule aduc (primul lot se va duce la pile), ce se codeaza, ce nu.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  56. Cristina! la TV lg5000 incearca sa setezo la tara Finlanda si sa dai scanare automata completa. La un lg2000 am descoperit ca tv-ul avea tuner DVB-c Mpeg4 care prinde si programele HD, fara ca asta sa fie scris in manualul aparatului sau sa fie vreo referinta oficiala pe siteul producatorului

    RăspundețiȘtergere
  57. @inromaniasepoate

    Din vara 2009 si pana acu am facut 2 update-uri la firmware-ul pt Sony KDL-32V5500. Ultimul update facut este cel din luna martie 2010 de pe situl sony, versiunea 1,7. Dar nici acesta nu m-a ajutat sa prind posturile digitale. Am schimbat tarile Romania, Suedia, Germania si tot degeaba. Am Stb de la RDS pt un alt televizor care nu are DVD-C. Dar cu STB-ul de la RDS nu se prinde posturile(TVR HD, Digi HD etc) pentru ca este mpeg 2.
    Eu vreau sa prind prin tunnerul
    DVB-C mpeg4 de la sony, ca de asta am dat bani pe el. Pe situl emag este un user din Cluj cu sony KDL-32V5500 si receptioneaza posturile digitale de la RDS din luna februarie. Eu nu imi explic cum a reusit! M-am saturat cat m-am chinuit sa fac update-uri la firmware-uri si sa schimb tarile.

    RăspundețiȘtergere
  58. cum as putea sa fac sa se vada bine titrarile la unele canale (ex. travel&living)? si a doua intrebare, ar trebui sa rescanez daca la unele programe imi apare NO CI MODULE ? Am un 32LH5000. Multumesc anticipat !!

    RăspundețiȘtergere
  59. @Anonim @30 martie 2010, 20:15
    Modelul TV LG 32PC51 nu este echipat cu tuner digital DVB-C, aşa că nu are cum să meargă decât cu un tuner digital (receiver) DVB-C extern. Acum RCS instalează la clienţi receiverele Humax Digi+C, în aproximativ o săptămână de la semnarea contractului.

    @Alin
    Nu ştiu ce s-ar putea face pentru afişarea corectă a subtitrării, acolo unde apare tăiată. Noroc că nu sunt multe programe în situaţia asta.
    Programele pentru care ţi se afişează 'No CI module' / 'Lipsă modul CI' sunt transmise criptat şi nu ai cum să le vezi decât dacă ai abonament premium şi smartcard de la RCS, plus modul CI PCMCIA pentru Nagravision. Un asemenea modul costă cam de la 80 de euro în sus şi e destul de greu de găsit, RCS neavând în vânzare asemenea module PCMCIA. Modulul CAM arată cam ca cele de aici

    RăspundețiȘtergere
  60. astazi ma uitam normal la tv si dintr-o data s-a intrerupt semnalul...si nu mai am nici un post pe digital, am facut o noua scanare, am crezut ca au schimbat frecventa sau ceva si pe digital nu mai imi intra nimic, doar pe terestru...a mai patit cineva asa?
    ce s-a intamplat?
    eu sunt din tg mures, daca s-a mai intamplat la careva sa dea un semn..au facut astia de la rds ceva?

    RăspundețiȘtergere
  61. Da, aseară s-a intamplat aceeaşi poveste şi la Galaţi: Pe cablu TV RCS n-a mai mers digitalul deloc, iar pe analogic era plin de mire, singurele posturi care mai mergeau erau cele retransmise local: antena1, ProTV, etc plus câteva excepţii. Povestea a durat aproximativ 15 minute, după care a revenit la normal. De unde concluzia: acelaşi flux digital ajunge şi la Galaţi, şi la Tg. Mureş.

    RăspundețiȘtergere
  62. Salutari!

    Interesante treburi scrieti voi aici, pacat ca le am citit doar dupa ce am achizitionat un tv philips 221t1sb. As avea rugamintea sa im spune ti si mie daca daca printr un downgrade se poate activa decodorul dvb-c la model amintit sau printr un upgrade.
    Am cumparat ieri monitor-tvul si poate daca ma straduiesc bine as putea sa l schimb cu alceva tot de 22 de inch care are dvb-c si evident e tot fullhd.(desi nu stiu la ce imi trebuie fullhd)

    Multumesc pt eventualele raspunsuri primite

    RăspundețiȘtergere
  63. Nu stiu daca se poate activa DVB-C pe acel Tv/Monitor.
    Full-HD poate fi de folos, arata bine ;-)

    RăspundețiȘtergere
  64. Marian Bucuresti3 aprilie 2010 la 14:07

    Daca citeam acum 2-3zile postarile de pe acest site, iti spuyneam sa schimbi monitorul-tv cu unul de la Samsung ,de ex. Samsung P2270hd.Are tuner dvb-c,dvb-t si bineinteles analog,dar sa stii ca nu va merge(desi sper din tot sufletul sa nu am dreptate)sa combini posturile digitale de pe cablu cu cele de pe antena.Mai pe scurt:eu am un Samsung P2770hd care este un monitor-tv ,cu tuner incorporat,care are acelasi tuner ca si cel de 22(27 si 22 reprezinta de fapt diagonala in inchi)si orice am incercat nu am obtinut decat combinatiile:dvb-c+analog,dvb-t+analog.Daca se incearca adaugarea de canale dupa o instalare automata(cablu sau antena ca astea sunt optiunile)nu poti adauga decat tot programe digitale de acelasi fel(cablu sau antena).Setarile sunt relativ simple,instalarea dureaza destul de mult la cablu,dar epacat ca nu pot fi combinate pentru ca pe cablu RCS-RDS nu se transmit HD decat DIGISport si TVR HD iar terestru adica dvb-t se transmit(aici in Bucuresti)si PRO-tv HD si Spot.ro HD si chiar merita.Experienta vizionarii full hd nu se compara cu standard digital,care la randul lui nu se compara ca analogicul.Apropos... vedeti si voi cand cunparati televizoare lcd luati cu rezolatia 1920-1080 si nu cu altele mai mici care chiar daca sunt prezentate Hd redy nu stiu cum reactineaza la un semnal full hd.

    RăspundețiȘtergere
  65. Zic cei de la Wikipedia ca HD-Ready 1080p inseamna HD 1920x1080, progresiv, la 24, 50 si 60 Hz. Deci nu cred ca e nici un pericol sa iti iei un TV pe care scrie "HD Ready 1080", va vedea cum trebuie toate programele.

    RăspundețiȘtergere
  66. Salut! Am un Monitor LG M2762d-PC cand l-am achizitionat in oferta magazinullui printre specificatii era trecut si ca are tuner dvb-c mpeg 4. Am incercat sa schimb tara dar tot nu-mi apare optiunea sa selectez intre cablu si antena. Pana la urma cred ca nu are tuner dvb-c. Oare exista vreo alta setare sau vreun alt firmware prin care se poate activa? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  67. receptorul folosit de rcs pentru decodare dvb-c se numeste HSC-1170NA nu are HD dar merge , este pe piata de peste 1an in craiova ,dar nu este prea fiabil.Pentru a beneficia de el trebuie sa platesti suplimentar ,nu iti dau decit la pachetul hbo sau xxx cu chirie ,canalele xxx fiind codate pe digital dar hbo nu .in consecinta as dori sa achizitionez un receptor dvb-c dar nu modelu de la rcs rcs, cei de la firmele in domeniu sunt paraleli de 1 luna ma aburesc va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  68. @Andrei @4 aprilie 2010, 12:33: Nu te por ajuta in legatura cu acel monitor.

    @Anonim @6 aprilie 2010, 22:32: La Galati s-a gasit repede un receiver digital Humax Digi+C, nici asta nu stie HD, dar totusi e digital. A durat cam 1 saptamana de la semnarea contractului pana la instalarea receiverului la om acasa. Daca vrei sa iti achizitionezi un receiver separat, eu ti-as propune Dreambox 800HD cu tuner DVB-C (uzual se foloseste cu DVB-S), dar nu uita de mentiunile anterioare: RCS poate oricand sa aduca modificari la retea care sa poata duce la blocarea receptiei de catre alte receivere decat ale lor.

    RăspundețiȘtergere
  69. Pana la urma a incercat si a reusit sa activeze cautarea avansata in meniul ascuns cum se activeaza. Eu am incercat la 32lg6000 si nu mi-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  70. Salut,

    Eu am cablu de la Digi TV (cu antena).
    Cum pot prinde aceste canale HD?
    La mine cablul de la antena intra intr-un tunner (de la ei) apoi prin s-video in tv.
    Trebuie sa scot cablul din tunner si sa-l bag direct in tv si apoi sa-i dau scanare... sau ...?!

    Multumesc pentru ajutor,

    RăspundețiȘtergere
  71. am un TV LCD Sony Bravia model KDL-32L4000. in cartea thnica scrie ca are DVB-T incorborat.
    in setari am 3 optiuni de tara: limba - am setat romana, tara - am seata Suomi (Finlandeza), locatie - cu 2 optiuni: acasa / magazin (calitate superioara la imagine pt. magazin).
    dau cautare automata programe (digital + analog) si in digital imi gaseste doar 3 posturi (TVR 1, TVR 2 si RDS).
    transmisia o am prin cablu de la RDS/RCS.
    cum fac sa prind multitudinea de posturi digitale (am inteles ca ar fi aprox. 100)?
    imi spunea cineva ca ar exista o antena care amplifica semnalul (el are un TV LED Panasonic). dar nu vreau sa o cumpar si in continuare sa mearga, mai ales ca inteleg de pe forumuri ca daca am DVB-T incorborat ar trebui sa mearga... si totusi nu merge...
    ma puteti ajuta cu niste sfaturi?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  72. @Anonim @9 aprilie 2010, 09:24
    Daca TV-ul tau este compatibil DVB-C, ar trebui sa conectezi cablul de la antena la intrarea de antena a TV-ului, sa faci setarile necesare daca e cazul (cum ar fi setarea tarii pe LG seria LHxxxx), apoi sa-i dai scanare programe pe cablu. Daca TV-ul nu e compatibil DVB-C, probabil ca nu va gasi nimic in afara programelor transmise analogic.

    @Anonim @9 aprilie 2010, 10:42
    Nicaieri nu am gasit vreo referinta care sa afirme ca pe TV Sony Bravia KDL-32L4000 se poate receptiona DVB-C, ci doar DVB-T + analog. Banuiesc ca vei fi nevoit sa folosesti decodor separat.

    RăspundețiȘtergere
  73. Rectific: nu e corect ar trebui sa conectezi cablul de la antena la intrarea de antena a TV-ului, ci ar trebui sa conectezi cablul de la RCS la intrarea de radiofrecventa/antena a TV-ului

    RăspundețiȘtergere
  74. revin, sunt cel cu TV LCD Sony Bravia model KDL-32L4000.
    multumesc pt indicatii. inteleg ca trebuie cumparata o antena cu decodor, bagat cablul de la RCS in antena si apoi antena in TV.
    dar imi puteti spune ce fel de antena trebuie cumparata? ce fel de decodor? un model anume compatibil cu TVul meu dar care sa isi si faca treaba cu programele digitale...
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  75. Mai corect ar fi sa iti iei un decodor (receiver), de antena nu cred ca ai nevoie. Poti sa mergi pe decodoarele pe care le da RCS Hyundai HSC 1170NA, Digi+C), sau unul terta parte. In acest decodor va intra cablul de la RCS, si tot din el vei mai avea macar un cablu care sa duca spre TV. Daca din varii motive nu vrei decodorul RCS care necesita si un abonament pentru o grila de programe pe digital, ar putea sa-ti mearga (nu am testat si nici nu a confirmat nimeni aici) un Dreambox 800HD cu modul tuner DVB-C, acesta fiind capabil sa decodeze si programe HD. Cu mentiunea ca daca folosesti alt receiver decat cel de la RCS, poti avea parte de surpize cum ar fi imposibilitatea receptionarii programelor digitale, in cazul in care cei de la RCS vor face modificari in modul de transmisie (codificare, etc).

    RăspundețiȘtergere
  76. prietene tot ii dai cu dreambox 800 ,la cit costa mai pui 200-300 si iti iei tv cu dvb-c incorporat si esti mai cistigat

    RăspundețiȘtergere
  77. Receiverul separat e pentru cei care au apucat deja să işi ia un TV, posibil mare şi destul de scump, pe care nu doresc sau nu vor să-l schimbe ŞI care doresc să poată recepţiona HD. Hyundai 1170NA şi Humax Digi+C nu pot recepţiona HD. Este şi schimbarea TV-ului o posibilitate, dar care poate să implice pierderi mai mari decât achiziţionarea unui Dreambox 800.

    RăspundețiȘtergere
  78. Și, după cum era de așteptat, au început să se codeze programele. Primele au fost xStar, apoi canalele xxx, și de curând DigiFilm 1 și DigiFilm 2. Să vedem unde se oprește lista.

    RăspundețiȘtergere
  79. S-a lungit lista de posturi codate incă un pic. De ieri s-au criptat HBO, HBO Comedy şi Cinemax.

    RăspundețiȘtergere
  80. programele xxx digifilm si pachetul hbo se prind acum daca ai pachetul extra..action star si celelalte se platesc separat in afara de extra

    RăspundețiȘtergere
  81. oameni buni, astia de la rds m-au ametit complet, nimeni nu stie nimic, grila de programe difera de la angajat la angajat si nu bat sub nici o forma cu cea de pe site-ul lor, informarea clientilor despre modificarile facute lipseste cu desavarsire... stie careva care este noua grila rds ptr tv digitala

    RăspundețiȘtergere
  82. RCS transmite pe cablu ceea ce pe situl lor apare cu titlul 'Extra Complet', cu mentiunea ca exista cateva posturi codate: ActionStar si restul familiei Star, HBO, HBO Comedy, Cinemax, canalele cu continut pentru adulti (Playboy TV, Private Spice), DigiFilm1, DigiFilm2. Cine are receiver de la ei si abonament corespunzator, poate sa vada posturile codificate. In afara acestora, se mai transmit si doua posturi HD, insa acestea nu pot fi receptionate cu receiverele standard: TVR HD si DigiSport HD.

    RăspundețiȘtergere
  83. am un lh2000 si am facut tot ce ai spus tu. si nu mi-a gasit nici un post hd.tin sa mentionez ca am RCS-analogic dar din cate am citit nu ar trebuii sa fie o problema.ma poate ajuta cineva

    RăspundețiȘtergere
  84. Incearca sa faci un acord manual pe mod DTV, frecventa 306000, symbol rate 6900. Ar trebui sa prinda ceva, pe care sa ti-l arate la diagnostic/EPG. Daca nu ai setat tara la '--', Finlanda sau Suedia, nu cred ca vei putea face respectivul acord manual.

    RăspundețiȘtergere
  85. Multumesc, inromaniasepoate, precum si celorlalti, pentru articol - respectiv comentarii -, de o ora jumate mi-am modificat si eu tara in Finlanda (am LG32LH3000 cu soft modificat nitel :D) si vad cele doua programe HD. Nu stiam ca minunea aia de "decodor" nou Hyundai pe care ne-a varat-o RDS pe gat de vreo saptamana nu prinde HD si credeam ca LCD-ul e de vina. Apropo, stie cineva, se poate modifica SI SALVA ordinea in care vezi canalele la "decodorul" Hyundai HSC-1170NA? La receiver-ul avut inainte se putea; acum modific lista dar cand ies din optiuni programele se rearanjeaza in ordinea initiala.

    RăspundețiȘtergere
  86. Am incercat si eu cu acelasi tip de LCD. Mai multe canale digitale nu merg insa... cum ar fi HBO, Comedy, Private Spice, Playboy etc...
    Recunosc ca nu am citit toate comentariile de mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  87. @Anonim @20 aprilie 2010, 14:36:
    Nu am acel tip de decodor, si nu stiu daca e posibil ceea ce doresti sa faci. Reordonarea este posibila pe TV LH5000.

    @ditzzzu:
    Canalele acelea sunt criptate. Ca sa le vezi, iti trebuie:
    a) abonament pentru respectivele programe si le vezi cu decodorul oficial, sau
    b) abonament + alta cartela, virgina (care nu a fost imperechiata cu decodorul) + modul CI PCMCIA pentru Nagravision, si le poti vedea direct cu TV-ul. Din cate stiu, RCS da cartelele doar cu decodor.

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna,

    Am un lg lh5000 si nu mai prind de ceva timp - o saptamana, cred - ho-urile, dar absolut deloc. si la diacnostic imi spune ca e ok, receptie 98% dar eu nu le vad.
    S-a intamplat ceva intre timp? s-au prins cei de la rds si au facut ceva?!?! intreb si eu...chiar nu inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  89. Recunosc ca nu ai citit nici tu comentariile...

    RăspundețiȘtergere
  90. Felicitari pentru subiect si multumesc pentru indrumarile competente citite aici.
    Sunt din Bucuresti si am un Bravia 32W5740.Dupa ce s-a instalat noul soft 1700EA conform precizarilor de aici, urmând numai indicaţiile TV pentru setarea programelor digitale, deci fara a face o setare speciala pentru tara, s-a configurat toata gama de programe digitale TV + radio din grila(109).
    Multe insa,inclusiv cele pentru filme, sunt criptate,ex.HBO ptr. care am abonament Extra pe analog, dar nu il văd pe digital.Am incercat o setare pe manual, dar este blocata.
    O intrebare am, de ce nu pot accesa la Tv setarea manuala pe digital?A mai intalnit cineva situatia asta, la Bravia?? pentru ca la alte firme am vazut ca s-a putut. O fi de la soft sau de la receptie?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  91. Salut,am un Monitor/TV LCD Samsung SyncMaster T200HD,cum pot receptiona cu el rds digital prin cablu,cum pot comuta pe cablu DVB-C,nu are asemenea optiune

    RăspundețiȘtergere
  92. @GO: nu am TV Sony, si nu am avut ocazia sa vad cum se seteaza. Poate ca nu se poate face acord manual pe respectivul model pentru digital.

    @Anonim @21 aprilie 2010, 19:34
    Din cate va din manualul TV-ului tau, pagina 13, se pare ca ar trebui sa faci asa: setezi 'Antenna source' la 'cable' si apoi mergi pe acord: 'channel/auto-store' speficifand 'Digital & Analogue' la cautare.
    Mai multe detalii nu-ti pot da, nu detin un asemenea aparat, tot ce ti-am povestit e extras din manual.

    RăspundețiȘtergere
  93. O veste proasta!!!se vor coda toate canalele tranmise pe digital de la Rds!!!exceptie facand Otv si Utv

    RăspundețiȘtergere
  94. Dacă e adevarat, mă aştept să apară si un how-to referitor la decriptarea programelor transmise prin DVB-C cu modul CI PCMCIA şi să prolifereze comerţul cu module CI.
    Deocamdată, LG sigur are ceva de profitat din chestia asta, Probabil că vor avea de profitat şi unii comercianti de CAM-uri.

    RăspundețiȘtergere
  95. Am un TV Samsung 32b554 cu DVB-T si DVB-C inclus si un alt TV Samsung analogic, la care folosesc (decodorul Hyundai) de la Rds; Mentionez ca am abonamentul Baza Special + HBO. Pana acum am receptionat pe tv-ul cu tunerele digitale, toata grila digitala de programe de la rds (Bucuresti)inclusiv 4 programe HD si 7 posturi de radio, pana ce au codat(demodulat), programele (HBO,HBO COMEDY,CINEMAX,DIGI FILM 1, DIGI FILM 2,ACTION STAR,COMEDY STAR,CINE STAR,PRIVATE SPICE,PLAYBOY). Acum pe acest TV, mai receptinez 2 canale HD, posturile de radio si 80 canale digitale fara cele mentionate mai sus chiar daca am abonament pentru pachetul (HBO,HBO COMEDY,CINEMAX); acestea le pot receptiona doar cu decodorul lor Hyundai pe TV-ul analogic. Am sunat la ei sa vad cum fac sa pot receptiona ceeea ce platesc conform abonamentului mentionat mai sus si pe TV-ul cu decodoare digitale din cealalta camera. Mi s-a spus ca nu au soltie tehnica pt. asa ceva si ca trebuie sa folosesc doar decodoarele de la ei;le-am cerut atuci sa-mi mai dea inca un decodor in custodie sa pot receptiona si in cealalta camera, raspunsul fiind ca momentan nu sunt disponible din cauza cerei foarte mari....; poate pe viitor or sa bage si in oferta asa ceva si va fi contra cost decodorul, iar de module CAM nici nu poate fi vorba ! Cei de FACUT in aceasta situatie? Astept opinii si va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  96. Cei de la RCS trebuie să trăiască în urmă cu câteva generaţii dacă nu iau în considerare punerea în vânzare de module CAM. Sau poate că doar evită posibilele probleme de compatibilitate şi suport, din cauza varietăţii de setări în care ar trebui să se descurce call-center-ul lor.
    Am convingerea că se va găsi soluţie pentru a se folosi anumite module CAM, totuşi. RCS nu va face schimbări majore în schema de criptare, deoarece trebuie să fie compatibilă cu toate decodoarele digitale existente, de unde trag concluzia că unele CAM-uri se pot folosi bine mersi si presupun că nu este pericolul cu 'trecerea la nagra 3', despre care se mai zvoneşte pe alocuri, atât de mare pe cât pare.

    RăspundețiȘtergere
  97. In acest moment la Rds Buc. pe pachetul digital se receptioneaza 109 canale TV.(inclusiv cele codate si cele radio). O solutie de a receptiona pe al dolilea TV SAMSUNG,LG,SONY,PANASONIC,etc.,sau oricare TV, placa de PC cu receptor DVB-C, cred ca ar fi necesara achizitia unui modul CAM de pe piata pentru codarea Nagravision si clonarea cardului de la Rds de pe decodorul lor DVB-C.

    RăspundețiȘtergere
  98. Nu stiu cum merge colnarea de carduri, dar am citit pe ici-colo ca aceste carduri 'se imperecheaza' cu receiverul. Asadar, daca ai apucat sa imperechezi un card cu receiverul digital, probabilitatea de a mai merge cardul original sau clona cu alt receiver e destul de scazuta.

    RăspundețiȘtergere
  99. Atunci care ar fi solutia .........

    RăspundețiȘtergere
  100. Daca se pot clona carduruie Nagra, atunci probabil ca ar putea merge clonarea _inainte_ de a le imperechea. Pana una-alta, TVR-HD a iesit din schema, azi nu l-am mai gasit.

    RăspundețiȘtergere
  101. Eu sunt din Iasi pe RDS si mai am inca TVR HD. Am vazut meciul de aseara din Champions League. Imi place ca pe TVR HD la pauza dau reluari din prima repriza filmate cu camere diferite.

    RăspundețiȘtergere
  102. Daca ai cum, afla care este frecventa multiplexului pe care se transmite TVR HD. La LG se poate vedea in meniul de setari/diagnostic.

    RăspundețiȘtergere
  103. Frecventa (kHz) 362000
    frecventa simbol (kS/s) 6900
    modulatie 64QAMID retea 0x1

    RăspundețiȘtergere
  104. TVR-HD - este in continuare in Buc. nu l-au scos; m-am uitat ieri de curiozitate.

    RăspundețiȘtergere
  105. Da, am vazut ca ieri seara era prezent, tot pe 306000. Numai ca la setarile actuale ale TV-ului meu (fara numerotare automata), daca un program 'dispare', trebuie sa trec pe la acord manual ca sa-l aduc inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  106. ei... 306000, 362000.... mai degraba 362000. Graba strica treaba :)

    RăspundețiȘtergere
  107. Salutare,
    Citind articolul tau am devenit mai interesata de TV-ul pe care l-am achizitionat de curand LG M2794DP. Desi in specificatii se precizeaza ca are Tv tuner incorporat nu inteleg exact ce poate sa faca acesta. Am urmat pasii recomdati de tine (am ales tara Finlanda), dar apoi am observat ca nu imi da posibilitatea la cautare manuala sa efectuez vreo comanda la optiunea DTV. Sa inteleg ca daca acest monitor/tv are incorporat tv-tuner nu inseamna ca are si capacitatea de decodare DVB-C? Furnizorul de cablu este RDS Timisoara. Multumesc anticipat! O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  108. Sper că n-ai omis selectarea opțiunii 'cablu' când ai făcut scanarea.
    Dacă am observat bine, în manual monitorului cu tuner încorporat M2794DP sunt specificate acțiuni și setări specifice transmisiei DVB-T, dar nu și DVB-C. Tunerul încorporat ar trebui să poată recepționa și programele transmise analogic. Dacă în meniul de setări nu poți specifica decât 'canalul', spre deosebire de DVB-C unde poți specifica la nivel de kHz frecvența de recepție și rata de simboluri. Dacă setezi țara la '--' și nu apare opțiunea de specificare a frecvenței când ai selectat 'cablu' la intrare, nu am alte opțiuni pentru tine.
    Presupun că vei putea folosi o antenă de cameră pentru recepție digitală dacă te afli într-una dintre localitățile unde se și transmite pe aer, dar prin cablu nu știu cum ar putea fi convins monitorul tău să recepționeze altceva decât analogic.

    RăspundețiȘtergere
  109. Felicitări pentru articol...

    Eu unu' aș plăti un modul CAM numai să nu am conserva de la RCS...
    Am dat suficient de mulți bani pe TV și nu vreau să îl folosesc pe post de monitor...

    Am un Sony Bravia KDL-32E4000 care are de toate:

    -- citat --
    Tuner terestru analogic - DA
    Tuner terestru digital (MPEG 2) - DA
    Tuner TV de cablu digital - DA
    Tuner TV High Definition (MPEG 4) - H.264 - DA
    -- / citat --

    O perioadă am recepționat f. multe programe pe digital dar de la un anumit moment au dispărut toate.

    Producătorii de televizoare ar trebui să facă presiuni pe firmele de cablu...
    ...sau noi clienți... ce facem începem o acțiune ?

    RăspundețiȘtergere
  110. Producatorii de TV-uri ar trebui sa aiba un cuvant de spus, insa mai e pe scena si ANRC, autoritatea nationala pentru reglementare in comunicatii, si CNA. S-a stabilit pana acum ca din 2012 emisiile terestre analogice pe aer (adica cele receptionate prin antena) urmeaza sa inceteze, insa la capitolul 'transmisii alternative' incepe curcubeul. Variantele alternative sunt satelitii, dvb-c, iptv, si... DVB-T pe cablu! Da, exista modulatoare care ar putea fi folosite de statii de emisie pe cablu pentru a transmite digital programele catre abonati care au tv-uri compatibile doar cu DVB-T. Dar ... apar si problemele:
    - rcs-rds, upc, s.a.m.d. prefera sa evite 'complicatiile' care pot aparea prin asigurarea suportului pentru o paleta foarte variata de TV-uri
    - receiverele rcs-rds, respectiv upc, sunt mai 'docile' in ceea ce priveste limitarea accesului abonatului la programe, spre deosebire de TV-uri.
    - daca producatorii pot sugera adoptarea DVB-C, uneori se poate aplica, alteori nu. Mai exact, nu toti furnizorii de TV folosesc standard, si baza deja instalata de receptoare e suficient de larga incat sa nu dea navala la a le schimba.
    Eu prefer folosirea decodorului integrat in loc de conserva, din cauza artefactelor rectangulare mult mai bine mascate de tunerul din TV. Ca artefactele apar din cauza limitarii ratei de biti de catre operator, e alta poveste, dar se pare ca cei care ar trebui sa vegheze la calitatea materialului transmis obtin doar copiile din studio ale transmisiilor, nu si cele de la abonatul final.
    Plus ca imi place sa imi reduc amprenta de carbon, sa nu umblu cu zeci de telecomenzi, s.a.m.d.
    O actiune de tipul petitii online presupun ca nu va impresiona suficient nici pe cei de la ANRC/CNA, si nici operatorii de cablu, ca doar traim in Romania, si aici se poate orice.

    RăspundețiȘtergere
  111. Am achizitionat un monitor LG M2262 cu tuner MPEG4. N-am putut gasi in specificatiile LG (din toate tarile , nu numai din RO) daca are si tuner dvb-c pentru a receptiona canalele digitale de la RCS. Initial, am pus o prima intrebare la suport LG Romania:
    "Product/Model No. : Monitor/

    Ma intereseaza care sunt diferentele (in special pentru tuner!) intre modelele de monitor M227WD-PZ , M227WDP-PZ si M2262D - am nevoie de receptie canale tv cablu RCS (analog si/sau digital).
    Deasemenea ma intereseaza care sunt diferentele intre modelele M227WDP-PZ si M227WDP-PC.

    Multumesc"
    Primesc urmatorul raspuns:
    "Stimate Domn,

    Modelele cu terminatia *WDP-PZ sau PC sint echipate cu decodor digital DVB-T, DVB-C Mpeg4. Va aducem la cunostinta ca DVB-C nu a fost testat in Romania si pot aparea incompatibilitati cu frecventele de transmisie cablu. Pentru a activa DVB-C trebuie sa alegeti din meniul TV tara Suedia sau Finlanda.
    Modelele cu terminatia *WD-PZ sau PC sint echipate cu decodor DVB Mpeg2.

    Diferenta dintre -PZ si -PC o reprezinta posibilitatea de conectare, cele cu -PZ au iesire S-Video, cele cu -PC nu au.

    Va dorim o zi placuta!
    Serv Relatii cu Clientii LGE Ro."

    Dupa ce am cumparat monitorul si nu am receptionat nimic digital pe cablul RCS am pus urmatoarea intrebare (dupa mine clara!!):
    "Product/Model No. : Monitor/M2262D-PC

    Doresc sa-mi comunicati daca tunerul monitorului poate receptiona canalele digitale de pe cablul RCS-Bucuresti - zona Aviatiei ?
    Va informez ca am reusit sa receptionez toate canalele analogice de pe cablu (setare tara Romania sau Suedia sau Finlanda) si deasemeea am receptionat 11 canale digitale cu o antena exterioara DVB-T (setare pe Romania).
    Inconvenientul consta in faptul ca trebuie schimbata antena de pe cablu pe DVB-T (nu exista sumator pt a ambele : cablu + antena ext DVB-T), plus pe cablu sunt 99 programe digitale.
    Am incercat cu setare de tara Suedia sau Finlanda , nu am receptionat nimic..
    Facand comparatie cu LG 32LH500 (de ex) am constatat ca meniul tunerului digital difera ca optiuni, eu neavand posibilitatea de introducere manuala a unor parametrii pt receptia digitala de pe cablu.
    Credeti ca un viitor firmware (poate il propuneti DVS!) va rezolva problema receptionarii digitale de pe cablu ? (activare optiune dvb-c a tunerului)
    Multumesc."
    Iata de raspuns am primit de la suport LG:
    "Stimate Domn,
    Conform specificatiilor acest model este dotat cu un tuner digital : DVB-T Mpeg4 .
    Tunerul DVB-C nu este prevazut pentru Romania si nu se considera ca un defect a aparatului daca nu functioneaza la selectarea tarilor Suedia sau Finlanda.

    Va dorim o zi buna!

    Serv. Relatii cu Clientii LG Romania"
    Consider ca NU exista un suport profesionist....

    RăspundețiȘtergere
  112. Iti dai seama ca vorbesti cu morile de vant...
    1. In Romania cred ca nu este reglementat suficient de clar un standard de transmisie digitala prin cablu, fiecare operator fiind liber sa foloseasca ce il taie capul: rcs - dvb-c + nagravision, upc - dvb-c + nagravision, dolce - iptv, ines - iptv, & so on. In afara de asta, orice cablist abia asteapta sa mai restrictioneze cate un abonat, si nicidecum sa le puna la dispozitie printr-o 'scapare' a LG aproape toate programele. N-ar fi exclus ca cineva de la RCS sa fi avut o discutie cu altcineva de la LG privind aceasta 'problema de compatibilitate'.
    2. din moment ce nu exista nici o specificatie declarata a rcs (sau upc, whatever) de compatibilitate la un standard, nu se va agita nimeni de la suport de la ei sa iti rezolve problema
    3. lg (si altii) pot folosi versiuni de firmware 'localizate', probabil chiar din cauza lipsei de coerenta a normativelor privind metodele de transmisie la care ar trebui sa adere cablistii.
    Cu LG am incercat si eu o conversatie referitor la anumite setari care ar fi trebuit sa fie 'persistente', iar persoana de la suport imi recomanda schimbarea tarii pe 'Romania', ceea ce nu m-a interesat prea mult. Era vorba despre setul de caractere pentru subtitrari la redare filme de pe USB, care implicit e 'Latin 1', si mi l-as fi dorit setat permanent (si implicit) pe 'Latin 2'.

    RăspundețiȘtergere
  113. Ma bucur ca esti de acord cu mine in privinta suportului LG Romania - pacat ca nu exista profesionalism in raspunsuri, mai sunt persoane care prin pregatire pot pune probleme punctuale clare. Crezi ca e facut un firmware "localizat" pt Romania - ma gandesc sa downloadez ultimul fw de pe site-ul italian (singurul unde l-am gasit!)si poate se schimba ceva? Stii cumva o adresa de e-mail directa la LG, unde sa spunem ce ne "doare"? (NU Romania!)

    RăspundețiȘtergere
  114. Nu stiu unde in alta parte ai putea sa te plangi la ei. Citind mot-a-mot raspunsul celor de la LG, nu reiese ca M2262D-PC e compatibil DVB-C, ci ca raspunsul lor a ocolit o parte din intrebarea ta, asa ca nici ANPC nu cred ca are ce face.
    Am frunzarit un pic manualul, vad aceeasi chestiune si la tine ca si la alte persoane: nu exista nici un fel de referinta la setari specifice DVB-C in setarile monitorului, si cred ca nici un firmware oficial nu ti va putea rezolva problema.

    RăspundețiȘtergere
  115. Salut,
    Multumesc frumos pentru precizarile facute la nelamurirea mea privind TV/monitorul LG M2794DP. In cele din urma am luat decizia ca cel mai comod si ieftin va fi sa solicit optiunea de televiziune digitala celor de la RDS. Avand in vedere ca este acelasi pret ca si la tv cablu, ba chiar ai si canale in plus, mie imi pare un deal bun.
    Foarte bun articolul tau, cel putin pentru o novice ca mine in domeniu ...
    O zi faina si...keep it up :).

    RăspundețiȘtergere
  116. Am scanat azi dimineaţă frecvenţele după posturi digitale şi se pare că s-a schimbat lista. Sunt din Bucureşti, Militari.

    RăspundețiȘtergere
  117. Iar s-a schimbat.....! ultima oara erau 109 canale digitale. Acum cate or mai fi ? si cate care nu se vad din cauza ca sunt demodulate !

    RăspundețiȘtergere
  118. Ei... se mai intampla si la case mai mari. Ca doar nu-s batute in cuie...
    Eu m-am lasat de scanari prea dese, doar daca dispare sau se cripteaza vreun program, atunci imi fac griji.

    RăspundețiȘtergere
  119. Am modelul de tv samsungle40a786 care are tuner mpeg2 si nu reusesc sa prind niciun canal digital transmis prin cablu de la rcs. Se poate monta decodor mpeg4 sau vreun dispozitiv la tv cu care sa prind canale digitale transmise prin cablu? Help please!

    RăspundețiȘtergere
  120. Pai RCS da la pret de analogic si digitalul... Fa-le o vizita.

    RăspundețiȘtergere
  121. Ieri am scanat de curiozitate DVB-C și surpriză... în afară de câteva posturi le-am găsit aproape pe toate cele transmise analogic. Toate (în afară de cele necodate) se văd excepțional, se aud excepțional.

    Coordonate:
    - TV: Sony Bravia KDL-32E4000
    - RCS: Extra + HBO

    Oare o fi o schimbare adusă de rebrandingul în „DIGI Xyz”

    Eu totuși aș iniția o „cauză” pe FaceBook... amatori ?

    Până una alta... HBO e postul care intră implicit când apăs „analog”... în rest stau pe „DIGI...tal”

    RăspundețiȘtergere
  122. Sa inteleg ca HBO este transmis pe analogic ?

    RăspundețiȘtergere
  123. In unele zone RDS transmite pe analogic (are decodorul in cutia de conexiuni de la bloc), de acolo se face conectarea. In ale zone si cele mai multe mai nou se transmite doar pe digital si trebuie decodorul acela hyunday pe baza de cartela care se pune in casa si se conecteaza tv-ul la el.

    RăspundețiȘtergere
  124. Cei care prind cu decodorul lor digital pot prinde si cu un televizor cu dvb-c programele respective mai putin cele demodulate (codate).Samsungul cu initiala "A" din cate stiu eu nu poate prinde programele HD, fiind un model mai vechi; doar cele care au initiala "B" pot prinde. Eu am modelul de samsung LE32b554 si le-am prins pe toate 109 canale si se vedeau toate, acum tv-ul le vede in continuare la fel pe toate, dar se vad efectiv cele care nu sunt demodulate chiar daca ai abonamentul cu HBO sau CINESTAR,acestea putandu-se vedea doar pe decodorul lor pe un singur TV. Am scris mai sus in doua topicuri despre un tv Samsung LE32B554 si un alt TV Samsung analogic si cu ce probleme ma confrunt in legatura cu cei de la RDS.

    RăspundețiȘtergere
  125. Acel tv samsung 40a786 de care spuneti sar putea sa nu aibe decodor DVB-C ci doar DVB-T adica doar terestru nu si prin cablu si prinde doar ce este codat pe mpeg2 terestru. o soutie ar fi decodorul de la compania de cablu sau unul extern din comert care sa fie DVB-C si sa stie si formatul mpeg4 pentru transmisiile HD; cred ca ar mai trebui sa aibe si un slot CAM,pentru CAM-urile de decodare specifice operatorului de cablu in reteaua caruia se va folosi.

    RăspundețiȘtergere
  126. Salut.

    Am un 32B530 si pana sa le codeze le prindeam pe toate pe digital. Acum ca le-au codat ma uit la ce au mai ramas. In ideea ca rezolv am cerut si primit o conserva dar am renuntat la ea dupa 10 minute pt ca pierd 2 posturi HD si calitatea imaginii scade cu cashcarabeta aia de la ei. Pana aici toate bune. Mi-am cumparat o antena tv de camera de la Philips pt ca am vazut la cineva care avea dolce ca prinde si sport.ro HD si protv HD. Problema e urmatoarea: deoarece am renuntat la conserva(care era pe scart ca la dolce) acum ambele cabluri sunt cabluTV si mi-am luat un spliter din 2 in 1 ca sa le bag pe amandoua. Surpriza: acea antena conectata simultan cu rds anuleaza receptia a aproximativ 40 de posturi. De asemenea am cumparat si un amplificator de semnal pentru a incerca sa remediez situatia si va pot spune ca nu a avut nici un efect. Dilema: deoarece dolce si conserva Hyundai scad calitatea si antena de camera afecteaza grav tunerul tv in acelasi timp, CUM FAC sa prind digital si antena de camera fara sa pun conserva care scada semnalul si sa fiu nevoit sa schimb sursa de fiecare data din AV in TV? Daca gasesc solutia la aceasta pb nu mai blestem rds-ul ca a demodulat HBO-ul pe care il platesc separat la abonament. Poate aveti vrep idee. ;)

    RăspundețiȘtergere
  127. @Lucian @15 mai 2010, 01:27
    Ei bine, te-ai lovit de o problema despre care s-a mai vorbit aici. Practic, tu vrei sa receptionezi atat DVB-C (din cablu) cat si DVB-T (din antena de camera), ceea ce are sanse destul de mari sa nu mearga, din cauza ca:
    - frecventele pe care sunt transmise posturile pe cablu pot fi suprapuse cu fecventele pe care se emite pe 'eter'.
    - cand vei face cautarea programelor, tv-ul probabil ca va cauta DVB-T _SAU_ DVB-C, dar nu ambele concomitent, singura sansa posibila fiind acordul manual
    - splitterul pus intre cele 2 cabluri (antena de camera, catv) nu are ce cauta acolo decat daca frecventele de pe sursa A nu sunt suprapuse cu frecventele de pe sursa B. Daca imi spui pe ce canale TV emit multiplexurile terestre, iti pot spune pe ce frecvente opereaza si daca exista suprapunere cu ce transmite RCS-RDS prin cablu. Oricum, daca exista suprapunere pe aceste frecvente, probabil ca transmisia pe aer pierde, iar introducerea unui amplificator intre antena de camera si splitter poate duce la 'pierdere' pentru cablu. Acolo ar fi trebuit sa folosesti un sumator, nu un splitter simplu. Daca folosesti 'splitter' in loc de 'sumator RF' vei afecta receptia programelor si la vecini ;-)

    RăspundețiȘtergere
  128. merge si pe 32lh2000 ????????????

    RăspundețiȘtergere
  129. Ar trebui sa mearga pe orice LG din seria LH.

    RăspundețiȘtergere
  130. am achiziotionat nu de mult un LG 42SL8000 si m-am bucurat cand am aflat ca e posibila receptionarea canalelor digitale fara a se complica cu conzerva de la RDS. eu am prins 50 de programe si 10 radiouri digitale (Baia Mare) din care 2 posturi TV merg (nu prea renumite) si cateva radiouri, restul ii codat :(, imi apare No CI module...

    in cealalta camera avem un televizor mai vechi si vrem sa achizitionam decodorul de la RDS, intrebarea mea ar fi daca as trage cablul prin decodor la LG-ul meu as putea sa vad canalele digitale ? desigur cu posibilitatea sa nu fiu legat de decodor, adica sa pot schimba canelele fara telecomanda decodorului, cu telecomanda televizorului ?

    stie cineva daca se poate asa ceva ? mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
  131. Daca am inteles bine, vrei sa afli cum vezi digital si pe receiverul RCS + TV-ul vechi, cat si pe TV-ul nou.
    Ar trebui sa folosesti un splitter pentru cablu TV (uzual tip F), preferabil de calitate buna, de la el duci cabluri catre TV-ul SL8000 si catre receiverul RCS, receiverul il legi cu TV-ul vechi prin euroscart, si gata. Pe LG SL8000 vei prinde posturile necriptate si il vei opera cu telecomanda lui originala, pe TV-ul vechi vei putea vedea toate programele pentru care ai activata subscriptia, si vei folosi telecomanda receiverului pentru schimbarea programelor.

    RăspundețiȘtergere
  132. Mersi de raspuns rapid. O nelamurire, eu am inteles din commentul tau urmatorul :

    cablu tv --- SPLITTER ---- :
    1. LG - cablu TV normal.
    2. Receiver RCS --- televizoru vechi prin euroscart


    Momentan canalele sunt encodate si nu vad cum facand legatura de mai sus ar ajunge canalele digitale necriptate la LG pentru ca nu trec prin Receiver RCS.
    Sau n-am inteles bine ? Sau ar trebui sa mearga in felul asta ?

    Sau in felul descris mai jos ar trebui sa mearga ?
    cablu tv --- Receiver RCS --- :
    1. LG prin cablu TV normal.
    2. Televizoru vechi prin euroscart

    Ma gandesc ca in felul asta ar ajunge canalele digitale necriptate la LG, dar nu stiu exact ce si cum transmite mai departe Receiver -ul .
    Mersi de ajutor.

    P.S. - felicitari de blog, e super !

    RăspundețiȘtergere
  133. Prima schema e cea mai buna, dupa stiinta mea, RCS inca trimite criptat DOAR HBO/Cinestar/canalele pentru adulti si inca vo' 2 programe. Restul pana la 99 sunt momentan free to air, cel putin in GL si multe alte localitati, deci ar trebui sa le poti vedea direct pe LG xxSL8000, fara conserva. Restul schemei ramane cum ai desenat-o si tu, si in felul asta poti prinde digital pe doua televizoare, cu mentiunea ca programele 'de extra' le poti vedea doar pe receiverul Humax/Digi+C din motive de criptare.
    Tot schema 1 se poate folosi pentru a vedea digital pe TV-ul la care ai legat receiverul, respectiv pe analogic la un alt TV din casa. Am sa re-desenez schema, spre a evita confuziile:
    RCS -> Cablu -> Splitter
    - iesire splitter 1 -> TV cu tuner DVB-C - receptie digitala si/sau analogica
    - iesire splitter 2 -> Decodor - Humax/digi+C -> TV cu euroscart -> receptie digitala
    - iesire splitter 3 -> TV analogic - receptie doar analogica

    Evident, cu cat pui mai multe iesiri, cu atat scade nivelul semnalului, si e posibil sa scada suficient de mult incat sa ai nevoie si de un amplificator, preferabil inaintea splitter-ului

    Schema 2 nu e buna, pentru ca ai putea vedea doar un singur program la un moment dat pe un singur TV., telecomanda e in alta camera, etc, etc, absolut incomod.

    RăspundețiȘtergere
  134. Ma intrebam daca se poate decoda semnalul pentru canalele criptate fara modulul CAM de la RDS pe tvurile LG cu tuner incorporat. Am auzit ca prin bazar si talcioc sunt receivere smenuite de baieti cu care poti prinde toata grila rds FULL chiar daca ai abonament baza si fara sa schimbi cartela. Poate cineva sa ofere amanunte?

    RăspundețiȘtergere
  135. mersi milu pentru raspuns.

    problema ii ca televizorul prinde canalele digitale dar majoritatea sunt codate. numai vreo 2 canale TV si cateva radio functioneaza... alea vizionate mai des nu merg... sunt numai 50 de canale digitale si 10 radiouri digitale....

    sunt din regiunea baia mare...

    RăspundețiȘtergere
  136. @bazatu: deocamdata n-am detalii suplimentare, dar cred ca tehnic ar fi posibil sa se poata vedea si programele criptate daca pe TV se instaleaza anumite CAM-uri. Teoria asta ar putea merge si pe UPC, care foloseste tot Nagravision.

    @anonim @18 mai 2010, 14:56
    Asadar, cu SL8000 ai prins doar vreo 50 de programe TV, dintre care doar o parte sunt necriptate? Mai detaliaza un pic...
    La mine merge asa:
    se prind direct pe TV aproximativ 99 de programe, din care vreo zece sunt criptate. Pagina de diagnostic imi arata ca toate aceste programe, cat si cele radio, sunt transmise pe 12 multiplexuri.
    La tine ar fi interesant de aflat:
    - cate multiplexuri sunt (vezi la pagina de diagnostic)
    - cate programe iti arata ca sunt transmise (asta vezi in lista de programe, cu eticheta DTV, sau in meniu/setari/editare program/tablita DTV)
    - cate din programe sunt criptate (indicatia 'No CI module'/'lipsa modul CI')

    RăspundețiȘtergere
  137. mersi, revin cu detalii exact cand ajung acasa.

    RăspundețiȘtergere
  138. Mersi Milu. Mai jos sunt informatiile cerute:

    338000 kHz
    symbol rate : 6900
    Modulation : 256QAM
    11 canale + 4 radio

    346000 kHz
    Symbol rate : 6900
    Modulation : 64QAM
    13 canale + 3 radio

    354000 kHz
    Symbol rate: 6900
    Modulation: 64QAM
    13 canale

    370000 kHz
    Symbol rate: 6875
    MOdulation : 64QAM
    13 canale + 3 radio

    Dintre toate numai PV TV, Music Channel, U TV, DDTV, RadioVibe, Europa FM, Radio 21 functioneaza, la restul apare "No CI Module"...

    cred ca nu prea am ce face, vreo idei ?

    RăspundețiȘtergere
  139. E destul de nasoala situatia. Solutiile ar putea fi:
    - folosirea unui CAM, dar esti 'pe barba ta' atat in ceea ce priveste documentatia cat si in ceea ce priveste legalitatea
    - folosirea unui receiver de la ei, dar asta nu prea rezolva problema si necesita inca 150 RON
    - sa facem o petitie sau o miscare stradala, incat sa convingem operatorii de cablu ca macar grila de baza trebuie transmisa FTA

    RăspundețiȘtergere
  140. mersi, daca e numai 150 lei o sa ma mai gandesc...

    RăspundețiȘtergere
  141. am facut asta pe lg 32 lh 2000 si mi-a gasit 99DTV si 8 radio, si 63 normale din care mai am 14 pentru ca restu' sunt in DTV.

    RăspundețiȘtergere
  142. Salutare tuturor,

    Ma poate ajuta si pe mine cineva, va rog?
    Am un Samsung T200HD care stie dtv (nu specifica daca e dbv-t sau dvb-c), din ce imi pot da seama ca si novice, cauta doar dvb-t, gaseste ProTV si SPORT.RO in format HD. Ii pot activa in vreun fel dvb-c -ul ?(am setat ca tari Finlanda sau Suedia si degeaba)

    RăspundețiȘtergere
  143. Manualul de pe site face referire si la DTV prin cablu pentru Samsung T200HD, deci ar trebui sa stie si DVB-C. Pentru activare, trebuie doar sa ii spui 'Analog si digital' cand intreaba ce fel sa faca scanare dupa programe. Nu ma prind de unde si pana unde ProTV HD, ca n-am mai auzit pana azi ca RCS sa transmita si ProTV HD ;-) Insa, am observat ca a aparut National Geographic HD, fara subtitrare in limba romana.
    Ca raspuns pentru tine: incearca sa accesezi meniul de configurare / plug & play / selectezi ca sursa 'Cablu' / specifici cautare analog si digital. Ca o va face complet sau nu, e alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  144. S-a taiat macaroana. Au inchis toate posturile pe digital.

    RăspundețiȘtergere
  145. Cand si unde? Azi dimineata inca mergea la mine. O fi inceput lichidarea de stocuri de receivere SD ?

    RăspundețiȘtergere
  146. M-am inselat. A fost doar temporar. Scuze.

    RăspundețiȘtergere
  147. nu mai merge nici un program hd pe cablu rcs

    RăspundețiȘtergere
  148. De vreo cateva ore nu mai merge nici un canal HD ( TVR HD ; DIGI SPORT HD ,NATIONAl GEOGRAPHIC HD) Maine e finala EUROVISION si mor de draci dak nu o vad in format HD!
    O fi facut ceva astia de la RDS???

    RăspundețiȘtergere
  149. Noi treb sa trimitem mailuri la RCS, UPC, sa lase dvb-c la liber, excluzand DigiFilm, HBo, etc.
    Altfel ne-0 luam pe romaneste.
    Multi au cumparat receivere personale, tunere, lcd-tv cu dvb-c, si nu au ce face cu conserva infecta a cablistilor.
    Trimiteti fiecare mail la cablisti, asta e cea mai buna solutie.
    PRESIUNEA REZOLVA PROBLEMA.

    RăspundețiȘtergere
  150. V-as ruga sa ma anuntati si pe mine daca-si revine TVR HD ! Nu pot sa dau scanare din ora in ora ca sa verific !

    RăspundețiȘtergere
  151. Da, le adresez si eu celor de la RCS-RDS un sincer Huooooo! pentru ca au avut atat timp programele HD la liber, si acum s-au gandit sa le codeze...
    Nu e nevoie de scanare din ora in ora, trebuie doar sa lasi programul in lista, si o sa il poti vedea daca nu mai este criptat (sau daca ai CAM si cartela).

    RăspundețiȘtergere
  152. mergeti si cumparat-va din talcioc receiver cu cartela sparta si veti receptiona toate programele inclusiv cele xxx [e gratis platind doar abonamentul de BAZA. Enjoy!

    RăspundețiȘtergere
  153. de unde pot cumpara un receiver cu cartela sparta?? merci !

    RăspundețiȘtergere
  154. exista cumva informatii cand SAU daca vor mai transmite astia posturile HD?

    RăspundețiȘtergere
  155. Din pacate nu s-a stabilit nimic am cautat si eu destul de mult pe internet se vorbeste despre "inceputul lunii iunie". Au ales foarte bine rcsu "taierea" posturilor HD fiind foarte putin pana la inceperea CM si din pacate la cum merg lucrurile in tara asta si in general la noi nu cred ca o sa fie in stare sa scoata oferta pana atunci plus echipamentul necesar decodarii...om trai si om vedea mai ales la ce pret va fi scos pachetul...

    RăspundețiȘtergere
  156. Am un lg lh5000 si ma lovesc de o problema cu memorarea posturilor DTV. Nu pot pastra posturile DTV gasite cu antena de camera si cele prin cablu RDS. Am de ales intre cablu sau antena. Cum pot fi pastrate posturile DTV din ambele surse fara a fi nevoit de fiecare data sa scanez cand comut? Am gasit numai posibilitatea sa pastrez posturile DTV ale antenei si cele analoage ale cablului RDS insa nu pot renunta la posturile digitale RDS.

    RăspundețiȘtergere
  157. RCS pregăteşte grila HD
    RCS&RDS va lansa, în luna iunie, servicii de televiziune de înaltă definiţie (HD), a declarat azi directorul de dezvoltare al operatorului, Valentin Popoviciu.
    Potrivit lui Popoviciu, operatorul va lansa servicii preplătite de telefonie mobilă, "în urma cererii venite din partea clienţilor".
    UPC furnizează 9 canale HD (HBO HD, Eurosport HD, Sport.ro HD, TVR HD, PRO TV HD, The History Channel HD, National Geographic Channel HD, Fashion TV HD, Utv HD), în timp ce Romtelecom 5 (TVR HD, ProTV HD, Sport.ro HD, Discovery Showcase HD, HBO HD).

    RăspundețiȘtergere
  158. @Stef: Ca sa poti memora posturile DVB-T cat si cele DVB-C, trebuie sa stii cu precizie care este frecventa, rata de simbol-uri si modulatia folosite pentru DVB-T, sa faci o scanare pe automat pe cablu, si abia dupa aceea sa treci pe antena si sa introduci manual frecventa, symbol rate si modulatia.

    RăspundețiȘtergere
  159. Astazi 30.05.2010 la ora 9 RDS pregatea grila de programe HD... Ce a reiesit la o scanare cu un televizor ce suporta DVB-C: DigiSportHD, NationalGeographicHD, NationalGeographicWildHD, ProTvHD, Sport.roHD si TVRHD... toate fiind codate... Daca privesti cu atentie observi ca in afara de DigiSportHD- care rareori transmite emisiuni in HD si cele 2 x NationalGeographic, restul le gasesti in eter in Bucuresti...
    Deci ori le lasa la liber pe cele care sunt si in eter or sa ma astepte mult si bine pana iau conserva de la ei... Ziua buna

    RăspundețiȘtergere
  160. Salut. Felicitari pentru discutii. Poate sa imi trimita cineva un mail cu linkul sau documentatia cu pasii pentru a modifica tv-ul meu (37LG3000) pentru ca sa pot receptiona canalele in mod digital pe rds? In momentul de fata desi am selectat la tara Suedia, nu imi gaseste nimic cand scaneaza DTV. Din cate am citit pe aici am inteles ca trebuie activat ceva in meniul de service dar nu am inteles exact ce. Vers de software e 3.20.1. Am cautat si pe comunitate.avforum.ro dar nu am gasit nimic. Adresa de mail e ropoker2006@yahoo.com Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  161. Ionut, inainte de a da cautare selecteaza cablu si NU antena si apoi da-i cautare completa nu implicita. De asta nu ai prins nimic.

    RăspundețiȘtergere
  162. Problema e ca nu imi cere nicaieri ca sa selectez cablu. Imi cauta direct pe antena. Se poate selecta din alta parte? Eu nu am gasit in meniu.

    RăspundețiȘtergere
  163. De acum 3 zile RDS a codat urmatoarele:

    TVR HD, DIGITV HD, PROTV HD, SPORT.RO HD, NAT GEO HD, NAT GEO WILD HD,

    + cele vechi, hbo, digi, porno,

    + iconita de canal codat pt : tv1000, Zone Reality,Viasat History, Viasat Explorer,Discovery SCI.

    Astea din urma sunt singurele care mai merg , sunt la liber dar apar cu iconita de codate( e posibil in urmatorarea grupa de timp sa le codeze) si ne anunta de pe acum.
    in afara de asta au marit abon telefon FIX de la 0 lei la 5 lei, ilegal, toti avem abon tel fix cu 0 lei in contract, dar ei ne-au bagat pe factura incepand cu luna asta cei 5 lei pt tel fix.
    Unii zic ca apoi urmeaza 15 lei pt telefon mobil, apoi 25 lei pt stickul usb modem, si apoi marirea abon tv si internet din cauza crizei si a taxei pe care o sa o bage Primaria pt metrul de cablul.

    RăspundețiȘtergere
  164. Mai mult ca sigur au scos programele HD datorita campionatului mondial de fotbal ca este transmis pe DIGI HD si TVR HD. Am primit astazi sms de la rds pe mobil invitandu-ma sa-mi fac abonament digital la cablu.

    RăspundețiȘtergere
  165. salut. imi spune te rog prin ce cablu se conecteaza tunerul leadtek DVR3100H la stb-ul hd de la RDS? practic, cum se face conexiunea? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  166. @Ionut: Au fost niste comentarii in 15 mai pe aceeasi tema. Tunerul Leadtek DVR3100H functioneaza 100% independent de STB, tu trebuie doar sa aduci la el cablu coaxial RF, acelasi tip care intra si in intrarea de antena/radiofrecventa a STB-ului sau televizorului. Ca sa poti lega concomitent tunerul Leadtek, in acelasi timp cu STB-ul, ai nevoie de un splitter de radiofrecventa, capabil de a opera pana pe la macar 500 MHz.

    RăspundețiȘtergere
  167. Am un TV LG 37LF2500 si cu tara setata pe Finlanda am receptionat pe cablu RDS 103 programe pe DTV 8 programe radio si 69 programe analogice. Intradevar de curand toate programele HD sunt crpitate (vreo 7) plus cele criptate din start HBO,Cinestar, Playboy etc.
    BRAILA

    RăspundețiȘtergere
  168. Ca sa fiu sigur ca am inteles cum functioneaza tunerul Leadtek DVR3100H cu un stb HD de la RDS.

    Cablul coaxial pe care il am in el acum o sa-l introduc in intrarea de antena a STB-ului.
    Iar din STB o sa plece alt cablu din iesirea de antena direct in splitter iar de aici in tuner?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  169. Salut, am si eu o problema. Acum vreo 2 luni mi-am luat un lcd LG nu stiu exact modelul. Am si decodor de la RDS dar persista o problema si nu stiu cum sa o rezolv. Cand setez sa vad programele dupa decodor le vad alb-negru :(. Orice as face nu pot sa le vad color. Cunoaste cineva vreo solutie. O fi de la cablu de conexiune dintre decodor si lcd ?

    RăspundețiȘtergere
  170. @Ionut Apostol:
    Legi asa: cablu digi -> splitter
    Din splitter se duce la
    -> cablu iesire 1 -> intrare tuner PC
    -> cablu iesire 2 -> intrare STB

    @Sakkas: Suspectez ca e o problema cu cablul dintre STB si TV. Stiu ca prin cabluri euroscart nu apar probleme. Suspectez ca folosesti iesirea 'Composite' si nu sunt toate legaturile in regula.

    RăspundețiȘtergere
  171. http://i15.photobucket.com/albums/a391/GaidenNinja/con-lcd.jpg

    http://i15.photobucket.com/albums/a391/GaidenNinja/con-decodor.jpg

    Astea sunt cele 2 conexiuni... daca nu e bun cablul asta, atunci ce ar tebui sa cumpar ?

    RăspundețiȘtergere
  172. Un cablu Euroscart sigur te rezolva. Asta ar fi un exemplu: http://www.conectica.ro/display/1-3-633-Prelungitoare/CABLU_EUROSCART_T_T_1.8M.html

    RăspundețiȘtergere
  173. Foarte bun articolul. Pacat ca rcs-rds a codat posturile HD, si au ales sa ofere un decodor ("conserva") si nu o imperechere a cartelelor cu un modul CAM pe slotul PCMCIA al tv-urilor cu tuner DVB-C incorporat.
    Poate stie cineva o metoda pentru a "prepara" un modul CAM pentru a putea fi folosit tunerul incorporat al TV-ului. Daca aveti vesti dati-mi si mie de stire: b68vil@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  174. Suspectez ca Diablo Cam 2 ar putea fi folosit pentru a vedea toate programele. Ramane de vazut ce schema de codare foloseste RCS-RDS, mai exact daca vor folosi nagra3 pentru programele HD. Pentru SD cica ar folosi nagra2.
    NU AM TESTAT ACEST CAM!

    RăspundețiȘtergere
  175. Alexandru Onea2 iunie 2010 la 10:55

    Nagra 3 merge pe CI sau merge şi pe CI+?

    RăspundețiȘtergere
  176. @Alexandru Onea
    Ce treaba are una cu alta? CI/CI+ este interfata intre CAM si decodor. Ce bagi in CAM si poate citi acesta e alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  177. corect, vor folosi nagra3!

    RăspundețiȘtergere
  178. In cele din urma, RCS DigiTV transmite HD oficial, 4 programe. Presupun ca se poate renunta (cel putin oficial) la atribuirea statusului de 'experimental'. E gratuit, dar nu oricum, ci doar cu decodoarele lor.

    RăspundețiȘtergere
  179. Salut. Sunt posesorul unui 37LH3000. Pana acum m-am bucurat de posturile transmise digital si full hd de catre rcs&rds, dar acum dupa ce au fost scoase posturile full hd a trebuit sa gasesc o solutie pentru receptionarea acestora. mi-am construit o antena de camera formata din 2 antene radio telescopice stiin ca ma aflu intr-o zona cu o buna acoperire pt semnalul DVB-t. Am prins toate cele 11 posturi emise terestru, cele 3 full hd si restu de 8 digitale. Exista insa un inconvenient la modelul meu de tv.

    Trebuie sa dau de fiecare data scanare pentru antena sau cablu in functie de ce mufa am in tv, antena mea sau cablu de la rcs.
    Ma supara faptul ca atunci cand incerc sa scanez posturile, trebuie mai intai sa apas auto scan ca sa pot alege antena sau cablu, care indiferent de modalitatea de scanare (la mine pe cablu este: Default, User, Full) mi se sterge lista de programe gasite, asa ca la fiecare scanare indiferent de optiunea aleasa raman fara lista de canale stabilita anterior.
    Drept urmare cum comut intre antena de camera si cablu rcs e nevoie sa adaug toate multiplex-urile (nu am nevoie de posturile analogice).
    Exista oare o posibilitate de scanare in asa fel incat sa am in lista si programele de pe cablu si cele de pe antena? Mentionez ca am firmware 3.55 si am inteles ca nu e momentul sa fac update la 3.63 deoarece s-au raportat, de catre cei care au incercat, erori in instalare.

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  180. Eu as incerca urmatoarea modalitate de configurare:
    - 1. caut pe mod 'cablu', avand conectata antena de camera. Daca se gaseste ceva, ma opresc cand ajunge la cautare de programe pe analogic. Notez frecventele, symbol rate, modulatia pe care mi le raporteaza la 'diagnostic'. Daca nu se gaseste nimic digital, opresc scanarea.
    - 2. trec pe cablu, fac scanarea pe mod 'cablu', se gasesc programele de pe cablu
    - 3. las programele deja gasite in lista, merg in meniul de acord manual, adaug multiplexurile pe care le-am notat la pct. 1.

    Ar trebui ca o cautare pe mod 'cablu' sa poata gasi ceva atunci cand e conectata antena, deoarece cautarea pe mod cablu este mai complexa decat cea pe 'antena'.

    Folosirea unui sumator poate profuce probleme, cum ar fi imposibilitatea receptiei programelor de pe anumite multiplexuri.

    PS: Da-ne de stire daca merge aceasta 'solutie'.

    RăspundețiȘtergere
  181. Am facut o cautare pe 'cablu' avand antena de camera conectata dar am gasit cateva programe digitale care se vad foarte prost. Sunt din randul celor 11 programe pe care le gaseam scanand cu optiunea 'antena', dar fara cele hd si receptionate foarte prost.

    RăspundețiȘtergere
  182. Am abonament de baza la RCS si azi mi-au dat receiverul digital HD HDMI. Platesc 10 ron custodie dar in curand cred ca il vor da gratis. Eu l-am luat pt CM de fotbal.La inceput cei de la ghiseu pretindeau ca nu se da decat la cei cu Baza + HBO cel putin. E minciuna. E afisat pe siteul lor ca se poate da in chirie pt orice tip de abonament.

    RăspundețiȘtergere
  183. @Anonim: Sper ca ai facut scanare completa. Stiu ca pe digital 'se vede bine' sau 'nu se vede', in ce consta prost? Erau programe digitale acelea?

    @Bazatul: In urma cu aproximativ 1 luna se dadeau receivere SD gratuit la abonatii noi sau cei care doreau abonamente non-baza digital. Pentru clientii existenti... jaf la drumul mare, adica.. 150 RON pentru cumparat sau 5 RON/luna pentru chirie.
    Probabil ca urmeaza sa epuizeze stocurile de receivere SD, dupa care sa aplice aceeasi foaie pentru actualele receivere.

    RăspundețiȘtergere
  184. @milu

    Da, am facut o scanare full.
    Posturile erau digitale. Se vedeau prost, adica aveau imaginea defazata, nu aveau purici. E ca si cum ai avea imprimata aceiasi imagine pe 2 folii de retroproiector (transparente), le-ai avea puse una peste alta si le-ai deplasa usor stanga dreapta. Imaginea rezultata nu e de o calitate prosta, doar ca miscandu-se mereu apare ca o imagine distorsionata. Si in plus unele nu aveau nici sunet.

    RăspundețiȘtergere
  185. Am fost si eu la o casierie RDS cu gandul sa iau un receiver HD.Se pare ca este o mare cacealma. Pentru cateva posturi HD, asa cum a spus tanti de la contracte, trebuie sa dai 10 lei pe luna chiria si obligatoriu trebuie sa iei minim 14luni, deci sa achiti in avans 140lei. Mai ai varianta 350lei si este al tau. Dar te poti bucura de o calitate macar acceptabila a imaginii???Ma indoiesc.
    Cum aveau si conserva Humax ce ar receptiona programele digital, am optat pentru ea fiind gratis la tipul de abonament pe care-l am.Bine am facut, pentru ca posturile digitale receptionate prin ea se vad groaznic. Mai mult, chiar daca mi-a spus tanti ca o se vad toate programele conform grilei platite , nu este asa. Trebuie sa ma duc din nou sa le spun ca una platesc si alta vad, fara HBO cu derivatele si altele din grila Extra.Cred ca si la receiver-ul HD e aceeasi situatie , dar pe bani suplimentari. Am scos conserva, am facut refacut scanarea la TV si am din nou toata grila, atat analog cat si digital in afara programelor HD si a celor criptate, la o calitate a imaginii foarte buna, superioara celei obtinute cu conserva .
    Cred ca cei de la RDS au ales o varianta proasta de a atrage abonati suplimentari mizand pe pachetul HD. Astept variantele "baietilor destepti" , poate mult mai ieftine si de calitate.
    A, era sa uit, avem insa, necriptat, un mare post HD, ca asa scrie pe sigla lui chiar daca imaginea este comuna, care este in lb.maghiara, poate asa trebuie fie, fiind numai pentru cunoscatori................or fi si ei acum in probe, dupa care o sa le trebuiasca o cutie pentru decodare?

    RăspundețiȘtergere
  186. Pentru GO: Pe conserva HD se vede lacrima numai ca trebuie sa o conectezi la televizor prin cablul HDMI. Altfel prin euroscart calitatea imaginii lasa intr-adevar de dorit.

    RăspundețiȘtergere
  187. Din pacate la panoul din spatele conservei nu exista decat 2 conexiuni, RCA si TV SCART.
    Pana la codarea posturilor se prindeau direct prin cablu si cele HD . Acum, fara conserva se vad foarte bine mai multe posturi decat se prind cu conserva, exceptie HD.
    Date tehnice DIGI BOX:
    Tuner si canal
    - conector intrare IEC 169-2 mama
    - interval de frecventa 51-862MHz
    - nivel semnal -15 si +15 dBmV la 64,128-QAM, intre -12 si +15 dBmV la 256-QAM
    - demodulare QAM(DVB-C)
    - introducere rata simbolurilor intre 3 si 7 MHz
    Decodare video
    - MPEG-2
    - format 4:3 si 16:9
    - rezolutie video 720x576i
    Memorie
    - M. flash 4Mbyte
    - RAM 32Mbyte
    - 8Kbyte
    Intrare/iesire video
    - TV-SCART (PAL,CVBS, RGB)
    RCA (CVBS)
    Poate aflam cum se vede si in varianta conserva HD?

    RăspundețiȘtergere
  188. GO, Daca te referi la conserva HD iti pot spune ca mai bine nu se poate. Sunt f multumit de claritatea imaginii. Insa eu am si cablu si mufe HDMI care fac diferenta. Am incercat si cu scart si intr-adevar imaginea lasa de dorit pe toate posturile. Acum nu stiu daca in zona in care locuiesti ai semnal digital. Daca ai si nu se vede bine cheama-i pe baieti.

    RăspundețiȘtergere
  189. M-am apucat de căutat pe net şi am dat de voi. Căutam cum să prind TVR HD pntru că începe CM de fotbal. Am un TV LG 32LG2100 şi am încercat varianta cu setat ţara pe Finlanda şi într-adevăr merge pe digital (DTV). În specificaţile lui (pe site-ul românesc) zice că are doar DVB-T, dar dacă mergeţi pe site-ul din Finlanda (http://www.lg.com/fi/tv-audio-video/televisiot/LG-32LG2100.jsp) găsiţi că are şi DVB-C (MPEG 2/4). Am cablu de la RDS/RCS.
    Acum nu mai transmit TVR HD la liber dar pe site-ul TVR zice că poţi lua un card de la ei. TV-ul are un slot PCMCIA in spate aşa că poate îl dibui.

    PS: Ce bine se văd nemţii nene.

    RăspundețiȘtergere
  190. sal.am rcs-rds si am facut smecheria cu finlanda si mi-a gasit 95 de posturi digitale inclusiv cele hd care sunt codate.daca ma duc la rcs sa iauun decodor hd o sa pot sa le vad si pe cele hd?multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  191. Pai de aia se vand decodoarele HD, ca s-a trecut la criptare. Probabil ca va trebui sa folosesti cablu HDMI sau compozit (cu toate cele 3 fire pentru imagine conectate, altfel vei vedea monocrom!) ca sa se vada bine pe TV. Si o sa schimbi programele cu telecomanda receiverului HD.

    RăspundețiȘtergere
  192. TV LG 32LF2500
    Merge brici, cu mentiunea ca spre deosebire de cele transmise analogic, cele digital nu pot fi aranjate in lista, raman in ordinea default transmisa de rcs&rds.

    RăspundețiȘtergere
  193. Ar trebui sa mearga reordonate programele, daca faci setarea TV-ului intr-un mod similar celui descris aici. Respectivul mod de setare a TV-ului l-am aplicat dupa ce mi-am petrecut mai multa vreme cu el :)

    RăspundețiȘtergere
  194. sal.am fost la rcs am luat receiverul hd humax vine si cu cablu hdmi si euroscart,se vad toate posturile perfect+4 posturi hd tvr hd,digisport hd,wild hd si national geographic hd care se vad fabulos.am vorbit cu un prieten care lucreaza la rcs care mi-a zis ca pana in septembrie o sa fie 25 de posturi hd.sunt ff multumit.ps am un tv lg 42lh5000.bafta

    RăspundețiȘtergere
  195. Ceva nu este in regula cu sunetul la Rcs pe canalul HBO cu STB-ul Digi+C HD. Inainte de a fi codat, doar cu TV si cu AV receiver se prindea semnal DolbyDigital. Acum cu STB nu mai merge. Doar pe Discovery HD si National GeograficHD este sunet Dolby. A mai remarcat cineva asta?

    RăspundețiȘtergere
  196. pot sa conectez humax hd la un monitor full hd care are doar iesire vga? exista adaptor rca-vga? sau cum?

    RăspundețiȘtergere
  197. Exista, dar cred ca nu si pentru rezolutie FullHD. Asta de aici ar fi un exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  198. Am niste neclaritati. La ce este conectat TV-ul? La cablu coaxial? In varianta achizitionarii unui receptor Digi capabil de HD (conexiune HDMI) tuner-ul TV-ului nu mai este utilizat, toata treaba o face Digi-ul, nu?

    RăspundețiȘtergere
  199. @Liviu: Cand cablul de la RCS sau cine o fi e legat direct la TV, de demodulare/decodare se ocupa TV-ul. Daca mai e pe traseu si un receiver, atunci rolul TV-ului ramane doar de a afisa ceea ce prinde receiverul/decodorul. Intre decodor si TV ai putea avea conexiune euroscart (nerecomandat pentru HD), HDMI sau compozit.

    @Anonim @11 iunie 2010, 01:27:
    Stiu la ce fel de adaptoare faci referire. Acelea sunt adaptoare DVI->VGA, nu compozit->VGA si nici compozit->VGA. Si mai e ceva: acele adaptoare nu sunt bidirectionale :) Conversia se poate face doar intr-un sens.
    PS: Inainte de a-ti cumpara adaptorul la care faceam referire, vezi si ce cabluri intra in el. Daca nu ma insel, acela face conversie de la S-Video la VGA. Verifica atent conectorii, dar si rezolutia maxima!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...