duminică, 1 noiembrie 2015

Cascada Bigăr

În vara anului 2014 am petrecut vacanța în județul Caraș-Severin. Venisem aici să vedem mai multe obiective, inclusiv cascada Bigăr. Ca să ajungem acolo, a trebuit să parcurgem traseul pe la Anina și Steierdorf . Chiar dacă Anina și Steierdorf sunt zone montane foarte frumoase, natura cu adevărat frumoasă începe odată ce intri pe Valea Minișului mergând spre Bozovici.
Pe la jumătatea drumului dintre Anina și Bozovici, am intâlnit lacul Miniș numit și Golumbului. Lacul Miniș este alimentat de apa râului cu același nume și este o oază de liniște și relaxare.

Lacul Miniș

Am continuat apoi drumul spre comunele Poneasca și Bozovici.

Era cât pe ce să ratăm cascada dar la un moment dat, ca din senin, a apărut o parcare, aici am vazut indicator către cascada Bigăr. Parcarea este la aproximativ 200 m de podul ce trece peste râul Miniș- afluent al Nerei și de cascada Bigăr, coordonatele sunt: 45 0' 24.804" N, 21 57' 35.172" E

Parcarea de la 200m Nord de cascada Bigăr, coordonate 45.007086 N, 21.959766 E

Indicatorul către cascada Bigăr

Am mers 200 m pe șosea și imediat pe partea dreaptă am zărit un pod plin de lume, pod peste râul Miniș.


Spre Cascada Bigăr - DN57B, Km41
Deși parcarea avea destul spațiu neocupat, mulți dintre cei ce veniseră să vadă "cele 2 căni de apă ce se scurgeau de pe un bolovan de calcar" au parcat unde au apucat.

Din fericire, linia continuă se termină chiar lângă cascadă


Cascada se află în Munții Aninei, pe Valea Minișului, la km 41 pe DN57B, exact în locul prin care trece Paralela 45 și reprezintă punctul de vărsare a râului Bigăr în Miniș. Odată ce ajungi acolo, atenția nu are cum să-ți fie îndreptată către altceva

Cascda Bigăr


Cascada arată ca o ciupercă formată prin depunerea calcarului, acoperită cu mușchi, ciupercă de pe care se scurge apa ce vine din izbucul Bigăr situat la aproximativ 1 km de cascadă.
Pentru a fotografia mai bine cascada (fără umbra podului de deasupra), a trebuit să coborâm până sub podul peste Miniș pe un teren abrupt și alunecos.

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr


După ce am reușit să fotografiem cascada cum se cuvine, fără umbre și alte persoane în jur, am mers 20 minute și până la Izbucul (Izvorul) Bigăr. Accesul până la izvor se face pe o potecă stâncoasă pa marginea râului Bigăr, La un moment dat se trece în partea dreaptă pe un podeț de lemn spre grota Bigăr. Pe traseul de la cascadă spre izbucul Bigăr am observat o serie de mici cascade printre care și o minicascadă în X.
Apoi am ajuns la locul unde apa izvorăște de sub o stâncă, izvorul Bigăr fiind alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu aceeași denumire.

Izbucul Bigăr

Izbucul Bigăr - cascadă în X

Izbucul Bigăr - stânca de unde izvorăște apa



Transpirați  fiind, ne-am clătit puțin mâinile și am gustat apa rece, limpede si bogată in calcar potolindu-ne setea.

Dacă treceți pe acolo, puteți lua în considerare și următoarele repere:

  • Păstrăvăria Miniș (coordonate 45.003397 N, 21.966113 E)
  • Cheile Nerei
  • Cascadele Beușnița și La Văioagă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...