vineri, 18 octombrie 2013

Nu mai așteptați decodoarele Digi HD, acum puteți recepționa toate programele direct cu televizorul!

După cum bine știm mulți dintre noi, RCS-RDS a început de prin 2009-2010 să transmită și în format digital programele TV prin cablu, folosind o serie de decodoare digitale compatibile cu sistemul de transmisie DVB-C și cartele smartcard. Utilizarea unui sistem digital de transmisie are o serie de avantaje importante: calitatea imaginii este semnificativ mai bună, plus că se pot recepționa și programe HD, cu definiție înaltă. Aceeași tehnologie este folosită și de alți operatori TV, incluzând UPC, Nextgen, AKTA etc, printre altele și pentru că permite criptarea anumitor programe, oferind abonatului acces selectiv la programe, în funcție de abonamentul ales.

Deși RCS-RDS nu a oferit suport oficial pentru recepționarea fără decodor a programelor transmise digital, cea mai mare parte a televizoarelor comercializate începând cu anul 2010 poate permite vizionarea fără probleme grilei bază, cu condiția folosirii unei anumite proceduri la căutarea de programe. Cine a optat pentru această metodă, a putut beneficia de unele avantaje:
  • fără un set-top-box separat se reduce consumul de energie electrică, se eliberează spațiu și se reduce păienjenișul de cabluri
  • se simplifică și îmbunătățește experiența abonatului, prin utilizarea unei singure telecomenzi în loc de două
  • se pot viziona programe HD fără a achita chirie/cumpăra un decodor HD
Însă, în absența unui modul CAM CI/CI+, care are rolul de a decripta programele non-bază, nu se pot accesa programe din afara grilei de bază. Modulul CAM CI+ este asemănător unui card PCMCIA pentru laptopuri și în acesta se poate introduce cartela smartcard primită de operator. La rândul său, modului CI/CI+ se inserează în slotul special din TV, și astfel se pot decripta programele pentru care televizoarele afișează "Semnal demodulat" sau "Lipsă modul CI".

UPC a fost primul operator de cablu din țară care a oferit module CAM (model SmarCam-3, CI+ HD) și cartele, iată mai jos cum arată:
Modul CI+ HD

Modul CI+ HD și SmartCard

Acum, la mai bine de 3 ani de când RCS-RDS a oficializat utilizarea transmisiilor de înaltă definiție în format digital DVB-C HD, a apărut și știrea prin care ne spune că nu mai este nevoie de decodorul RCS-RDS, fiind posibilă utilizarea unui modul CI+ (card CI+) și smartcard, de către abonații care dețin televizoare compatibile DVB-C, găsiți aici o sumedenie de modele. Procedura nu este complicată: se face căutarea de programe pe mod digital, se adaugă cardul și modulul CI+ în slotul dedicat din TV, moment după care se pot urmări toate programele contractate, indiferent că vorbim despre grila Extra, HBO etc.

Spre deosebire de UPC, RCS-RDS nu a furnizat până în acest moment o listă de TV-uri testate ca fiind compatibile, însă atât timp cât specificația televizorului conține cuvântul magic "CI+" pe lângă standardul de recepție DVB-C, n-ar trebui să fie probleme.


Cum obții și cât costă cardul CI+ pentru RCS-RDS?


Procedura este destul de simplă: se poate comanda online direct din "Contul meu Digi", se selectează
"Servicii" / "Comandă echipamente", iar apoi se selectează "Decodor Digi Smart (SmarDTV)". Primul receptor digital se oferă în custodie gratuit, echipamentele suplimentare necesită anumite costuri.
Evident, există și posibilitatea comandării acestora direct la punctele de prezență RCS-RDS din localitate, pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu (sau preferă să evite) comenzile online.

58 de comentarii:

  1. Informatii manipulatorii din partea celor de la RDS. Detin tv cu tv LG cu tuner dvb-c incorporat si prind 60 canale pe analog si 120 pe digital. Deci nu trebuie sa luati in chirie sau sa cumparati de la ei cardul și modulul CI+.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm... ba da, dacă vrei să prinzi HBO, TV1000 și programele din "Extra". Cred că n-ai prins ideea postării de mai devreme.
      PS: Modulul CAM nu merge decât cu TV-uri din 2010 sau mai recente.
      Din câte știu, primul decodor sau modul CI se poate lua cu cost zero, în custodie. Costurile apar de la al doilea înainte.

      Ștergere
    2. Cum ai facut sa gasesti posturile digitale? am un LG 42LW4500 3D si nu gasesc Finlanda sau Suedia, iar pe Grecia sau Germania nu le gasesc.

      Ștergere
    3. S-ar putea să meargă selectând România/UPC sau alți operatori. E important sa bifezi căsuța "căutare completă".

      Ștergere
  2. Salutare, imi cer scuze daca a mai fost scrisa pe undeva solutia pentru intrebarea mea dar eu nu am gasit nimic concret pana acum. Mi-am luat un decodor HD de la RCS RDS. Eu in momentul de fata la intrare am un splitter cu 2 iesiri pt 2 televizoare. Pe unul din ele voi monta decodorul si la celalalt vreau sa-mi ramana ca pana acum semnal analogic, fara sa fie dependent de tv-ul cu decodor (gen sa vad doar programele care se vad pe decodor sau mai stiu eu ce). Se poate face asa ceva? E ok daca las cablurile cum sunt si pur si simplu montez acel decodor la tv?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Din câte spui, înțeleg că vrei să folosești două televizoare. Da, este absolut posibil. Pui splitterul direct pe cablul ce vine de la RCS (procedura fincționează și pentru UPC, etc), apoi din splitter tragi un fir la intrarea decodorului, și altul la intrarea RF a celui de-al doilea televizor. Caută spliter de calitate, pentru a atenua cât mai puțin semnalul.
      După ce faci treaba asta, vei putea vedea pe fiecare TV programe separate.
      Procedura de mai sus merge și în situația în care vrei ca DOAR unele programe să fie vizionate prin decodor, în acest caz conectezi ieșirile din spliter în intrările decodorului și TV-ului.

      Ștergere
  3. Salut, de curand mi.am luat un decodor HD de la digi si l.am adus in italia! Am instalat antena si am incercat sa instalez decodorul...imi gaseste toate programele cand scaneaza,ii dau memorare programe si apoi imi zice "lipsa programe" ! Cum as putea sa il fac sa functioneze? E posibil sa nu fie activata cartela?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat l-ai platit decoderul hd de la digi???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul decoder este gratis al dolea se plateste cu chirie 3 lei !

      Ștergere
  5. Nu este nevoie de spliter. Semnalul analogic se ia de pe decodor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe acest smart card, emite Rds semnal 3D pe canalul HBO HD?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rolul modulului CI+ este doar de a decodifica programele, indiferent dacă sunt 2D sau 3D.

      Ștergere
  7. Buna ziua, imi puteti spune de unele programe nu pot fi vizionate cu smart cardul (pot viziona hbo, digi film dar nu pot viziona tv1000, tvr 3 si paramount channel), mentionez ca in meniul televizorului in dreptul programelor nevizionabile apare un N intr-un chenar alb.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Din câte ştiu, paramount channel nu e criptat. Ar trebui sa se vadă şi cu şi fără CI, la fel si TVR3. Poate că o nouă căutare de programe va schimba lucrurile.

      Ștergere
  8. Daca de exemplu iei un televizor nou model din 2015, mai ai nevoie de acel smart card infipt in TV pentru a vedea pachetul de baza digital de la rcs-rds cu cele 20 de programe HD ( fara programele extra gen HBO ) ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Din câte știu, lista de programe din grila de bază e în continuare necodificată. Da, nu ai nevoie de start card pentru "bază".

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu card ci/ci+ poti vedea programele codate/criptate cum ar fi:hbo,tv1000,digi film,cinemax,restu programelor se vad fara cartela,de ex paramount este liber,si pe analogic si pe digital

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am un samsung 2014 si merge fara card pentru pachetul de baza. Am si eu o nelamurire : am conectat o antena satelit la tv si am gasit 884 de canale (programe) dar vad doar 'nasul', 'etno' si 'taraf' romanesti, cateva canale bulgaresti tot muzica si cateva posturi de radio in total vreo 15-20 tv+radio restul par a fi codate, cu toate ca la instalare am selectat doar posturile FTA. Intreb : cu un card ci+ voi putea 'vedea' mai multe canale, adica trebuie musai un card in tv, nu conteaza de la cine pentru a putea receptiona posturile libere?

      Ștergere
    2. Florin, în cazul tău se aplica aceleași condiții ca la orice program pe satelit. Probabil ca vei putea vedea și alte programe FTA trecând pe alți sateliți, însă ce e codat, codat rămâne, și se poate vedea doar cu modul CAM și card specific furnizorului de program. Din cate știu, TVR necesită card VIACCESS, alții folosesc Conax, Nagravision, etc. Pentru fiecare tip de codare ai nevoie de cate un CAM care poate face decriptare conform schemei respective

      Ștergere
  11. am un decodor hyundai ,de la un timp a inceput sa faca "figuri",imaginea incepe sa faca tot felul de dungi si dungulite,initial am crezut ca are ceva televizorul,l-am schimbat si nimic ,aceiasi problema ,cumva aceste decodoare trebuiesc actualizate sau schimbate ?
    in schimb am un decodor humax ,as putea sa folosesc un cam nagravision astfel incat sa nu mai folosesc actualul decodor de la rcs-rds?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun ca e vorba despre decodoare de cablu DVB-C. Da, poti folosi Humax-ul, daca are slot CI si schimbi Hyundai-ul cu un modul CI+. Bineinteles, Humax trebuie sa suporte CI+.

      Ștergere
    2. Am avut aceeași problemă ca și ține cu dungulițele și am vb cu cineva care era în domeniu, răspunsul a fost să schimb cablul rf , l-am schimbat iar acum merge impecabil

      Ștergere
    3. Multumesc pentru comentariu, George!

      Ștergere
  12. se poate folosi un receiver de cablu (dvb-c) fara cartela pentru a avea semnal digital pe un tv care nu are incorpoarat decodorul dvb-c. pentru rds ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut, o întrebare cam cit costă un decoder HD satelit de la digi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că se poate afla mai uşor întrebând direct la punctele Digi

      Ștergere
  14. Salut!Te rog sa-mi spui daca exista decodor cablu si satelit cu modul CI+ compatibil RDS&RCS.Vreau sa am la acelasi TV atit semnal prin satelit cît si prin cablu . Merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Nu pot să confirm si nici să infirm existenţa vreunui asemenea aparat.

      Ștergere
    2. Dreambox DM7080 este pentru satelit, dar poti adauga decodor DVB-C si DVB-T. Are si CI+

      Ștergere
  15. Am primit de la rdc smart card si dupa initializare nu vad programe gen hbo cinemax super one abonamentul este digital fara extra optiuni ce pot face

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai ce sa faci! Pachetul digital simplu nu include si HBO-urile si SuperOne HD. Alea au pachete separate si trebuie sa platesti in plus pentru ele.

      Ștergere
  16. Nu văd ce ai avea de făcut, atât timp cât îți funcționează grila "extra". HBO/Cinemax sunt opțiune suplimentară față de pachetul "extra"

    RăspundețiȘtergere
  17. pot folosi cardul de la un receptor satelit digi la un receptor satelit dolce(receptorul de la digi este de tip vechi cu doua cartele )

    RăspundețiȘtergere
  18. nu poti,cardu este imperecheat cu decodoru lor,asa cum nici cardu de la decodoru celor de la upc nu-l poti folosi in nici un decodor de la rds/digi

    RăspundețiȘtergere
  19. Am un decoder de la Digi, amers bine o perioada dar acum face pe ecran numai linii si puncte. ce poate sa aiba? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua, mi-am luat un receiver HD de la digi, l-am instalat in Germania , dar nu am semnal, l-am sunat pe unul din "expertii" digi, si mi-a spus ca daca nu am semnal foarte bun, e posibil sa nu functioneze, pentru ca sunt mai sensibile aceste aparate, si mi-a sugerat sa mai umblu la antena. Eu mai am un receiver normal, acela functioneaza am semnal... Intrebarea mea este daca, cumpar un oricare alt receiver din Germania cu slot pentru acea cartela Digi, ar functiona impreuna cu aceasta cartela Digi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am aflat raspunsul... am citit ce-a scrist Adrian Lazar mai sus, si m-am mai interesat si la cei de la digi, si asa este... sunt imperecheate deci nu functioneaza cartela fara receiverul cu care este imperecheat...

      Ștergere
  21. Cu decodor humax rcs.rds digi. Pot folosi la antena satelit focus. Am auzit ca au aceiași frecventa

    RăspundețiȘtergere
  22. se poate schimba decodorul digi cu smart card ?se poate folosi si in belgia cardul domnul emil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, în România. Atenție, discuția este despre decodoare pentru cablu, nu satelit!

      Ștergere
  23. Sunt nou abonat RDS fortat de circumstante, dezvoltatorul blocului in care m am mutat a semnat un parteneriat cu dansii , am mai mult de 1 luna de cand astept cardul CI+ sa fie disponibil . Ca sa vorbesti cu ei sau sa faci o sesizare trebuie sa astepti cel putin 3 zile in care sa incerci non stop. Am fost pe Dolce inainte , nu exista termen de comparatie. Sunt extrem de dezamagit.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna,
    Am un Philips 6800 series Ultra Slim Smart 4K Ultra HD LED TV 40PUS6809 102 cm (40") 4K Ultra HD LED TV Dual Core DVB-T/T2/C/S/S2 with Smart TV and Pixel Plus Ultra HD - 40PUS6809/12 si am achizitionat un smart card de la DIGI. La ei merge (probat pe doua televizoare) la mine nu merge sub nici o forma, cu resetare instalare tv cu setari cu toate variantele posibile. Posibil ca modulul televizorului sa fie defect si sunt curios daca au mai patit si altii si daca da cum au rezolvat problema. Cat costa scimbarea modulului din tv si unde se poate face?

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu astept cardul CI+ de 3 luni, asa ca ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu l-am primit repede, dar asta se intampla în urma cu peste 2 ani

      Ștergere
  26. Buna ziua. Am un televizor LED Samsung 101 cm (40") 40JU6400, Ultra HD (4K),si sunt abonat Next Gen.In prezent receptionez programele de baza in varianta digitala si varianta HD dar inteleg ca nu sunt de calitate.Vreau sa stiu daca pentru receptionarea programelor HD ,am nevoie de decodor cu iesire HDMI.Mentionez ca intrarea in televizor o fac pe RF antena.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Dacă TV-ul poate recepţiona singur digital, atunci nu mai ai nevoie de decodor, decât eventual pentru programe codate, cum ar fi HBO. Semnalul digital tot pe cablu coaxial se transmite.

      Ștergere
  27. Buna! Am si eu o intrebare: cum fac sa vad canalele HBO, digi film si care o mai fi pe acolo? Fără decodor. Exista vreun abonament la RDS care au incluse si aceste programe? Sau vreo cartela minune?

    RăspundețiȘtergere
  28. Iuliana, tocmai asta spun în această postare. Iei modulul CI, pui în el cardul, bagi modulul CI în TV, dai căutare programe și gata. Cu o condiție : TV-ul sa fie produs cam de prin 2011 încoace.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna seara. Am un Samnsung Smart serie 9 2016 cum pot sa instalez programele Digi TV Pe TV. Am aparat cu 2 cartele. TV nu are scart Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      Televizorul tău nu mai are nevoie de euroscart sau de decodorul vechi. Tot ce ai de făcut e să conectezi cablul coaxial direct în televizor și apoi să faci "instalarea". Întâi, alegi țara în care te afli în meniul "Broadcasting / Channel settings / Country", apoi meniul Broadcasting / Auto tuning și apoi selectezi start. Dacă ți se solicită să specifici tipul conexiunii, alege "Cable" și "Digital". Ca să nu ai surprize referitoare la subtitrări sau audio:
      1 - instruiești TV-ul să îți livreze sunet în limba ta preferată, în cazul în care are mai multe opțiuni - mergi în meniul "Broadcasting" / "Audio options", acolo selectează "primary audio" la ce limbă folosești curent
      2 - Selectezi modul de afișare a subtitrărilor - menu / system / accessibility / subtitle : subtitle mode. Subtitrările la care ne referim sunt cele "digitale", nu cele suprascrise peste imagine (cum le livrează ProTV, de exemplu). Acest tip de subtitrări se difuzează cu programe străine, ex: AXN, National Geographic, etc. Limba subtitrărilor trebuie selectată în menu / system / accessibility / subtitle / Subtitle language.

      Dacă ești abonat pentru grila extra și/sau HBO, mergi la caseria Digi și solicită înlocuirea decodorului cu un modul CI+, pe care il întroduci în slotul PCMCIA al TV-ului, astfel scapi de decodorul separat.

      Ștergere
  30. Daca am un ci de la digi nu se poate monta pe cablu de la intrare sa mearga la toate televizoarele ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Modulul CI poate fi montat intr-un singur dispozitiv la un moment dat.

      Ștergere
  31. Ciao.EU sunt in Italia si de ceva timp se intrerupe semnalul la toate canale le. Am un decoder digi cu doua cartelle dar nu folosesc decat una. De la decoder la TV Samsung e un cablu scart. Si de azi nu mai vad HBO si cinemax cu toate ca platesc in plus la abonament. Oare e decodorul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că problema ține de card și abonament, nu de decodor.

      Ștergere
  32. Am un LG HD Smart 32LH590 și ași dori un răspuns cum ași putea să capteze televiziune fără decodor pe care îl am de la Digi și să introduc în televizor smart card să văd și cele codate pe care le receptionez cu decodorul pe care îl am în custodie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Predai decodorul la Digi și ceri în locul lui "Modulul CI" (common interface). Nu ar trebui să ți se ceară bani suplimentar pentru treaba asta, decât dacă ceri modulul CI fără să predai vechiul decodor.

      Ștergere
  33. intrebare de baraj,daca scot cartela din decodor si o pun in slotul de card in spate la tv,am un sony bravia 4k,oare pot prinde canalele din grila rds,sau imi trebuie alt card special pt pcmcia?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...