duminică, 7 octombrie 2012

Despre noile tarife BRD

Nu e un mare secret pentru clienții BRD: tarifele au fost modificate din 7 octombrie 2012. Multe din modificările de tarif/comision sunt în sus. Retragerile de la ATM BRD costă cel puțin 0,5 lei, comisionul de retragere de la alte bănci este mai mare cu 0,5% (dublu), retragerile de numerar din străinătate costă și ele mai mult cu 0,5% din suma retrasă (mărire cu 33.33%), administrarea cardurilor costă cu aproximativ 100% mai mult în funcție de tipul de card și pachet.
Ei bine, există și o parte bună a poveștii: plățile cu cardul la magazine au în continuare zero% comision, la comercianții internaționali se pot folosi și carduri VISA Electron (în 2007 nu era posibil), comisionul pentru serviciul online BRD-Net este neschimbat (1 euro / lună), plățile emise prin BRD-Net către alte conturi din BRD costă mai puțin, iar plățile emise prin BRD-Net către alte bănci din România au tarife mai mici și mai multe paliere valorice.

Iată care sunt vechile si noile tarife
  • retragere de la ATM: comision vechi 0,1%, minim 0,2 lei, se schimbă la 0,2%, minim 50 bani
  • retragere de la ATM-urile altor bănci: 0,5% + 2,5lei, devine din 7 octombrie 1% + 4 lei
  • interogare sold la ATM BRD: 0,75 lei, devine din 7 oct. 0,5 euro

La prima vedere se poate înțelege din această mărire de tarife că băncile au găsit că e vremea să-și mărească profiturile prin comisionarea retragerilor de numerar, odată cu cu reducerea comisioanelor pentru serviciul online BRD-Net. Este interesantă şi comisionarea în euro a interogării de sold, probabil că BRD intenţionează să se pună la adăpost de inflaţie.

De ce ar face asta? Hmmm... poate pentru că intenționează să convingă posesorii de carduri BRD că e vremea să profite de comisionul zero la plățile de facturi sau la comercianți. Sau poate că știu că românii sunt dependenți de foșnetul de bancnotă și vor achita cu voioșie aceste comisioane mărite, doar ca să doarmă mai liniștiți după ce își retrag numerarul de la ATM în ziua de salariu.

În România încă există reticențe majore privind plățile cu cardul, mulți dintre cunoscuții mei ori nu știu cum să facă o plată cu cardul la supermarket, ori știu ei că e mai bine să folosești numerar. Alții spuncă știu de avantaje, dar evită cumpărăturile online. Ei bine... la ora actuală plățile cu cardul și utilizarea cât mai rară a ATM-urilor este metoda prin care se pot pierde cei mai puțini bani sub formă de comision de retragere. Dacă mai punem în discuție și avantajele aduse de pățile prin BRD-Net:
  • timp zero la ghișeu pentru facturile de utilități (furnizor de energie, de gaz, de televiziune, de internet, de telefonie, etc)
  • cheltuieli zero cu transportul la ghișeu
  • timp pierdut zero pentru plățile la ghișeu
ajung să mă întreb de ce preferă în continuare cetățenii foșnetul bancnotelor. Știu că e bine să ai o rezervă sub formă de numerar, sau ca e nerecomandat să pleci în călătorii doar cu cardul. Dar... de ce să nu profiți de comision zero la plăți? De ce să pierzi vremea stând la cozi la ghișee?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Etichete

RCS DVB-C Munte TV Digital TV HD Cablu Peisaj RDS CATV Circ de Romania Digital Programe HD RCS RDS DigiTV Nostime Receptie HD RCS Transalpina Cheile Bicazului Destinații de vacanță Digi HD ANPC BCR Leasing Bani pe net Chei Contract Demagogie Dobândă Faleza Dunării Fotografii Ghid Iarna LG Electronics La noi se poate Lac Politica Promoţii Protecția consumatorului Reduceri UPC curierat rapid Țeapă ATM Alba Iulia Anina Anvelope de iarna Astral Autovehicule Black Friday Bozovici Bran Bugetari Bănci Carduri Cascada Bigăr Cascada Putna Cascadă Castel Catedrală Ceahlău Cetate Cheile Turzii Cindrel Clipuri Codul rutier Comisioane Corupţie Csipike Cumpărături online Curcubeu DHL DIGInet DN12C DN2D DN67C DNA DVD DVX482H Digi TV Durău E-TC Eclipsa Euribor Express Fan Courier Flori Funcţionari publici Galaţi Harghita Bai Incendiu Inscriere clasa I Inundaţie Kosuth Lacu Roșu Lacul Sfânta Ana Leasing Lepsa Leșin Luna Magazine online Manipulare Miklos Modul CI Muntinu Muzică Mânăstiri OUG 50/2010 Oașa Ojdula Pietrele Doamnei Plăți online Politicieni Polovragi Ponta Poșta Publicitate online Păltiniș Rarău Review Reziliere Roșia Montană Rânca SEO Sanius Schi Smartcard Sovata Statiuni Suport TV Digital fără decodor TVA Taxi Televiziune digitală Transrarău USL Urdele Videoclip Wallpaper Zapada cu placere drosera rotundifolia eMAG inscriere grupa pregatitoare lacul sf. ana loteria bonurilor fiscale metodologie cuprindere copii in clasa I ministerul educatiei mohos padure de pinus silvestris pâclele mari pâclele mici rozmarinul de turba shopping online tinov vulcani noroiosi