marți, 13 martie 2012

Cand istoria se uita prea repede

In 2010 guvernul Romaniei a aplicat o lovitura grea bugetarilor. De la intai iunie, angajatii statului au avut salariile reduse cu 25%, cu scopul de a reduce cheltuielile de la buget si a preveni o cadere in picaj a economiei.
In urma acestei actiuni de mare curaj, Emil Boc si-a atras o antipatie neegalata din partea unor bugetari si a dat apa la moara opozitiei. Totusi, majoritatea cetatenilor au inteles ca a trai pe datorie nu reprezinta o optiune, au inghitit in sec, au strans cureaua si au mers mai departe. Dupa un an si jumatate, in urma erorii de abordare a d-lui presedinte in ceea ce priveste reforma in sanatate, antipatia cetatenilor a ajuns dincolo de cota de atentie si a generat miscari de strada fara precedent, in urma caruia guvernul Boc a cazut.
Acum avem un guvern nou, format din oameni tineri, despre care imi place sa cred ca are puterea de a observa cauza pentru care economia inca nu este relansata si ca are puterea de a aplica masuri. Tocmai ce observasem cu interes pe 5 martie anuntul d-lui prim-ministru Ungureanu privind o posibila reducere a CAS si incepusem sa devin optimist cu privire la viitorul apropiat al tarii. Imi placea ideea ca masurile de tip populist precum cele din 2008 nu au prioritate in planul de guvernare, cand deodata.... dl. presedinte Basescu tine in parlament un discurs din care spicuiesc cateva idei:
  1. "Sper ca de la 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor. Sunt convins că Puterea, Opoziţia, premierul, Guvernul şi Ministrul de Finanţe vor putea găsi resurse ca, la sfârşitul mandatului, să le spună bugetarilor că au salarii întregi, aşa cum le aveau la începutul mandatului"
  2. "Dirijaţi banii către întreprinderile mici şi mijlocii, pentru crearea de locuri de muncă. Fac un apel: redeschideţi mineritul, care a devenit rentabil!"
  3. "Fără să creăm locuri de muncă în domeniile prioritare, riscăm să creăm o pătură largă de oameni săraci. Nimic nu este mai important astăzi decât să creăm locuri de muncă."  
In ceea ce priveste reintregirea salariilor bugetarilor parerea mea este ca este un lucru util, insa neprioritar in acest moment. Prin sustinerea maririi salariilor bugetarilor, dl. presedinte pare sa fi devenit oratorul PDL, cu intentia de a revigora capitalul electoral al partidului, erodat serios in timpul guvernarii Boc.

La punctul 2 este  chiar dl. presedinte cel care sustine (ne-explicit de data asta) ideea ca relansarea economica trebuie sa inceapa de la intreprinderile mici si mijlocii. Insa eu unul nu vad ce legatura are asta cu finalul frazei, care face legatura cu mineritul. Din cate imi amintesc, mineritul rentabil nu se face la scara IMM-urilor. Dar poate ca asta are legatura cu mineritul de la Rosia Montana, proiect drag dlui presedinte.

Si in final, punctul 3, vine iar sa sustina ideea crearii locurilor de munca. Aici dl. presedinte se referea la 'locuri de munca impozitabile', acelea cu acte in regula. Evident, a omis sa se refere la nivelul de piata al economiei subterane, din care statul nu incaseaza mai nimic, sau de colectarea extrem de slaba a taxelor si impozitelor, despre evaziune, etc.

De atunci pana azi, se pare ca influentele politice si-au aratat puterea, pentru ca pana si dl. prim-ministru Ungureanu a inceput sa sustina cu prioritate ideea ca ar trebui sa se ocupe mai intai de 'reintregirea salariilor', mai ales ca se vorbeste despre o noua recesiune in Europa. Aceasta este opinia la unison a intregului arc al puterii, in contradictie cu opiniile multor cetateni respectabili, inclusiv unii afectati de masura reducerii salariale din 2010, precum dl. Klaus Johannis, primarul Sibiului, de unui dintre profesorii de economie la ASE Bucuresti (in cadrul emisiunii din seara de 12 mar. 2012) si multi altii.

Un comentariu:

  1. Avand in vedere ca anul 2012 este un an electoral, mi se pare normal ca cei care acum sunt la putere, si care acuzau opozitia ca fac promisiuni populiste, sa nu incerce si ei aceasi mutare, ca la sah, "mutarea siciliana". Din fericire o mare parte a romanilor s-au cam prins de smekerie. Nu mai merge varianta ca iti maresc ratia de unt, singura sansa a noastra este sa mergem in numar cat mai mare la vot, si sa votam exact ceea ce ne dicteaza constinta. Exista si aici o problema "Noi cu cine votam?" Parerea mea este nu trebuie sa ne intrebam, doar sa votam.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...