marți, 19 aprilie 2011

Tinovul Mohos

In vara anului 2010 am vizitat Tinovul Mohos. Tinovul Mohos este o mlaştină oligotrofa formată într-un crater vulcanic in masivul Ciomatu pe locul unui fost lac. Imediat lângă acesta este craterul geamăn, care conţine singurul lac vulcanic din tara noastra-lacul Sfânta Ana, lângă Tuşnad. Tinovul Mohos are suprafaţa de 4 ori mai mare decât a lacului Sfânta Ana.
Primul crater care a erupt a fost cel cu tinovul, apoi s-a liniştit şi a format un lac. Mai târziu a erupt şi craterul de alaturi şi a aruncat cenuşa în lac pe care l-a colmatat şi a favorizat dezvoltarea muşchiului de turbă cu o grosime de 20 metri pe alocuri.
Zona este declarată rezervaţie floristică iar vizitarea se face numai cu ghid în grupuri care pleacă la ore fixe.
Intrarea in Tinovul Mohos (pe pasarela)

Deplasarea se face pe o pasarelă de lemn, deoarece atunci cand ploua stratul de turba capata propritatile unui burete si poate deveni foarte periculos, trebuie sa ai  grijă pe unde păşesti, pentru că sunt porţiuni înşelătoare de pământ, care se pot scufunda oricând.

Pasarela din tinovul Mohos

Turba din tinovul Mohos
Pasarela de lemn duce la două ochiuri de apă care au mai rămas din vechiul lac.

Ochiuri apa Tinovul Mohos



Lac Tinovul Mohos

Lacul de muschi cu niste ochiuri de apa este acoperit de o pădure de pinus silvestris a cărui înălţime este invers proporţională cu grosimea stratului de turbă datorita lipsei mineralelor.

padurea de Pinus Silvestris

Lipsa mineralelor a permis dezvoltarea unor plante otravitoare, halucinogene sau carnivore.
Marea atracţie a Tinovului Mohoş este planta carnivoră cunoscută sub numele de Roua Cerului (Drosera rotundifolia).
Drosera rotundifolia- Roua cerului

Drosera rotundifolia

Bumbacel
 
Rozmarinul de turbă (mai toxic decat matraguna)

Lacul Sf.Ana situat în masivul Ciomatu, pe stânga Oltului, în apropiere de Tușnad (la aprox 28 km) este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu.


Apa din lacul Sf.Ana este adunata doar din precipitatii, nedispunand de izvoare proprii. Aproape de lac se afla un punct de belvedere de unde poti admira frumusetea rezervatiei.



Acest lac este singurul  din Europa Centrală aşezat într-un crater vulcanic care s-a păstrat intact. Constituie o raritate a naturii, fiind declarat rezervaţie naturală. Pe marginea lacului este o mica capela cu hramul Sf. Ana.

Un comentariu:

  1. Super interesant ! Am fost vara asta acolo ! Nu imi puteam lua ochii de la toate acele plante misterioase ! Foarte frumos ! Oricum, merita sa ajungi macar o data in viata in locul asta minunat !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...