duminică, 1 noiembrie 2015

pe Transrarău

Știați despre Transrarău? Că a fost asfaltat recent și că merită să trageți o fugă pe acolo? Ei bine, în vara acestui an am parcurs Transrarăul - drumul ce străbate Munții Rarău de la nord la sud, fiind localizat în județul Suceava între localitătile Pojorâta și Chiril. Când spun Pojorâta o spun cu un motiv: pe multe site-uri care vorbesc despre Transrarău menționează DJ175A ca reper. Softurile de hărți vă pot induce în eroare dacă nu folosiți această localitate ca reper al traseului, deoarece capătul nordic al drumului DJ175A ajunge în cu totul și cu totul altă parte decât Pojorâta și este în condiții nu tocmai de dorit! Dacă veți veni dinspre nord-est și programul de navigare are setată ca destinație DJ175A dar nu și Pojorâta, nu este exclus ca traseul să fie deviat către estul Cîmpulung-Moldovenesc!

Transrarăul, numit și Drumul Comorilor, pornește din  localitatea Pojorâta (la vest de Câmpulung Moldovenesc), pe drumul județean DJ175B și continuă la sud până la localitatea Chiril, pe drumul județean DJ175A.Bun, odată intrat dinspre Pojorâta, drumul merge spre sud, trecând la distanță mică de vârful Pietrele Doamnei și de cabana Rarăul, continuă spre localitatea Chiril pe DN175A, trecând pe lângă mănăstirea Rarău.
Partea nordică oferă priveliști spectaculoase. Am mers pe Transrarău aproape de ora apusului și bineînțeles ca m-a prins și o ploaie de vară scurtă, care a lăsat în urmă curcubeu cum nu am văzut vreodată. Deși ploaia nu se oprise complet, nu m-am putut abține de la contemplarea panoramei, a curcubeului și prospețimii florilor.

Transrarău - Curcubeu

Priveliște de pe Transrarău

Flori


Curcubeu


Altitudinea maximă a acestui drum este 1400 m în dreptul cabanei Rarău și a fost asfaltat de curând fiind aproape impecabil.

Curcubeu

Lumini dramatice :)

Odată trecut peste culme, Pietrele Doamnei devin elementul dominant al panoramelor

Transrarău - fabrica de noriPentru a ajunge mai aproape de cabana Rarău trebuie ieșit de pe drumul județean spre est, pe o porțiune de drum mai îngust, însă care este în condiție excelentă. Mașina se poate lăsa la cabana Rarău și apoi se continua urcușul pe jos până la Vf. Rarău, Piatra Șoimului și Pietrele Doamnei.

Pietrele Doamnei

Pietrele DoamneiPartea sudică a drumului (DJ175A) este mai îngustă și cu puține puncte de belvedere, așa că nu am avut mai făcut prea multe fotografii acolo :) Recunosc, nici timp nu mai aveam suficient pentru a ajunge la următoarea destinație, Vatra Dornei

Un comentariu:

  1. Ma voi duce si eu pe Transrarau la vara. Pozele si peisajul sunt interesante!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...