marți, 18 octombrie 2011

Anvelope de iarna - Mituri si adevaruri

In 26 ianuarie 2011, Guvernul Romaniei a emis ordonanta nr. 5/2011, referitoare la unele reglementari privind cresterea sigurantei rutiere. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, nr. 80/31.ian.2011 (textul este disponibil aici). In esenta, aceasta ordonanta modifica unele documente existente, mai exact Ordonanta Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670/3 aug. 2006).
Modificarile din 2011 se refera la definitia termenului "Anvelopa de iarna" (art. 6, pct. 61), modificarea contraventiilor din clasa IV de sanctiuni (art. 102, alin. 1, pct. 28), modificarea situatiilor cand se poate retine certificatul de inmatriculare (art. 112, h1), respectiv modul in care sunt verificate aceste lucruri de catre agentii de circulatie.


Mai jos o sa prezint modul in care inteleg eu modificarile aduse de aceasta ordonanta, privind din perspectiva unui utilizator de autoturism. Pentru camioane, microbuze si autobuze regulile sunt altele :)

Ce este anvelopa de iarna ? Este o anvelopa cu aderenta imbunatatita in conditii de termperatura scazuta, cu eficienta marita in cazul rularii pe drum acoperit cu zapada. Directiva 92/23/CE lamureste pe deplin cerintele tehnice si de notare/marcare avute de la o anvelopa de iarna.

Cand trebuiesc montate avelopele de iarna? 
In principiu, in perioadele din an in care temperatura scade sub 7 grade celsius, ori atunci cand tranzitati zone cu temperaturi mai mici de 7 grade. Referitor la autovehicule, legea spune: "constituie contraventie conducerea autovehiculului, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei". Cu alte cuvinte, nu constituie contraventie conducerea pe timp de iarna pe drum public neacoperit cu gheata, zapada sau polei fara anvelope de iarna. Totusi, anvelopele de iarna permit scaderea distantei de franare in sezonul rece, comparat cu anvelopele de vara, vezi clipul urmator in care se explica diferentele intre anvelopele all-season si cele de iarna:



Ce se intampla daca ma prinde zapada fara anvelope de iarna ?
In linii mari, urmatoarele:
- Conform art. 102, savarsesti o contraventie de clasa IV in cazul in care continui deplasarea fara anvelope de iarna pe drumul acoperit cu zapada/polei sau gheata  Amenda este de pana la 4000 Lei. Daca are loc si un accident, este posibil ca firma de asigurari sa aiba obiectii privind achitarea daunelor.
- Conform art. 112, politistii pot retine certificatul de inmatriculare al autovehiculelor surprinse in asemenea situatii si pot amenda conducatorii acestora.



Am cateva cuvinte si pentru dragii nostri comercianti. Echiparea cu anvelope de iarna NU este obligatorie pentru autoturisme! Nu e nici o problema din punct de vedere legal daca am un autovehicul pe care il tin tot timpul cat e zapada/gheata/polei oprit, ori nu circul cu acesta pe drumuri publice sau il folosesc doar  pe drumuri publice curatate.

miercuri, 5 octombrie 2011

Digi HD, cu receiverul Synaps CHD-3000 CI CX PVR

RCS-RDS ofera de ceva vreme servicii digitale prin cablu, folosind standardul DVB-C. Din pacate, listele de asteptare pentru procurarea receiverelor HD sunt atat de lungi, incat orice doritor are de asteptat o buna bucata de timp pana sa poata ajunge in posesia modelului oficial: Digi+C HD.
Din fericire, avem pe piata autohtona disponibile cateva modele de receptor HD pentru cablu, ca alternativa pentru Humax Digi+C HD, in situatia (nu tocmai rara) in care televizorul cu plasma / LCD recent achizitionat sa nu poata receptiona programele transmise digital, iar inlocuirea TV-ului nu e optiune dezirabila.

Receiverul DVB-C HD Synaps CHD-3000 CI CX PVR
Dupa cum spune producatorul, acesta:
  • receptioneaza programe HD si SD transmise prin cablu
  • este echipat cu card reader Conax integrat si un slot CI
  • are iesirei audio/video de inalta definitie HDMI, versiunea 1.2, respectiv Euroscart
  • are iesire audio digitala S/PDIF
  • este echipat cu un port USB versiunea 2, pentru atasarea de memorii externe
  • permite inregistrarea unui canal
  • permite inregistrare program + time shift pe alt program (optional, exista anumite limitari)
  • poate reda fotografii, muzica si filme de pe memoria externa atasata (inclusiv de pe sisteme de fisiere NTFS), formatele MKV, MPEG, MOV, MP3, JPEG
  • permite ordonarea programelor dupa preferintele utilizatorului
  • include ghid electronic de programe (EPG)
  • suporta subtitrari si teletext
Lista completa de specificatii se gaseste pe pagina producatorului.

O cunostinta de-a mea si-a achizitionat recent acest receiver HD, pe care am avut ocazia sa il vad la lucru. Pe unitatea respectiva era instalata versiunea de firmware 3.2.47. Aparatul a fost instalat in reteaua RCS-RDS, pentru a permite receptia digitala a programelor HD.

In ceea ce priveste experienta de utilizare, am observat ca tipul de pornire este relativ mare, dureaza mai mult de douazeci de secunde pana cand este afisat programul TV pe televizorul/monitorul conectat. Pornirile programate, in vederea inregistrarii programelor, se fac cu suficient timp inainte (aproximativ 1 minut), astfel incat receiverul este pregatit complet si poate face inregistrarea fara nici un fel de problema.
Am incercat sa testez si functia de redare MKV, insa mostrele H264 720p cu sunet DTS pe care le aveam disponibile nu au fost afisate in lista de fisiere. E posibil ca acest lucru sa se fi schimbat in versiuni mai recente de firmware.

Functia de inregistrare programe / Time shift (pauza/derulare programe) necesita prezenta unei memorii externe, stick sau hard disk, atasata pe portul USB. In functie de viteza de citire/scriere a acestei memorii externe, numarul functiilor care se pot realiza concurent variaza: inregistrare 1 program SD, 1 program HD, inregistrare 1 program SD + timeshift, etc. Pot confirma ca acest receiver poate folosi fara inconveniente hard disk-uri externe USB 3, folosite cu cablul original.

Iesirea video catre monitor/TV se face la o rezolutie specificata de utilizator, fixa, indiferent de rezolutia sursa a programului. Spre exemplu, pentru programul Eurosport 2, televizorul indica o rezolutie a semnalului video de 1080i, chiar daca rezolutia la care este transmis din studio programul este in realitate 576i. Functia de marire (sau micsorare) a imaginii este realizata de catre receiver. Personal, recomand folosirea rezolutiei maxime acceptate de televizor, deoarece nu se face automat schimbarea rezolutiei video odata cu schimbarea programului vizionat.

Receiverul digital HD Synaps CHD-3000
Receiverul digital HD Synaps CHD-3000 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...