joi, 29 iulie 2010

Cetatea de la Alba Iulia

Am vizitat principala zonă istorică a oraşului Alba Iulia: Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă în stil Vauban cu 7 bastioane, în formă de stea, cu un numar initial de 6 porti. Aceasta a fost inclusă într-un program de renovare în perioada recentă, la ora actuală fiind amenajată pentru a primi cum se cuvine turişti într-o proporţie suficient de mare. La partea nordică încă se mai fac lucrări, zona nefiind accesibilă publicului.

Catedrala Reîntregirii Neamului şi Încoronării
Principalele obiective turistice pe care le-am remarcat în interiorul fortificaţiei sunt: Catedrala Reîntregirii Neamului şi Încoronării (aflată în inima Cetăţii Alba Iulia), Catedrala Romano-Catolică (Sf.Mihail), Muzeul şi Sala Unirii, Celula lui Horea, Closca şi Crisan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea Closca si Crisan, Poarta Castrului Roman, Statuia Voievodului Mihai Viteazul, un monument inchinat memoriei lui Avram Iancu, Biserica de lemn ctitorită de voievodul Mihai Viteazul. Unele dintre destinaţii sunt accesibile liber, pentru altele trebuie parcurs unul dintre 'trasee'. Ca trasee, se pot enumera: Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Traseul Celor Trei Fortificaţii. La traseul nordic se va mai lucra până în 2011, însă traseul sudic este deja accesibil.
Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina

Biserica memorialã "Mihai Viteazul" se aflã în vecinãtatea zidurilor cetăţii bastionare Alba Carolina, la aproximativ 500 m sud de Obeliscul închinat eroilor martiri Horea, Closca si Crisan.

Catedrala Încoronarii Reîntregirii şi Încoronării mi s-a părut deosebit de impresionantă, aparatul de fotografiat nu poate reda nici pe departe ceea ce vede ochiul liber. În interiorul Catedralei, de o parte şi de alta a intrării apar portretele suveranilor României Mari - regele Ferdinand I Întregitorul şi cu sotia sa Maria, incoronaţi în această catedrală. Mobilierul si stranele acestei catedrale sunt realizate din lemn de stejar cu motive decorative de inspiraţie brâncovenească. Tot acest ansamblu este dominat de un turn cu clopotniţă, înaltă de cateva zeci de metri şi finalizată în formă de cupolă sprijinită pe coloane.

In fata sălii Unirii se află un grup statuar cu personalităţile care şi-au adus contribuţia la realizarea Marii Uniri.

În interiorul Catedralei Romano-Catolice (cu arhitectură în stil romanic), aflată momentan în renovare, se află pe partea dreaptă sarcofagele lui:
- Iancu (Ioan) de Hunedoara (ban al Severinului, voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei, capitan general al Ungariei), pe piatra sa funerară fiind scris "S-a stins lumina lumii, vai s-a spart oglinda în care vedeam reflectându-se întotdeauna victoria"
- Ladislau Huniade (fiul cel mare a lui Iancu de Hunedoara) şi
- Johannes Miles (fratele lui Iancu de Hunedoara)
iar pe partea stangă: regina Isabella si fiul său Ioan Sigismund.

Aici se afla un set mai complet de fotografii făcute la cetatea Alba Carolina. Apasă butonul 'Play' din josul imaginii pentru redare slideshow.

marți, 27 iulie 2010

Flori de munte

Acestea sunt câteva fotografii realizate în vara lui 2010 în munții Cindrel (Paltiniș)

Albumul foto este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported. Imaginile pot fi folosite gratuit pentru utilizare ca wallpaper.

marți, 13 iulie 2010

Roz, cât mai mult roz!


Sută la sută roz, fără compromisuri!

joi, 1 iulie 2010

Televiziunea digitală terestră - acţiunea demarează

ANCOM, autoritatea română de reglementare în comunicații, a publicat caietele de sarcini privind implementarea primelor două multiplex-uri digitale terestre. Cu această denumire se identifică un grup de programe audio/video transmise cu modulație digitală.
Am răsfoit caietul de sarcini pentru multiplexul 1, şi am aflat din ele câteva lucruri interesante:
  • ofertele se vor analiza după 01.09.2010, acesta fiind momentul în care vor putea fi deschise ofertele de către ANCOM. Ultima zi în care se pot face depunerile este 31.08.2010.
  • acoperirea națională trebuie să fie mai mare de 60% din teritoriul tării (50% din populație) până în 30 iunie 2011, 80% suprafață şi 70% populație până la 31.12.2011, urmând ca până în 17 iunie 2015 să existe acoperire pentru minim 95% din populație.
  • participanții (persoane juridice sau asociații) trebuie să aibă o cifră medie de afaceri pentru 2007, 2008 şi 2009 de peste 50 milioane de euro. Mai trebuie să dovedească capabilitatea d.p.d.v. financiar că pot construi o rețea DVB-T
  • participanții trebuie să aibă achitate taxele către stat
Dintre criteriile de evaluare mi-a atras atenția:
  • numărul de echipamente (de recepţie MPEG4) suplimentare subvenționate integral - 15 puncte
  • numărul de echipamente (de recepţie) subvenţionate, capabile de a recepţiona HD - 5 puncte
  • vechimea continuă în operarea reţelelor digitale pe suport radio - 5 puncte. Duratele mai mici de 5 ani nu se punctează
  • specializarea în domeniul operării reţelelor publice DVB-T - 5 puncte. Duratele mai mici de 2 ani nu se punctează
Transmisia digitală va avea următoarele caracteristici:
  • standard de transmisie: DVB-T, conform cu standardul EN 300744
  • standard de compresie: MPEG4
  • modulaţie: 16QAM sau 64QAM
  • rata de codare: 2/3 sau 3/4
  • numărul de purtătoare: 8k
 În caietul de sarcini se prevede necesitatea transmiterii programelor naţionale TVR1, respectiv TVR2, însă nu am aflat nimic referitor la TVR HD şi/sau alte programe HD în afara punctajului oferit pentru ofertarea/subvenţionarea set-top-box-urilor capabile de a recepţiona HD.

eMag returneaza 5% din valoarea facturii!

De pe 1 iulie s-a modificat valoarea taxei pe valoare adăugată, crescând cu 5%. Avem însă şi veşti bune, eMag a iniţiat o campanie promoţionala prin care clienţii pot beneficia de 5% din valoarea achitată pentru cumpărăturile făcute în luna iulie.

Cum iei 5% înapoi de la eMag?
După achiziţionarea unui produs, se completează un formular online, în baza căruia se obţine un voucher. Valoarea inclusă în voucher poate fi folosită doar în felul următor:
  • noua comandă trebuie să fie facută online
  • valoarea noii comenzi trebuie să fie de minim 300 RON

Citez din textul original:
Incepand cu 1 iulie, pentru toate facturile emise si platite aveti la dispozitie o procedura simpla prin care puteti sa va recuperati 5% din pretul produselor achizitionate. Completati Formularul de solicitare 5% diferenta TVA cu datele facturii pe care tocmai ati platit-o si veti primi pe loc un voucher de cumparaturi egal cu 5% din valoarea achizitiilor facute. Voucherele sunt transmisibile si pot fi folosite oricand in urmatoarele 6 luni de la emitere, se pot cumula, singura conditie este sa fie folosite intr-o comanda viitoare de cel putin 300 Ron.

Unde se găseşte formularul pentru reducerea de 5% la eMag?
Formularul se află aici, pe situl eMag iar detaliile complete despre promoţie sunt aici.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...