joi, 18 februarie 2010

Copiii noștri ne vor acuza

miercuri, 17 februarie 2010

Cum se receptioneaza RCS-RDS digital TV

Mi-am achiziționat de curând un TV capabil de a recepționa digital emisiile terestre DVB-T (transmise prin unde radio propagate prin aer) și cele pe cablu DVB-C (transmise prin cablu), mai exact modelul 32LH5000 produs de LG. L-am pus în funcțiune și am observat că, pe un ecran mare, transmisiile analogice arată jalnic, spre deosebire de filmele DivX HD (mkv) redate de pe stick USB atașat televizorului. N-am rezistat prea mult în situația asta, mai ales că între imaginile HD (si chiar SD) redate de pe stick-ul USB și cele SD transmise analogic pe cablu TV era o diferență ca de la cer la pământ. După ce am încercat de cateva ori, fără succes, sa recepționez digital programele TV, începusem să mă intreb dacă RCS-RDS / Digi transmite digital, pe cablu, în zona în care locuiesc. Bineînțeles că nici acum n-am primit răspuns la întrebarea pe care le-am adresat-o prin e-mail, dar am norocul că există internet și pot găsi și pe alte căi informațiile pe care le caut. Pentru că informațiile privind recepția digitală a posturilor TV cu decodorul HD MPEG4/H264 integrat în TV sunt disparate și/sau parțiale, le-am reunit aici. Acest 'howto' este valabil pentru TV-urile LG cu decodor MPEG4 DVB-C integrat.

Cum se configurează recepția digitală pe televizoarele cu decodor MPEG4/DVB-C în rețeaua RCS-RDS/Digi
  • Se configurează televizorul pe o țară cunoscuta cu transmisii digitale prin cablu. Conform manualului TV-ului meu, acestea sunt Suedia și Finlanda. În cazul în care nu este selectată una dintre aceste țări, TV-ul LCD LG 32LH5000 (probabil că și multe alte modele LG cu tuner MPEG4 DVB-T si DVB-C) nu va afișa posibilitatea de a selecta între 'Antenă' și 'Cablu' și nu se va deranja să caute posturile transmise digital. Prefer Finlanda in loc de Suedia, pentru cî se află pe același fus orar, și ora este afișată corect. Edit 2010-09-14: O listă actualizată cu televizoare care receptionează DVB-C este aici.
  • În fereastra în care se specifică setările de scanare se selectează 'Complet' în loc de 'Implicit' și apoi se incepe 'Acord automat' (căutare) de programe.
După terminarea operației, trebuie ca numărul de programe listate în dreptul etichetei DTV să fie mai mare ca zero, și probabil că se vor găsi și câteva posturi radio. În cele cateva zile de cand am trecut pe digital, am avut ocazia să văd cum arată anumite programe transmise în HD 1080: Eurosport HD, TVR HD, etc, dar nici cu cele transmise pe definiție standard nu mi-e rușine, ba chiar sunt mult mai mulțumit de modul în care recepționez programele SD transmise digital față de analogic. Folosirea unui TV de dimensiuni mari pentru a recepționa doar în mod analogic este nejustificată, atât timp cât exista transmisiile digitale care permit vizualizare la calitate mult mai bună, comparabilă cu cea a DVD-urilor. Acum aștept cu drag să treacă și televiziunile din Europa (în afara celor din Germania) la formatul de imagine 16/9, nu de alta, dar e plicticos să tot schimb proportiile imaginii sau sa dau zoom pe imagine.

Update 2010-02-20: Mai multe detalii despre setarile necesare pentru receptia digitala DigiTV prin cablu

Setările actuale pentru recepția digitală RCS DigiTV, prin cablu, fără STB sau receptor separat

Notă: Este strict necesar ca TV-ul pe care îl folosiți să suporte DVB-C. Se poate ca acest lucru să fie implementat în aparat, dar ne-inclus în specificațiile listate de vânzatori, probabil din lipsa coerenței specificațiilor reglementate în România. Cel mai bine este să vedeți ce se zice în manualul respectivului TV pe situl producătorului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...